Tytuł: Placek z jagodami Wiadomość wysłana przez: Hania47 Październik 13, 2011, 20:27:51 Sklaniki:
20 dag mąki pszennej 4 jaja 6 łyżek oleju 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli esencji rumowej 60 dag jagód lub innych miękkich owoców cukier puder łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy Przygotowanie: Owoce opłukać, osączyć. Jajka ubić z cukrem, wlać 2 łyżki wody, esencję rumową , olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto włożyć na wysmarowaną blachę średniej wielkości i przykryć owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy (około 30 min). Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Tytuł: Odp Keks Wiadomość wysłana przez: Hania47 Październik 18, 2011, 16:34:20 1 kostka Kasia
3/4 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć Kasia i rozpuścić ją. Gdy ostygnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze Kasia i wysypanych bułką tartą. Piec około 55-60 minut w temp.p. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Tytuł: Odp: Placek z jagodami Wiadomość wysłana przez: Hania47 Październik 24, 2011, 19:33:12 Szybki placek z owocami Lista składników
125 g Kasia 250 g mąki 5 łyżek cukru 5 łyżek wody 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia owoce sezonowe (brzoskwinie, nektarynki |