Tytuł: Ciasto kruche z jablkami i cynamonem Wiadomość wysłana przez: Hania47 Październik 18, 2011, 22:45:19 rzygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 1 godzina Trudność: łatwe Składniki na 12 porcji • 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, • 4 zółtka, kostka masła lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego, • łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kwasnej śmietany • 1 kg jabłek (winnych), cynamon, cukier do posypania Etapy przygotowania 1. Z mąki,cukru,żółtek,masła (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i śmietany zagniatamy gładkie ciasto. 2. Smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą. Jabłka ścieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem. 3. 3/4 ciasta wykładamy na brytfankę i rozciągamy po całej powierzchni, a resztę wkładamy do zamrażalnika żeby troszkę stwardło. Na cieście kładziemy jabłka (jeżeli mają dużo soku można odcisnąć).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochę cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika na grubych oczkach. 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinę. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego |