|
Pokaż wiadomości
|
Strony: [1]
|
2
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Październik 24, 2011, 19:21:40
|
Czasem, tylko czasem, Przychodzi taka chwila, Ze chce być obok Ciebie, Gdy noc srebrzysta mija. Chce ujrzeć Twoje oczy, Gdy słońce budzi się. Naprawdę, tylko czasem Tak kochać mi się chce.
|
|
|
3
|
W świecie kulinarii / Kulinaria / Ciasto kruche z jablkami i cynamonem
|
: Październik 18, 2011, 22:45:19
|
rzygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 1 godzina
Trudność: łatwe
Składniki na 12 porcji
• 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, • 4 zółtka, kostka masła lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego, • łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kwasnej śmietany • 1 kg jabłek (winnych), cynamon, cukier do posypania Etapy przygotowania
1. Z mąki,cukru,żółtek,masła (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i śmietany zagniatamy gładkie ciasto. 2. Smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą. Jabłka ścieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem. 3. 3/4 ciasta wykładamy na brytfankę i rozciągamy po całej powierzchni, a resztę wkładamy do zamrażalnika żeby troszkę stwardło. Na cieście kładziemy jabłka (jeżeli mają dużo soku można odcisnąć).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochę cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika na grubych oczkach. 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinę. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
|
|
|
4
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Październik 18, 2011, 22:33:46
|
Mów do mnie jeszcze, za taką rozmową Tęskniłem lata - każde Twoje słowo Słodkie w mym sercu wywołuje dreszcze... Mów do mnie jeszcze...
Mów do mnie jeszcze ludzie nas nie słyszą, Słowa Twe dziwnie poją i kołyszą. Jak kwiatem każdym słowem Twym się pieszczę... Mów do mnie jeszcze...
Mów do mnie jeszcze nocą miłosierną, Gdy serce pała miłością niezmierną. A usta w żarze szukają rozkoszy By serce ogrzać, by serca nie spłosszyć
Dopóki życie w nas gości, i serce będzie w nas biło A słonce, ten wzór miłości, Daje nam ciepło tak miło
Zwątpień cisnących się tłumnie Ona rozstrzyga zawiłość; Mądrością jest kochać rozumnie! Lecz kto zrozumie miłość?
Nic nie pomoże szukanie gdy przyjść nie będzie chciała. Wchodzi do serc niespodzianie i patrzy czy szczęście nam dała.
By rosła w nas wraz z oddechem trzeba karmić ją stale, czułością, ciepłem, uśmiechem wzajemnie wspierać wytrwale.
najlepsze życzenia
|
|
|
5
|
W świecie kulinarii / Ksiązka kucharska Haneczki i Eli / Odp Keks
|
: Październik 18, 2011, 16:34:20
|
1 kostka Kasia 3/4 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć Kasia i rozpuścić ją. Gdy ostygnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać.
Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze Kasia i wysypanych bułką tartą. Piec około 55-60 minut w temp.p. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
|
|
|
6
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Październik 13, 2011, 20:51:14
|
PRZYJACIEL Nie ten ci przyjacielem, kto dom twój każdego dnia nawiedza, a mówiąc przy kawie wiele, błyszczy głównie plotkarską wiedzą. I nie jest przyjacielem, kto dla twego domu dobra z buciorami i błotem nauk swych wykłada źródło. Lecz przyjaźń ceń każdego, kto cicho, skromnie z taktem wspiera cię niewidzialny, gdy nieszczęście jest faktem. I nie pomyśli nawet, by mogło być inaczej, i czekać będzie cicho, póki się nie wypłaczesz. Polecam: http://www.klamerka.pl/121-1-o,przyjazni.html#ixzz1agoL63Vjnajlepsze życzenia
|
|
|
7
|
W świecie kulinarii / Ksiązka kucharska Haneczki i Eli / Placek z jagodami
|
: Październik 13, 2011, 20:27:51
|
Sklaniki:
20 dag mąki pszennej 4 jaja 6 łyżek oleju 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli esencji rumowej 60 dag jagód lub innych miękkich owoców cukier puder łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy Przygotowanie:
Owoce opłukać, osączyć. Jajka ubić z cukrem, wlać 2 łyżki wody, esencję rumową , olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto włożyć na wysmarowaną blachę średniej wielkości i przykryć owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy (około 30 min). Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
|
|
|
8
|
W świecie kulinarii / Kulinaria / Sernik z brzoskwniami
|
: Wrzesień 26, 2011, 19:30:08
|
Składniki na ciasto:
1 kostka masła/margaryny (250 g) 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego) pół kostki miękkiego masła (125 g) 3 jajka 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej) krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce).
|
|
|
9
|
W świecie kulinarii / Ksiązka kucharska Haneczki i Eli / Odp: żapiekanka z piersi kurczaka
|
: Wrzesień 03, 2011, 18:04:58
|
Składniki:
3 jajka 15 dag cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 dag śliwek 4 dag cukru (do ubicia piany)
Przepis: Stopiony tłuszcz, 2 jajka, 1 żółtko, cukier puder i mleko utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i posypanej tatrą bułką). Umyte śliwki przepołowić i usunąć pestki. Połówki śliwek układać na ciasto zaczynając od brzegów tortownicy. Pianę z 1 białka ubić, dodać 4 dag cukru i jeszcze ubić. Gęstą pianę wylać na śliwki. Upiec. Krajać jak tort. Smacznego.
|
|
|
10
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Sierpień 31, 2011, 19:16:22
|
Bądż ramieniem co otula spokojem uśmiechem co otwiera nadzieję . Bądż każdą minutą chwilą momentem .Bądż obok jak cień co nigdy nie zniknie jak sen co w nocy towarzyszy. Badż
|
|
|
11
|
W świecie kulinarii / Ksiązka kucharska Haneczki i Eli / Deser lodowy z banami
|
: Sierpień 31, 2011, 19:02:40
|
Ocena przepisu 12345 Dla ilu osób: 2 osoby Czas przyrządzenia: 15 minut Orientacyjny koszt potrawy: nieznany Wszystkie wyświetlenia: 3443 Autor: Nieznany Dodany przez: !lakota Data dodania: 2010-08-17 Dodaj przepis do ulubionych Drukuj przepis Dodaj do listy zakupów Składniki
lody waniliowe 20 dag herbatniki pokruszone 5 dag banan 1 szt czekolada 1 tabliczka
Sposób przyrządzenia
Lody lekko rozmrażamy i miksujemy dokładnie w blenderze na płynną masę. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (okładamy 1 kostkę). Do wysokich szklanek wkładamy pokruszone herbatniki, kilka plastrów banana, zalewamy lodami, polewamy płynną czekoladą, ponownie nakładamy herbatniki, pokrojonego banana, polewamy lodem i czekoladą. Na samą górę nakładamy banana i posypujemy startą na tarce z drobnymi oczkami czekoladą.
|
|
|
12
|
W świecie kulinarii / Ksiązka kucharska Haneczki i Eli / żapiekanka z piersi kurczaka
|
: Sierpień 31, 2011, 14:54:10
|
Czas przygotowania 10 minut czas pieczenia 1 godz.Ilość porcji 8 Składniki z piersi kurczaka ziemniaki ,ser żołty majonez sol pieprz cebula olej do wysmarowania zioła. Etapy przygotowania.Oczyszczone posypane przyprawami piersi z kurczaka una srodku żarodpornego naczynia. Obłożyć nakoło cząstkami ziemniaków oprószonymi solą i pieprzem. Przykryć cienką warstwą cebuli pokrojonej w kosteczkę oraz warstwy startego grubo żoltego sera. Wszystkie posmarowac cienka warstwa majonezem. Naczynia przykryć zapiekać około 1,5 godzinę
|
|
|
13
|
W świecie kulinarii / Ksiązka kucharska Haneczki i Eli / Ciasto Zebra
|
: Lipiec 24, 2011, 20:41:37
|
Ciasto zebra
SZYBKIE,TANIE ,SMACZNE
Kategoria: Ciasta i Desery
Dodano: 18.03.2011 Składniki dla >6 osób
mąka, 3SZKLANKI jajka, 5 SZT cukier, 2 SZKL proszek do pieczenia, 2 ŁYŻECZKI olej, 1 SZKL woda gazowana, 3/4 SZKL kakao, 2 ŁYŻKI
Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min
1. JAJA UCIERAMY NA PUSZYSTY KREM Z CUKREM
2. WLEWAMY OLEJ,NASTĘPNIE SYPIEMY POŁOWĘ MĄKI WYMIESZANEJ Z PROSZKIEM.MIKSUJEMY.
3. SYPIEMY RESZTĘ MĄKI I WLEWAMY WODĘ GAZOWANĄ.
4. DZIELIMY NA 2 CZĘŚCI;DO JEDNEJ DODAJEMY KAKAO,DO DRUGIEJ 2 ŁYŻKI MĄKI
5. NALEWAMY CIASTO NA PRZEMIAN NA WYSMAROWANĄ TŁUSZCZEM BLACHĘ.
6. PIECZEMY OK.40-60 MIN.W TEMP.180 STOPNI
|
|
|
15
|
W świecie kulinarii / Ksiązka kucharska Haneczki i Eli / chleb domowy chalka
|
: Czerwiec 02, 2011, 14:04:30
|
Składniki: /proporcje na 2 wąskie formy o dł. 30-40 cm/ 1 litr (4 szkl.) mocno ciepłej wody - aby nie za łatwo było wsadzić łapkę (ok. 50° C) 50 g świeżych drożdży 1 kg mąki zwykłej pszennej z dodatkiem otrąb (LUB mąka razowa wymieszana ze zwykłą) 1 czubata łyżka soli 2-3 łyżki stołowe oliwy olej lub (w wersji lakto-wege) masełko do wysmarowania foremek bułka tarta do ich posypania
ew. dodatki, np. pestki słonecznika, sezam lub kminek Przygotowanie: Do dużego gara (4l) wlewamy mocno ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże przez mieszanie ich łapką. Wsypujemy inteligentnie mąkę, żeby się nie ufyflunić i też mieszamy ją łapką. Wsypujemy (wcześniej odmierzoną, żeby nie uwalać rozczynem solniczki) czubatą łyżkę (stołową) soli, wlewamy (jedno dobre chluśnięcie) na oko oliwę (pewnie ze dwie-trzy łyżki stołowe). Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie nie leniupociechaemy tylko:
- smarujemy dwie foremki masełkiem (lub olejem) i posypujemy bułką tartą (tylko solidnie, żadnej fuszerki - mnie raz chlebuś przywarł jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlazła od miąższu)
- ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parę minut.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W połowie czasu pieczenia można okryć folią wierzch chlebków, żeby skórka się nie spaliła. Podobny efekt uzyskuję przez postawienie foremek na najniższym poziomie.
|
|
|
16
|
W świecie kulinarii / Ksiązka kucharska Haneczki i Eli / Odp: przepis na placek
|
: Czerwiec 01, 2011, 19:21:17
|
Składniki :
- 50 g namoczonych rodzynek
- mleko+ jaja - 400ml
- 2 jaja duże (kategoria L)
- 6 szklanek mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki miodu
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok.25 g masła
- ok. 20 g świeżych drożdży.
Sposób przygotowania:
1, Do miarki wbić jaja i uzupełnić mlekiem do 400ml.
2. Do formy z dwoma mieszadłami włożyć, wszystkie składniki płynne mleko z jajami (mleko z jajami o temp. ok. 30 stop.C), cukrem, solą, miodem i masłem
3. Następnie dodać mąkę i rozkruszone świeże drożdże oraz namoczone rodzynki .
4. Formę wstawić do automatu i włączyć program 8 wyrabianie ciasta.
5. Po zakończeniu programu ciasto przełożyć do natłuszczonych 2 foremek( keksówki).
6. Foremki z ciastem na ok.30 - 60 min. ,w temp.ok.30 stop.C zostawić do wyrośnięcia w piekarniku.
7. Po wyrośnięciu ciasta nastawić temperaturę na ok.170 -180 stop. i piec ok.45 -60 min. C. Temperatura i czas zależą od piekarnika.
8. Upieczone chleby przykryć czystą ściereczką i po przestygnięciu wyjąć z foremek
|
|
|
17
|
W świecie kulinarii / Ksiązka kucharska Haneczki i Eli / przepis na placek
|
: Czerwiec 01, 2011, 15:48:48
|
1 margaryna pół szklanki mleka lub wody mniej niż 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jaja 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia aromat lub przyprawa do pierników
Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć ciasto do foremki i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Polać polewą czekoladową.
|
|
|
18
|
W świecie kulinarii / Ksiązka kucharska Haneczki i Eli / szybki placek z jablkami
|
: Maj 03, 2011, 16:29:19
|
4 jajka 1,5szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200gramow g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 ,5duzych jabłek 1 czubata cukru. PRZYGOTOWANIE:
W rondelku roztop tluszcz powoli o odstaw do ostygniecia. W duzej misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj make i proszek do pieczenia, mozna dodac rowniez aromat do ciast jak kto lubi. Przyszykuj tortownice, najlepiej ze stozkiem w srodku, wysmaruj maslem i posyp bulka tarta, wylej 3/4 ciasta do tortownicy, poukladaj na wierzchu obrane i pokrojone w 8 lub 16 jablka (mozna posypac cynamonem). Reszte ciasta wymieszaj z kakao i wylej na jablka. Piecz 45min w 180 stopniach C. Smacznego!
|
|
|
20
|
Poznajemy się / WITAMY SIĘ / Odp: poznajmy sie
|
: Marzec 16, 2011, 16:38:09
|
witam was kochani mam na imię Halina jestem osobą niepełnosprawną mieszkam świętokrzyskie . moje zainteresowanie to muzyka pomagam osobom niepełnosprawnych i chcę im pomoc . Mam w domu dwa psyi jednego kota i chcę wam pomóc w rozwiązaniu naszych rad pozdrawiam was i życzę wam miłego dnia
|
|
|
|
|
|
|