BOMBEL,PRZEGLÂĄDNĂÂŁAM FORUM I ZNALAZÂŁAM TWOJE OGÂŁOSZENIE,
http://nie-pelnosprawni.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=438:kurs-bicia-piany&catid=65:stowarzyszenie-przyjacio-integracji&Itemid=49/ I TAM CZYTAMY ÂŻE CYTUJĂ Tyle dobrych informacji.
Pierwszy problem jaki siê pojawia to dojazd do miejsca odbywania siê super specjalistycznego szkolenia. Osoby ze znacznym stopniem niesprawnoœci maj¹ ogromny problem z samym wyjœciem z domu, wiêc o dojeŸdzie raczej mog¹ pomarzyÌ. Tu mo¿na podaÌ przyk³ad pos³a, który nie móg³ wejœÌ do poci¹gu. Skoro pose³ ma takie problemy, to co maj¹ powiedzieÌ inni. Raczej nie nale¿y spodziewaÌ siê t³umów na tym spotkaniu, choÌ kto wie.
Inny problem to taki, ¿e osoby ze znacznym stopniem niesprawnoœci bardzo rzadko koùcz¹ szko³y, o studiach ju¿ nie wspominaj¹c. Mo¿na wyjœÌ z prostego za³o¿enia, ¿e jak ktoœ nie potrafi napisaÌ prostego CV i musi w tym celu skoùczyÌ odpowiedni kurs, to jego szanse na znalezienie pracy s¹ bliskie zeru.
KaÂżdy powinien wiedzieĂŚ, Âże CV zawiera przebieg dotychczasowego zatrudnienia lub innych form aktywnoÂści – odbyte staÂże, praktyki itp. MoÂżna siĂŞ zastanowiĂŚ co taka osoba miaÂłaby wpisaĂŚ w swoje CV. SzkoÂła podstawowa czy Âśrednia to minimum i na Âżadnym pracodawcy nie zrobi to najmniejszego wraÂżenia -chociaÂż moÂże zrobiĂŚ, ale takie... Co! tylko szkoÂła Âśrednia, proszĂŞ pana/paniÂą ja tu mam kandydatĂłw po dwĂłch kierunkach studiĂłw i uwaÂżam, Âże to za maÂło. A co z jĂŞzykami obcymi?
Z sonda¿u CBOS (2-5 listopada 2006) wynika, ¿e ponad po³owa Polaków - 55 procent nie zna ¿adnego obcego jêzyka. Jeœli ankietowani wskazywali znajomoœÌ jakiegoœ jêzyka to najczêœciej by³ to angielski (20 procent) oraz rosyjski (22 procent). Najwiêksze zdolnoœci lingwistyczne wykazuje natomiast m³odzie¿ - w grupie 18-24- latków 77 procent osób zna jêzyki obce. Co prawda badanie zosta³o przeprowadzone ponad 2,5 roku temu (CBOS nic nie wspomina³o o osobach niepe³nosprawnych) , to mo¿na wnioskowaÌ, ¿e ze znajomoœci¹ jêzyków obcych jest u nas krucho. Osoby niepe³nosprawne (nie wszystkie) raczej nie znaj¹ ¿adnego jêzyka obcego. Co gorsza, ze wzglêdu na indywidualny tok nauki maj¹ problemy nawet z jêzykiem polskim.
Za³ó¿my, ¿e taka osoba pozna tajniki pisania CV. Zapewne zdobyte cenne doœwiadczenie bêdzie chcia³a wykorzystaÌ w praktyce. Wiadomo. Sztukê pisania ¯yciorysu mo¿na nauczyÌ siê tylko przy pomocy œrodków z UE a dok³adnie z Europejskiego Funduszu Spo³ecznego, wiêc z ogromnym zapa³em zacznie opisywaÌ swoje dotychczasowe osi¹gniêcia. Zapewne jak dojdzie do skoùczonej szko³y podstawowej czy œredniej pomys³y na dalsze opisywanie siê skoùcz¹. Ale nic. PróbowaÌ trzeba, najwa¿niejsza jest wytrwa³oœÌ.
Jakie szanse na znalezienie pracy
Zapewne zastanawiasz siĂŞ jakie szanse na znalezienie pracy majÂą osoby niepeÂłnosprawne ze znacznym stopniem niesprawnoÂści. Ano takie.
Masz studia wyÂższe – szanse na znalezienie pracy rosnÂą do 15 proc.
Znasz jĂŞzyk angielski – 20 proc.
Umiesz obsÂługiwaĂŚ komputer – 30 proc.
Masz odbyty staÂż w zagranicznej firmie – 45 proc.
JeÂśli masz to wszystko razem i dodasz do tego specjalistyczne kursy (ale nie te o pisaniu CV) twoje szanse rosnÂą do... 0 proc."JeÂśli nie rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi to nie martw siĂŞ - nie jesteÂś sam. Skoro ze spotu wynika, Âże z takim super wyksztaÂłceniem, szanse na znalezienie pracy tego czÂłowieka sÂą zerowe, to po co organizowaĂŚ szkolenia z zakresu pisania Âżyciorysu lub inne tego typu oferowane przez ró¿ne podmioty? OdpowiedÂź jest niezwykle prosta. CaÂła zabawa polega na tym, Âże takie szkolenia sÂą finansowane przez EFS – 85 proc. i PFRON -15 proc. Ale rzeczywisty problem leÂży w tym, Âże tu Unia pÂłaci za sam fakt odbycia siĂŞ szkoleĂą (EFS finansuje je ró¿nym firmom i instytucjom) , a nie za efekty. Czyli, EFS moÂże wpakowaĂŚ ile siĂŞ da, a korzyÂści moÂże nie byĂŚ Âżadnych. Z tego wynika prosty wniosek dla UE. Powinno siĂŞ pÂłaciĂŚ za efekty, a nie chĂŞci. Niedawno byÂło spore zamieszanie, bo okazaÂło siĂŞ, Âże ze ÂśrodkĂłw EFS korzystajÂą bardzo zamoÂżne koncerny miĂŞdzynarodowe (np. kompanie piwowarskie). Ale tak jest skonstruowany EFS i trzeba siĂŞ z tym pogodziĂŚ.
PowyÂższe szkolenie - o ktĂłrym mowa - wspó³finansuje UE w ramach Europejskiego Funduszu SpoÂłecznego w programie "Wsparcie osĂłb niepeÂłnosprawnych ruchowo na rynku pracy" – w tym programie udziaÂł biorÂą trzy organizacje.
JeÂśli chcesz wiedzieĂŚ, czy ta osoba czy osoby, ktĂłra/ktĂłre bĂŞdzie prowadziĂŚ bezpoÂśrednio szkolenie, zarabia na tym (no i czy w ogĂłle zarabia czy robi to spoÂłecznie) i ile za to dostaje, dowiaduj siĂŞ u organizatorĂłw.
Ciekawe jaki bêdzie efekt tych szkoleù, tj. ile osób znajdzie pracê po nabyciu tajemnej wiedzy pisania ¯yciorysu. Nale¿y mieÌ nadziejê, ¿e za jakiœ czas np. pó³ roku zostanie podana do wiadomoœci ta informacja, wtedy bêdzie mo¿na obiektywnie oceniÌ skutecznoœÌ i przydatnoœÌ takich kursów.
Skutki spoÂłeczne?
Generalnie projekt „Wsparcie osĂłb niepeÂłnosprawnych ruchowo na rynku pracy” nie wnosi niczego nowego. Celem organizatorĂłw jest prĂłba zwiĂŞkszenia zatrudnienia osĂłb niepeÂłnosprawnych ruchowo, przekonanie samych niepeÂłnosprawnych do szukania pracy i pracodawcĂłw do zatrudniania inwalidĂłw. To wersja oficjalna ze strony projektu.
W rzeczywistoÂści niepeÂłnosprawny nabywa pÂłonne nadzieje, Âże ma jakieÂś szanse na podjĂŞcie pracy. PracodawcĂłw do zatrudniania niepeÂłnosprawnych (ale takich ze znacznym stopniem niesprawnoÂści, ktĂłrzy wymagajÂą staÂłej opieki, bo o takich przecieÂż mowa w tym szkoleniu) nie przekonajÂą Âżadne kampanie, choĂŚby siĂŞ na nie wydaÂło caÂły roczny budÂżet jakim dysponuje Polska. Pracodawca zatrudni takiego inwalidĂŞ jeÂśli bĂŞdzie wiedziaÂł, Âże mu siĂŞ to opÂłaci. Tak wÂłaÂśnie funkcjonowaÂły, funkcjonujÂą i bĂŞdÂą funkcjonowaÂły firmy w gospodarce rynkowej. Firma to nie instytucja socjalna i musi zarabiaĂŚ(chociaÂż uwzglĂŞdniwszy pewne obowiÂązki naÂłoÂżone na pracodawcĂłw w kodeksie pracy, firma jest w pewnym sensie instytucjÂą charytatywnÂą).
Jeœli mimo wysi³ku, pisania i wysy³ania ofert nie znajdziesz pracy to jest jedna rada. Zg³oœ siê do zak³adów pracy chronionej (ZPCHr). Mo¿esz siê tam zatrudniÌ jako ochroniarz (najlepiej I grupa i ca³kowicie sprawny) lub w ekipie utrzymania czystoœci (te same wymagania: I grupa i pe³na sprawnoœÌ). Niestety nie s¹ to ¿arty.
Powinno siĂŞ zmieniĂŚ finansowanie projektĂłw
UE moÂżna zaproponowaĂŚ zmianĂŞ sposobu finansowania szkoleĂą z EFS. Przede wszystkim naleÂży zwiĂŞkszyĂŚ finansowanie projektĂłw przeznaczonych dla niepeÂłnosprawnych. Obecne 11,5 mln zÂł przeznaczone na program przy takich budÂżetach jakimi dysponuje EFS i PFRON to wrĂŞcz Âśmieszna kwota. Ale tu uwaga. Nie chodzi o proste zwiĂŞkszenie dostĂŞpnej puli, bo EFS marnuje Âśrodki finansujÂąc takie szkolenia. Przede wszystkim naleÂżaÂłoby przeznaczyĂŚ wszystkie pieniÂądze na staÂże i praktyki. DziĂŞki temu bĂŞdzie moÂżna wpisaĂŚ sobie do CV coÂś konkretnego. A tak jest to bicie piany, z ktĂłrej nic nie wynika. Dopiero potem moÂżna finansowaĂŚ organizacjĂŞ innych przedsiĂŞwziĂŞĂŚ. Ale tu teÂż powinno siĂŞ pÂłaciĂŚ za efekty, a nie sam fakt odbycia siĂŞ tego czy tam tego kursu.
Jeœli EFS wspó³finansuje kursy pisania CV, to mo¿e powinien te¿ kursy bicia piany przy u¿yciu m³otka lub specjalistyczne kursy z zakresu prostowania bananów. Powód? Ile osób ma wpisane takie szkolenia do swojego ¿yciorysu? A tak, dociekliwy pracodawca zaprosi³by inwalidê na rozmowê kwalifikacyjn¹, aby dowiedzieÌ siê, jak to siê prostuje krzywe banany. Wtedy zapewne szanse na pracê wzros³yby z 0 proc. do 0,1 proc., czyli ju¿ coœ.
W tym nie ma nic Âśmiesznego
Sytuacja osĂłb niepeÂłnosprawnych (nawet tych zdrowych) na rynku pracy jest wrĂŞcz dramatyczna. Niech Âświadczy o tym poniÂższy materiaÂł filmowy. Pewien czÂłowiek zgÂłasza siĂŞ do UrzĂŞdu Pracy i mĂłwi, Âże ma 50 miejsc pracy dla niepeÂłnosprawnych, a urzĂŞdnik co robi? Wita go z otwartymi rĂŞkoma?...NIE !!!. Wzywa ochronĂŞ, aby wywaliĂŚ delikwenta z biura.
Jak pracujÂą urzĂŞdnicy powoÂłani do pomocy niepeÂłnosprawnym"
CZY TO JEST SERIO DLA OSĂB NIEPEÂŁNOSPRAWNYCH? BO JA MAM PEWNE OBAWY CO DO TEGO, CZY JA OSOBA NA WĂZKU CZUÂŁAM BYM TAM SIĂ WYGODNIE? CZY BYM MUSIAÂŁAM ZAWOÂŁAĂ TRAGARZA DLA MNIE? A MOÂŻE ZAPEWNICIE WY MI TRAGARZA?