Zamiast bułki na śniadanie zjesz bawełnę.....SMACZNEGO.
bawełna | głód | jedzenie | szkodniki | rna | genetyka
Nowe odkrycie genetyków szansą na tanią żywność.
Od wielu lat próbowano wykorzystać nasiona bawełny do produkcji żywności. Niestety, ta uprawiana od 7 tys. lat roślina jest trująca. Ludzki żołądek nie jest w stanie strawić toksycznego środka chemicznego, który roślina produkuje do obrony przed owadami.
Naukowcom udało się już raz wyłączyć jego produkcję. Udało się to już w latach 50. XX wieku. Wtedy jednak wyłączono produkcję gossypolu w całej roślinie i stała się łatwym celem dla szkodników - tłumaczy "The Time".
Teraz przez modyfikację RNA udało się powstrzymać produkcję toksyny jedynie w nasionach, które dzięki temu stają się jadalne.
Jeżeli uprawa eksperymentalna przyjmie się na skalę światową możemy mieć do czynienia z prawdziwą rewolucją. Bawełna jest bowiem niezwykle bogata w proteiny.
Bawełnę uprawia 20 mln rolników w 80 krajach. Wytwarza się z niej aż 40 proc. ubrań. Gdyby udało się ją wykorzystywać również w przemyśle spożywczym mogłaby rozwiązać problem głodu na świecie.
JS
*
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1920290,00.html