Napromieniowani

W świecie kulinarii => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: Hania47 Październik 18, 2011, 22:45:19



Tytuł: Ciasto kruche z jablkami i cynamonem
Wiadomość wysłana przez: Hania47 Październik 18, 2011, 22:45:19
rzygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 1 godzina

Trudność: łatwe


Składniki na 12 porcji


•      3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru,
      
•      4 zółtka, kostka masła lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego,
      
•      łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kwasnej śmietany
      
•      1 kg jabłek (winnych), cynamon, cukier do posypania
      Etapy przygotowania


1.      Z mąki,cukru,żółtek,masła (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i śmietany zagniatamy gładkie ciasto.
            
2.      Smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą. Jabłka ścieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem.
            
3.      3/4 ciasta wykładamy na brytfankę i rozciągamy po całej powierzchni, a resztę wkładamy do zamrażalnika żeby troszkę stwardło. Na cieście kładziemy jabłka (jeżeli mają dużo soku można odcisnąć).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochę cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika na grubych oczkach.
            
4.      Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinę. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
            

   
   


   
   

 


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

amazing-monster-wolfs-world maho wolodyjowskiego partiademokratyczna radarodzicowsp289