Tytuł: przepis na placek Wiadomość wysłana przez: Hania47 Czerwiec 01, 2011, 15:48:48 1 margaryna pół szklanki mleka lub wody mniej niż 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jaja 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia aromat lub przyprawa do pierników Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć ciasto do foremki i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Polać polewą czekoladową. Tytuł: Odp: przepis na placek Wiadomość wysłana przez: Hania47 Czerwiec 01, 2011, 19:21:17 Składniki :
- 50 g namoczonych rodzynek - mleko+ jaja - 400ml - 2 jaja duże (kategoria L) - 6 szklanek mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżeczki miodu - ¾ szklanki cukru - 1 łyżeczka soli - ok.25 g masła - ok. 20 g świeżych drożdży. Sposób przygotowania: 1, Do miarki wbić jaja i uzupełnić mlekiem do 400ml. 2. Do formy z dwoma mieszadłami włożyć, wszystkie składniki płynne mleko z jajami (mleko z jajami o temp. ok. 30 stop.C), cukrem, solą, miodem i masłem 3. Następnie dodać mąkę i rozkruszone świeże drożdże oraz namoczone rodzynki . 4. Formę wstawić do automatu i włączyć program 8 wyrabianie ciasta. 5. Po zakończeniu programu ciasto przełożyć do natłuszczonych 2 foremek( keksówki). 6. Foremki z ciastem na ok.30 - 60 min. ,w temp.ok.30 stop.C zostawić do wyrośnięcia w piekarniku. 7. Po wyrośnięciu ciasta nastawić temperaturę na ok.170 -180 stop. i piec ok.45 -60 min. C. Temperatura i czas zależą od piekarnika. 8. Upieczone chleby przykryć czystą ściereczką i po przestygnięciu wyjąć z foremek |