buziolka
Gość
|
 |
« : Marzec 16, 2011, 11:27:22 » |
|
GrochĂłwka chÂłopska
50 dag Âżeberek, 1 pĂŞczek wÂłoszczyzny bez kapusty, 2 litry wody, 25 dag grochu, 10 dag pĂŞczaku, 25 dag wĂŞdzonego boczku, 2 cebule, 2 zÂąbki czosnku, 1 ÂłyÂżka startego majeranku.
UmyÌ ¿eberka i w³oszczyzn¹, pokroiÌ i w³o¿yÌ do garnka, zalaÌ wod¹, zagotowaÌ GotowaÌ na niewielkim ogniu oko³o 50 minut. UmyÌ kaszê i groch, gotowaÌ w oddzielnych, Gdy bêd¹ miêkkie, po³¹czyÌ z ugotowanym i przecedzonym wywarem. Drobno pokroiÌ boczek, przesma¿yÌ z posiekan¹ cebul¹, wlaÌ do zupy. Nastêpnie dodaÌ roztarty ze sol¹ czosnek, majeranek, przyprawiÌ do smaku sol¹ i pieprzem, zagotowaÌ. PodawaÌ z chlebem.
|