Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Napromieniowani
>
SÂłowa na dobry poczÂątek..
>
REGULAMIN
>
Rozpocz¹³ siê I Kongres "Rehabilitacja Polska"
Strony: [
1
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Rozpocz¹³ siĂŞ I Kongres "Rehabilitacja Polska" (Przeczytany 2090 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
Prezes
Odp: Rozpocz¹³ siê I Kongres "Rehabilitacja Polska"
«
Odpowiedz #10 :
Wrzesień 12, 2009, 23:39:12 »
Cytat: ROBERTO Wrzesień 12, 2009, 22:59:12
GRUSZECZKO...DZIĂKI ZA POPARCIE,
NORBI JESLI TAK JEST JAK NAPISAÂŁEÂŚ TO WSPĂLCZUJĂ TYM OSOBOM,
ALE WIEM CO TO BYĂ NA WĂZKU...mimo,Âże sam na nim nie przebywam,ale nie pomyÂślaÂłeÂś zapewne,czego nie mam za zÂłe,Âże np.mogĂŞ byĂŚ Wolontariuszem i pomagam rzadko,bo rzadko,ale pomagam studentce na wĂłzku i akurat wiem co to sÂą bariery.
Tak, Robercie, tak jest we wiêkszoœci ma³ych miejscowoœciach a zw³aszcza na wsi.... Tak miêdzy nami to bardzo dobrze robisz, ¿e siê udzielasz jako wolontariusz, to Ciê uszlachetnia... Jednak musisz siê kiedyœ przejechaÌ trochê dalej ni¿ w obwodzie Wa-wskim, na Œl¹sk, ja mieszkam woj. Opolskim... Wtedy poka¿ê Ci ¿e mam co do tego wszystkiego racjê, co tu piszê...
Nie oglÂądaj siĂŞ na rzÂąd, bo wyrĂŞczajÂąc go, moÂżesz zrobiĂŚ duÂżo dobrego, zaÂś on nie wyrĂŞczy ciĂŞ w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
ROBERTO
Gość
«
Odpowiedz #9 :
Wrzesień 12, 2009, 22:59:12 »
GRUSZECZKO...DZIĂKI ZA POPARCIE,
NORBI JESLI TAK JEST JAK NAPISAÂŁEÂŚ TO WSPĂLCZUJĂ TYM OSOBOM,
ALE WIEM CO TO BYĂ NA WĂZKU...mimo,Âże sam na nim nie przebywam,ale nie pomyÂślaÂłeÂś zapewne,czego nie mam za zÂłe,Âże np.mogĂŞ byĂŚ Wolontariuszem i pomagam rzadko,bo rzadko,ale pomagam studentce na wĂłzku i akurat wiem co to sÂą bariery.
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
Prezes
«
Odpowiedz #8 :
Wrzesień 12, 2009, 22:32:05 »
Cytat: ROBERTO Wrzesień 12, 2009, 19:43:01
Norbi juÂż tak nie narzekaj
ciut przesadzasz,choĂŚ masz duÂżo racji...w Warszawie jest jeszcze stowarzyszenie TUS ktĂłre pomaga ON m.in.transportowo a przynajmniej kiedyÂś pomagaÂło,a jak londyĂąskie czy inne taksĂłwki sa za drogie to mozna do OPS-u napisaĂŚ o wsparcie,zawsze jest jakieÂś wyjÂście z sytuacji...zresztÂą nalezy dziaÂłac a nie siedzieĂŚ tylko i narzekac,strasznie nie lubiĂŞ narzekania i biadolenia, ja jak coÂś mi jest z czymÂś Âżle to robiĂŞ tak,ze potem to zÂłe mi mija,nie miaÂłem pracy,to szukaÂłem i mam,serce mi dokucza to sie leczĂŞ...itd.a przeczytaÂłeÂś gdzies zebym narzekaÂł,Âże nie mam pracy,Âże serce mi dokucza....nie,bo pracĂŞ znalazÂłem a na serce sie leczĂŞ,TRZEBA DZIAÂŁAC,ROBIĂ SZUM I NAPEWNO KTOS POMOÂŻE.
Robercie...
Ty pracĂŞ masz, jak i CiĂŞ nie dotyczÂą bariery-budowlano-komunikacyjne, nie wiesz co to jest "jeÂździĂŚ na wĂłzku. Ja nie mam do Ciebie Âżalu Âże nie wiesz, bo niby skÂąd, dla Ciebie bariery budowlane nie istniejÂą poniewaÂż jesteÂś sprawny ruchowo. A jeÂśli chodzi o dotacjĂŞ na przejazdy taksĂłwkami przystosowanymi dla osĂłb niepeÂłnosprawnych ruchowo. To wyobraÂź sobie Âże taka osoba w/w ma 600zÂł renty i musi co dziennie jeÂździĂŚ ma rehabilitacjĂŞ a taksĂłwkĂŞ trzeba zamawiaĂŚ dzieĂą z wyprzedzeniem a takich osĂłb jest wiĂŞcej niÂż taksĂłwek, wiĂŞc to jest juÂż pierwszy powĂłd do korzystania z alternatywnego Âśrodka transportu, czyli z niskopodÂłogowych pojazdĂłw komunikacji miejskiej i tu jest drugi problem Âże akurat o tej porze nie ma w rozkÂładzie jazdy takiego pojazdu, trzeci problem, to sÂą takie regiony naszego kraju Âże nie kursujÂą autobusy niskopodÂłogowe, ani tramwaje, nie ma teÂż w/w taksĂłwek... I to w wiĂŞkszoÂści mniejszych miasteczek i wiosek w kraju... A jeÂśli chodzi o dotacjĂŞ to ta dotacja jest zbyt maÂła aby czÂłowiek z niesprawnoÂściÂą ruchowÂą mĂłgÂł co dziennie skorzystaĂŚ z takiego Âśrodka transportu, sÂą bowiem wskazani na wiecznÂą pomoc rodziny... A sÂą teÂż osoby caÂłkiem samotne... Co one majÂą powiedzieĂŚ??? ÂŁatwo Ci to mĂłwiĂŚ: "TRZEBA DZIAÂŁAĂ, ROBIĂ SZUM I NA PEWNO KTOÂŚ POMOÂŻE"... CzĂŞsto takie osoby z niesprawnoÂściÂą ruchowÂą sÂą ignorowane przez wspó³lokatorĂłw, lub nie mogÂą siĂŞ do nikogo zwrĂłciĂŚ o pomoc... U mnie w mojej miejscowoÂści nie dociera komunikacja miejska, a autobusy miedzy miastowe nie doœÌ Âże kursuje kilka na dzieĂą, to te pojazdy nie sÂą niskopodÂłogowe a o koleji PKP to juÂż nie wspominam bo tak jak za Hitlera zbudowano ten dworzec tak jest do dziÂś, a wnet go rozbiorÂą na opaÂł biedni, bezrobotni i bezdomni...
Nie oglÂądaj siĂŞ na rzÂąd, bo wyrĂŞczajÂąc go, moÂżesz zrobiĂŚ duÂżo dobrego, zaÂś on nie wyrĂŞczy ciĂŞ w niczym.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #7 :
Wrzesień 12, 2009, 22:09:41 »
ROBERTO.POPIERAM
ROBERTO
Gość
«
Odpowiedz #6 :
Wrzesień 12, 2009, 19:43:01 »
Norbi juÂż tak nie narzekaj
ciut przesadzasz,choĂŚ masz duÂżo racji...w Warszawie jest jeszcze stowarzyszenie TUS ktĂłre pomaga ON m.in.transportowo a przynajmniej kiedyÂś pomagaÂło,a jak londyĂąskie czy inne taksĂłwki sa za drogie to mozna do OPS-u napisaĂŚ o wsparcie,zawsze jest jakieÂś wyjÂście z sytuacji...zresztÂą nalezy dziaÂłac a nie siedzieĂŚ tylko i narzekac,strasznie nie lubiĂŞ narzekania i biadolenia, ja jak coÂś mi jest z czymÂś Âżle to robiĂŞ tak,ze potem to zÂłe mi mija,nie miaÂłem pracy,to szukaÂłem i mam,serce mi dokucza to sie leczĂŞ...itd.a przeczytaÂłeÂś gdzies zebym narzekaÂł,Âże nie mam pracy,Âże serce mi dokucza....nie,bo pracĂŞ znalazÂłem a na serce sie leczĂŞ,TRZEBA DZIAÂŁAC,ROBIĂ SZUM I NAPEWNO KTOS POMOÂŻE.
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
Prezes
«
Odpowiedz #5 :
Wrzesień 12, 2009, 19:28:43 »
To jest prawie nic, czyli tylko dla wybranych, bowiem W - wa i Ciechocinek s¹ opanowane przez "Stowarzyszenie Przyjació³ Integracji". A organizacja ta zamiast coœ robiÌ dla nas "ON" to tylko ogranicza siê do rzucania pustych s³ów i nic nie robienia na rzecz ludzi z niepe³nosprawnoœciami... Ta organizacja to tylko picz na wodê, zarabia nie na rzecz nasz¹ a tylko naszym kosztem. Naszym kosztem dalej ubija siê tam pianê, jak ubijano podczas "Kursu pisania CV", ubija siê pianê taksówkami Londyùskimi w celu likwidacji barier, dla ludzi z niesprawnoœciami ruchowymi nie pytaj¹c nas czym my zap³acimy za kursy, jeœli bêd¹ dro¿sze od normalnych zwyk³ych taksówek... Pos³owie Plura, Piechota i szanowny pan prezes "Stowarzyszenia Przyjació³ Integracji" Piotr Paw³owski w ten sposób chc¹ nam zamydliÌ oczy, poniewa¿ lepiej daÌ nam drogie "Londyùskie taksówki" z których i tak ma³o z nas skorzysta ze wzglêdu na koszt kursu.. Jak zabraÌ siê za prawdziw¹ likwidacjê barier budowlano-komunikacyjnych... Bo to jest znacznie trudniejsza sprawa ni¿ "Londyùskie taksówki" jak i zbudowanie w ka¿dym województwie Takiego oœrodka rehabilitacyjnego jak w Ciechocinku... I zatrudnienie tam rehabilitantów i personel medyczny... To jest tez jeden z wielu powodów do licznej migracji Polskich lekarzy i innego personelu medycznego... Nie bez powodu ludzie te¿ nazywaj¹ ZUS "Zak³ad Utylizacji Staruszków...
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2009, 19:33:16 wysłane przez 62norbi
»
ROBERTO
Gość
«
Odpowiedz #4 :
Wrzesień 12, 2009, 14:25:18 »
lepiej maÂło niÂż nic.
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
Prezes
«
Odpowiedz #3 :
Wrzesień 11, 2009, 23:17:55 »
Wszystko to jest piêkne, ale tego jest zbyt ma³o, bo niby g³oœno mówi¹ o nas a zbyt ma³o robi¹ a to co jest zrobione to mikro cz¹steczka z tego co nam siê nale¿y.... Aby to zmieniÌ trzeba siê pokazywaÌ a nie ukrywaÌ siê w czterech œcianach... I tu tak¿e problem, problem z barierami... A wiêc, pozosta³o nam marudziÌ s¹siadom, osobom opiekuj¹cymi siê nami, rodzicom aby nam umo¿liwiali wyjœcie z ukrycia a wtedy zrobimy du¿y krok naprzód, poniewa¿ zauwa¿¹ nas ...
Kasia
Moderator Globalny
mieszkaniec
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #2 :
Wrzesień 11, 2009, 21:07:22 »
i dobrze powinno byc gloÂśno o sprawach niepelnosprawnych
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #1 :
Wrzesień 11, 2009, 15:29:17 »
BARDZO. DOBRZE WRESZCIE!!!!!!
ROBERTO
Gość
«
:
Wrzesień 11, 2009, 13:55:13 »
Autor: PAP.
I MiĂŞdzynarodowy Kongres "Rehabilitacja Polska" zainaugurowano w Warszawie. Naukowe spotkanie specjalistĂłw w dziedzinie rehabilitacji, fizjoterapii i kultury fizycznej potrwa do niedzieli.
Rehabilitacja w Konstancinie. Fot.: Piotr StanisÂławskiKongresowi, zorganizowanemu przez Polskie Towarzystwo Rehabilitacji, Komitet Rehabilitacji, Kultury Fizycznej i Integracji SpoÂłecznej PAN oraz Polskie Towarzystwo Fizjoterapii honorowo patronuje prezydent Lech KaczyĂąski.
Rehabilitacja - to dziaÂłania zmierzajÂące do osiÂągniĂŞcia jak najlepszego funkcjonowania osĂłb z niepeÂłnosprawnoÂściÂą, natomiast okreÂślenie "fizjoterapia" dotyczy zarĂłwno osĂłb z niepeÂłnosprawnoÂściÂą, jak i o prawidÂłowej wydolnoÂści psychofizycznej. Fizjoterapia to takÂże profilaktyka, krzewienie postaw prozdrowotnych, podtrzymywanie sprawnoÂści i wydolnoÂści - mĂłwiÂł prezes Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii, Marek KilijaĂąski.
Fizjoterapia obejmuje takie dziaÂły, jak: kinezyterapia - leczenie ruchem, leczenie bodÂźcami fizycznymi - fizykoterapia, masaÂż leczniczy, balneoterapia - leczenie kÂąpielami, klimatoterapia - leczenie uzdrowiskowe, aerozoloterapia czy fototerapia - leczenie ÂświatÂłem.
W Polsce pocz¹tki fizjoterapii siêgaj¹ XVI wieku, gdy nadworny lekarz króla Stefana Batorego, Wojciech Oczko, za przyk³adem Galena, propagowa³ leczenie ruchem. W wieku XVII profesor Uniwersytetu Jagielloùskiego, Sebastian Petrycy zaleca³ Ìwiczenia fizyczne, a w roku 1837 chirurg Ludwik Bierkowski zorganizowa³ w Krakowie zak³ad gimnastyczno-ortopedyczny. Po II Wojnie Œwiatowej prof. Wiktor Dega za³o¿y³ klinikê ortopedii i rehabilitacji w Poznaniu, a prof. Marian Weiss - sto³eczne centrum rehabilitacji w Konstancinie. Stworzona przez tych znakomitych specjalistów polska szko³a rehabilitacji przyczyni³a siê do rozwoju rehabilitacji na ca³ym œwiecie - cechowa³o j¹ ca³oœciowe podejœcie do pacjenta i uznanie rehabilitacji za integraln¹ czêœÌ ka¿dego etapu leczenia.
Polska Szko³a Rehabilitacji zak³ada wczesne rozpoczêcie, ci¹g³oœÌ i powszechnoœÌ leczenia. Obecnie w Polsce jest oko³o 50 tysiêcy fizjoterapeutów, jednak z przyczyn finansowych z powszechnoœci¹ s¹ problemy - mówi³ prezes Polskiego Towarzystwa Rehabilitacji, dr Marek Krasuski. - Tymczasem rozwój rehabilitacji jest coraz bardziej potrzebny. Mno¿¹ siê urazy komunikacyjne, nie da siê bez rehabilitacji prowadziÌ leczenia onkologicznego, kardiologicznego czy neurologicznego, spo³eczeùstwo siê starzeje. Poza tym coraz wiêcej jest dzieci, które od urodzenia wymagaj¹ rehabilitacji, choÌby w powodu pora¿enia mózgowego - powiedzia³ dr Krasuski.
Niemal poÂłowa osĂłb z niepeÂłnosprawnoÂściÂą w Polsce ma problemy z narzÂądem ruchu. W roku 2006 w Polsce byÂło ponad 3,8 miliona osĂłb z niepeÂłnosprawnoÂściÂą powyÂżej 15 roku Âżycia, co stanowiÂło 12 procent ludnoÂści w tej grupie wiekowej. Tylko 6 procent z nich miaÂło wyksztaÂłcenie wyÂższe, a odsetek pracujÂących byÂł znacznie niÂższy niÂż w krajach Europy Zachodniej. Rehabilitacja moÂże poprawiĂŚ sytuacjĂŞ zarĂłwno osĂłb z niepeÂłnosprawnoÂściÂą, jak i gospodarki - mĂłwili eksperci.
W kongresie bierze udzia³ ponad 1000 specjalistów rehabilitacji i fizjoterapii, ortopedów, traumatologów i chirurgów. Bêd¹ mówiÌ o kszta³ceniu w zakresie rehabilitacji, rehabilitacji œrodowiskowej, rehabilitacji w schorzeniach psychicznych, a tak¿e o rehabilitacji seksualnej osób z niepe³nosprawnoœci¹. Kongres po³¹czony jest z jubileuszami 60-lecia Centrum Rehabilitacji STOCER w Konstancinie, 20-lecia Polskiego Towarzystwa rehabilitacji i 22-lecia Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii.
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Forum archiwalne, proszĂŞ o nie rejestrowanie siĂŞ, forum przeniosiono do www.forumunorbiego.cba.pl zapraszamy...
=> UWAGA
SÂłowa na dobry poczÂątek..
=> WstĂŞpne sÂłowo
=> OCHOTNICY PISZÂĄCY W NASZEJ "KRAINIE MYÂŚLI OSĂB NIEPEÂŁNOSPRAWNYCH"...
=> REGULAMIN
Zdrowie i Uroda.
=> Lecznicze ZioÂła
=> NowoÂści
=> Najczestrze Schorzenia porozmawajmy o nich
=> Rodzaje terapii
Spis treÂści
=> SPIS DZAÂŁĂW