Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Napromieniowani
>
SÂłowa na dobry poczÂątek..
>
REGULAMIN
>
Jak potrafi uderzyĂŚ zakonnica!!??
Strony: [
1
]
2
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Jak potrafi uderzyĂŚ zakonnica!!?? (Przeczytany 12097 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Nachbar
troche tu wchodzisz
ile piszemy 0
Odp: Jak potrafi uderzyĂŚ zakonnica!!??
«
Odpowiedz #27 :
Październik 31, 2009, 14:45:23 »
Mnie nie dziwi zachowanie zakonnicy. Wynika to z faktu, ¿e ca³y Koœció³ katolicki jest zak³amany. Co innego mówi¹, a co innego czyni¹. Problem w tym, ¿e tego nie dostrzegaj¹ rzesze wiernych. Od stuleci przyjê³o siê uwa¿aÌ Krk za autorytet moralny.
Prawda jest zupe³nie inna. Przed opinia publiczn¹, szczególnie w Polsce, ukrywa siê fakty œwiadcz¹ce o wielkiej demoralizacji kleru. Np. o aferach pedofilskich ksiê¿y w Ameryce. Jest ich tysi¹ce. I jak zwykle Krk stara siê to zatuszowaÌ, czyli zamieœÌ pod dywan. Podobnie jak z afer¹ w Irlandii, gdzie w oœrodkach zarz¹dzanych przez Krk stworzono dzieciom istne piek³o na ziemi.
Polskie media przemilczajÂą o tym lub podajĂŞ enigmatyczne informacje.
Ale powoli coÂś siĂŞ zmienia. DziĂŞki internetowi moÂżna dowiedzieĂŚ siĂŞ prawdy. Ta jest bardzo niewygodna dla Krk.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #26 :
Październik 30, 2009, 01:20:20 »
To jest straszne
Jakie bez prawie jest.
izkaa189
Izka
Administrator
mieszkaniec
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #25 :
Październik 29, 2009, 18:44:09 »
ja widzialam ten reportaz w uwadze i ta zakonnica naprawde ta dziewczynke szmotala za wlosy okropny widok a czemu winne jest tak ciezko chore dziecko
destinyunknown
Gość
«
Odpowiedz #24 :
Październik 29, 2009, 14:08:06 »
Cytat: gruszka Październik 29, 2009, 03:07:14
Dla zainteresowanych, instytucje takie jak np. domy dziecka, hospicja. domy spokojnej staroÂści prowadzone przez instytucje koÂścielne sÂą kontrolowane np. przez caritas.
W Caritas to ja akurat nie wierzê. To tak samo, jak w sprawach s¹dowych lekarzy - o tym, czy zosta³ pope³niony b³¹d w sztuce, czy te¿ nie, decyduje inny lekarz, a jak wiadomo - jest to grupa nadzwyczaj lojalna wobec siebie. Tak samo z Caritasem i - brzydko nazwê - "duchownymi" oœrodkami.
«
Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 20:59:21 wysłane przez 62norbi
»
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #23 :
Październik 29, 2009, 03:07:14 »
Dla zainteresowanych, instytucje takie jak np. domy dziecka, hospicja. domy spokojnej staroÂści prowadzone przez instytucje koÂścielne sÂą kontrolowane np. przez caritas.
«
Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 20:58:07 wysłane przez 62norbi
»
Kasia
Moderator Globalny
mieszkaniec
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #22 :
Październik 28, 2009, 20:58:56 »
Darek zgadzam siĂŞ z toba
userid385
Gość
«
Odpowiedz #21 :
Październik 28, 2009, 14:58:47 »
ja nie byÂłem bity przez zakonnice wiĂŞc siĂŞ nie wypowiadam... dla mnie siostry zakonne to zawsze symbol dobra i ciepÂła, wiĂŞc bĂŞdĂŞ ich broniÂł.
Darek
Gość
«
Odpowiedz #20 :
Październik 28, 2009, 14:54:06 »
To jest skandal Âżeby osoby duchowne wyprawiaÂły takie rzeczy,gdzie ich sumienie?Przykazanie BoÂże;kochaj bliÂżniego jak siebie samego;To chyba ich najbardzej dotyczy?
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 20
It's Me
«
Odpowiedz #19 :
Październik 28, 2009, 14:35:38 »
macie racje.
Adulka
destinyunknown
Gość
«
Odpowiedz #18 :
Październik 28, 2009, 12:43:14 »
Po pierwsze - dokÂładna selekcja osĂłb, ktĂłre miaÂłyby pracowaĂŚ w oÂśrodkach.
Po drugie - kontrole, kontrola i jeszcze raz kontrola.
Po trzecie - ograniczona liczba mieszkaĂącĂłw takich oÂśrodkĂłw.
Po czwarte - prywatyzacja z moÂżliwie staÂłymi dotacjami paĂąstwa i sponsorĂłw.
Szkoda, ¿e w Polsce tak ma³o popularna jest wci¹¿ forma hosteli dla osób z niepe³nosprawnoœci¹. A jeœli chodzi o personel... Albo siê cz³owiek nadaje do tej pracy, albo nie. Boga w to nie mieszam. Jeœli czujesz, ¿e coœ Ci nie odpowiada - zmieù pracê, przekwalifikuj siê. Pozwól pracowaÌ innym.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #17 :
Październik 28, 2009, 03:33:00 »
Ludzie nie wa¿ne czy to zakonnice czy nie zakonnice....Wa¿ne by te osoby mia³y Powo³anie. Nie wa¿ne czy dane od BOGA czy od Matki naturê. irenaanna opowiedzia³a nam o biciu,"Jak ktoœ nie wie co to ból ró¿aùca drewnianego to niech sobie koralikami uderzy lekko po rêku My by³yœmy bite gdzie popadnie ,po g³owie plecach i nie by³o siê komu poskar¿yÌ" By³o to oko³o 50 lat temu.A teraz w dobie elektroniki. w UNII bêd¹c jest w wielu miejscach tak samo dlaczego? Czy tego nie sprawdza nikt?
«
Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 04:16:11 wysłane przez gruszka
»
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
Prezes
«
Odpowiedz #16 :
Październik 28, 2009, 00:52:50 »
Cytat: destinyunknown Październik 27, 2009, 22:59:57
Dlatego teÂż jestem za caÂłkowitÂą likwidacjÂą oÂśrodkĂłw prowadzonych przez osoby duchowne i sprywatyzowanie domĂłw pomocy spoÂłecznej.
Ja teÂż jestem za tÂą caÂłkowitÂą likwidacjÂą oÂśrodkĂłw prowadzonych przez osoby duchowne i sprywatyzowanie domĂłw pomocy spoÂłecznej. Lecz w prywatnych oÂśrodkach takÂże dochodzi do tego typu incydentĂłw...
Maltretowali staruszkĂłw, "bo nie mieli wolnego czasu"( kliknij tu, aby zobaczyĂŚ film)
Maltretowali staruszkĂłw, "bo nie mieli wolnego czasu"(poczytaj wiĂŞcej, kliknij tu)
Bunt w domu starcĂłw (poczytaj wiĂŞcej, kliknij tu)
Nie oglÂądaj siĂŞ na rzÂąd, bo wyrĂŞczajÂąc go, moÂżesz zrobiĂŚ duÂżo dobrego, zaÂś on nie wyrĂŞczy ciĂŞ w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
destinyunknown
Gość
«
Odpowiedz #15 :
Październik 27, 2009, 22:59:57 »
Dlatego teÂż jestem za caÂłkowitÂą likwidacjÂą oÂśrodkĂłw prowadzonych przez osoby duchowne i sprywatyzowanie domĂłw pomocy spoÂłecznej.
duber1982
Gość
«
Odpowiedz #14 :
Październik 27, 2009, 14:33:20 »
Ja uwaÂżam Âże to skandal jak moÂżna biĂŚ dzieci jeszcze to kto osoba ktĂłra uwaÂża siĂŞ za duchownÂą. Oceniamy rodzicĂłw co w chwilach ciĂŞÂżkich krzyknÂą na swoje dziecko a tu proszĂŞ .Jak moÂżna byĂŚ tak zakÂłamanym i podÂłym czy to dziecko siĂŞ obroni czy aÂż tak zaszkodziÂło Âżeby go poniÂżaĂŚ.
irenaanna
troche tu wchodzisz
ile piszemy 0
Kocham zwierzĂŞta Ludzi toleruje
«
Odpowiedz #13 :
Październik 27, 2009, 02:40:15 »
Ja to bicie zakonnic znam z autopsji .By³am bita przez te szanuj¹ce siê PANIE znam bul ró¿aùca drewnianego .Do dziœ jak widzê zakonnicê w Niebieskiej sukience ciarki chodz¹ mnie po plecach .Mimo ze dziœ mam 54 lata to na widok zakonnicy wzdrygam siê.
To co pokazali w telewizji to by³o lekkie bicie .Jak ktoœ nie wie co to ból ró¿aùca drewnianego to niech sobie koralikami uderzy lekko po rêku My by³yœmy bite gdzie popadnie ,po g³owie po plecach i nie by³o siê komu poskar¿yÌ .Ja mogê opisaÌ jeden dzieù z ¿ycia w œród zakonnic mam to w œród moich wspomnieù .Jak odszukam to opisze .Teraz siê p³acze ze trochê poszarpa³a a jak one bij¹ w budynku to wiedz¹ tylko one .Nasz dzieù zale¿a³ od humoru Zakonnicy.
«
Ostatnia zmiana: Październik 27, 2009, 14:20:16 wysłane przez gruszka
»
Irena Anna
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
Prezes
«
Odpowiedz #12 :
Październik 26, 2009, 03:31:26 »
Najwidoczniej, jak to dla ludzi z niesprawnoœciami to, jak ju¿ to na odczepne. takie ankiety, które l¹duj¹ w najlepszym razie g³êboko do szuflady a najczêœciej w koszu na œmieci po uprzednim przepuszczeniu przez niszczarkê do papieru... A jak prowadziÌ domy opieki to ju¿ zale¿y od prowadz¹cych a nie (jak z reszt¹ powinno byÌ) od podopiecznych... W Polsce musi siê zmieniÌ najpierw podejœcie do ludzi z niesprawnoœciami... A potem inne, tak¿e istotne dla nas sprawy....
Nie oglÂądaj siĂŞ na rzÂąd, bo wyrĂŞczajÂąc go, moÂżesz zrobiĂŚ duÂżo dobrego, zaÂś on nie wyrĂŞczy ciĂŞ w niczym.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #11 :
Październik 26, 2009, 02:01:10 »
Droga Pani Mario, nie wiem czemu nie ma takiej ankiety? MoÂże siĂŞ to nie opÂłaca?
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum
ile piszemy 0
Prezes
Odp: Jak potrafi uderzyć zakonnica!!??
«
Odpowiedz #10 :
Październik 26, 2009, 01:08:30 »
Zakonnica dalszy ciąg...
Przemoc w DPS dla dzieci prowadzonym przez zakonnice
Czy bicie i szarpanie to metody wychowawcze powszechnie stosowane w Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek w Studzienicznej?
Tu pracują osoby oddane dzieciom. O karach cielesnych, nie ma mowy – zapewnia siostra Anna, dyrektor DPS w Studzienicznej.
W Domu Pomocy Społecznej w Studzienicznej mieszka pięćdziesięcioro dzieci z porażeniem mózgowym, chorobą Downa, autyzmem, niepełnosprawnych fizycznie. Placówkę prowadzi Zgromadzenie Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi. Turysta przebywający na urlopie w sąsiedztwie DPS słyszał krzyki dochodzące z terenu tej placówki.
- Domek, który wynajmowałem graniczył z domem opieki społecznej dla dzieci niesprawnych intelektualnie. Któregoś dnia zobaczyłem scenę, w której zakonnica idzie za dzieckiem. Nagle dziecko zatrzymuje się i ściąga buty. Zakonnica zaczyna na dziecko wrzeszczeć. Następnie bierze buty i zaczyna nimi dziecko okładać po głowie. Zaczęła je targać za włosy, bić po twarzy. To była jedna z dwóch takich scen, kiedy widziałem ewidentną przemoc wobec dzieci – mówi Piotr Banaszek.
Piotr Banaszek nagrał scenę. Również kamera UWAGI! bez trudu zarejestrowała kolejne przykłady agresji personelu wobec dzieci.
Zakonnice prowadzące DPS w Studzienicznej dla upośledzonych dzieci zbagatelizowały sprawę.
- Ta siostra po prostu się broni – uważa siostra dyrektor DPS.
Podobnie zareagowały przełożone z Warszawy.
- Jeżeli dziewczynka rzuca mi się do welonu, to też się będę bronić - twierdzi siostra Wanda Kmiecik, przełożona zgromadzenia prowincji warszawskiej.
Placówka jest pod bezpośrednią kontrolą Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, podlega staroście augustowskiemu. Los upośledzonych dzieci tych instytucji również nie przejął.
- Jakość materiału jest słaba. Nie mogę powiedzieć, że to dotyczy naszego powiatu. Nie daję żadnej wiarygodności temu materiałowi. Nie wiem, czy to dotyczy faktycznych zdarzeń. A może ktoś się przebrał? – stwierdził Franciszek Wiśniewski, starosta augustowski.
Takich wątpliwości nie mają psycholodzy.
- Widzę tu przemoc. Widzę, że dziewczynka szuka kontaktu za swoim opiekunem. A zamiast kontaktu, dostaje, obrywa. Nie wiem, co było wcześniej i później, ale nic nie usprawiedliwia przemocy – mówi psycholog Beata Ciejka z Fundacji Dzieci Niczyje.
Przemoc w DPS dla dzieci prowadzonym przez zakonnice...(Aby zobaczyć materiał filmowy, kliknij tu)
Zakonnica dalszy ciąg...
Zakonnica zwolniona?
Reportaż o Domu Pomocy Społecznej w Studzienicznej, prowadzony przez siostry zakonne, wzbudził wiele emocji. Zakonnice zaprzeczały stosowaniu przemocy, chociaż nagranie wyraźnie pokazuje siostrę szarpiącą i bijącą swoją upośledzoną podopieczną. Czy osoby odpowiedzialne za nadzór nad placówką zmieniły swoje podejście do tej sprawy?
Pierwszą reakcją przełożonych zakonnicy było bagatelizowanie problemu.
- Przemoc jest przemocą i każde uderzenie jest karygodne – zaznacza Marek Michalak, rzecznik praw dziecka.
Siostra, która biła Paulinę najpierw poszła na urlop. Dziennikarze UWAGI! dowiedzieli się od księdza miejscowej parafii, że siostra dyrektor, wyjechała na pielgrzymkę do Rzymu.
- Powiedziano mi tylko, że siostra matka prowincjalna doskonale o tym wie. Nie zadawałem sobie więc już większego trudu, żeby rozmawiać z siostrami. One na pewno wewnątrz zgromadzania ten problem już omówiły, omodliły. Każda forma przemocy jest zawsze wielkim przeżyciem. Współczuję siostrze Jadwidze. Praca dziennikarza przy tej pracy to jest pestka – mówi Zygmunt Kopiczko.
Do prokuratury rejonowej w Augustowie trafiła też informacja o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
- Po obejrzeniu materiału napisaliśmy pismo o podejrzeniu popełnienia przestępstwa do prokuratury rejonowej – dodaje dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego.
Zakonnica zwolniona? (Aby zobaczyć materiał filmowy, kliknij tu)
Zakonnica dalszy ciąg...
Czy zakonnice już wcześniej biły?
- Takie zdarzenia mogły mieć miejsce wcześniej - tak sytuację w DPS w Studzienicznej ocenia psycholog Paweł Senikowski. Zobacz wywiad, którego nie było w programie!
Zakonnica zwolniona? (Aby zobaczyć materiał filmowy, kliknij tu)
Zakonnica dalszy ciąg...
Tendencyjna przemoc
- Ten materiał jest tendencyjny – tak siostry zakonne prowadzące DPS dla dzieci w Studzienicznej określiły nagranie, na którym zakonnica bije upośledzoną podopieczną. Tego nie było w programie!
Zobacz rozmowę siostrami zakonnymi, które prowadzą Dom Pomocy Społecznej w Studzienicznej. To nagranie nie było publikowane na antenie! (Aby zobaczyć materiał filmowy, kliknij tu)
«
Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 14:56:30 wysłane przez userid385
»
Maria Brylka
oj maÂło nam piszesz:)
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #9 :
Październik 22, 2009, 14:35:05 »
Witajcie!Dzieki mediom i kto wie jeszcze komu,temat rozdmuchano.A co powiecie panstwo na podobne sytuacje jakie maja w miejsce w obiektach panstwowoych.Tam jest ten sam problem.A kadra o ktorej piszecie jest po wyzszych studiach ba ma specjalistyczne wyksztalcenie ,kursy bez ktorych nie moga podjac pracy.Nikt z rodzicow,opiekunow nie reaguje na takie zachowania /przypadek siostry/.A co powiecie Panstwo na katowanie dzieci,rodzicow przez rodziny?Jest to bardzo obszerny i dramatyczny dla obu stron temat.W panstwach o wysokiej kulturze cywilizacji podaja takim chorym leki.Leki na wyciszenie sie,na poprawienie humoru!A czy pacjenci w sprcjalistycznych osrodkach w Polsce otrzymuja takowe leki?Watpie,bo sa drogie!I kolko mamy zamkniete.Na Waszej stronie poruszono rowniez temat lekow.Leki sa drogie,fakt ale i niezbedne.Uwazam,ze tematem niezbednych lekow dla bardzo chorych ludzi,nieuleczalnie chorych,pacjentow z zaburzeniami psychicznymi powinna zajac sie Komisja d?s lekow przy Min.Zdrowia.Ale czy zajmie sie?To juz kolejny temat.I tu mam pytanie,dlaczego nigdy my niepelnosprawni nie otrzymalismy ankiety do wypelnienia przez osoby piszace prace mgr z farmacji?
destinyunknown
Gość
«
Odpowiedz #8 :
Październik 22, 2009, 13:13:33 »
Albo zatrudniĂŚ ludzi znajÂących siĂŞ na tym i posiadajÂących solidne wyksztaÂłcenie... A. nie kosztem tych dzieci uczyĂŚ, ich na wÂłasne kopyto, wedÂług wÂłasnych metod... To teÂż nasuwa siĂŞ myÂśl Âże takie oÂśrodki oszczĂŞdzajÂą ale dla prowadzÂących a nie dla potrzebujÂących...
Wiem, Âże siostry zakonne takÂże muszÂą zdobywaĂŚ wyÂższe wyksztaÂłcenie na uczelniach, jeÂśli pracujÂą w takich oÂśrodkach. OsobiÂście jednak uwaÂżam, Âże oÂśrodki prowadzone przez osoby duchowne nie sÂą najlepszymi z moÂżliwych. Brakuje dps-Ăłw z prawdziwego zdarzenia - z wykwalifikowanÂą kadrÂą, z warunkami Âżycia, ktĂłre nie uwÂłaczajÂą istocie ludzkiej. Niestety - brak pedagogĂłw specjalnych, opiekunĂłw, ktĂłrzy chcÂą siĂŞ zatrudniaĂŚ w takich placĂłwkach. Z jednej strony - z powodu warunkĂłw, jakie zastajÂą w pracy, a ktĂłre nie zawsze mogÂą zmieniĂŚ w pojedynkĂŞ, a z drugiej - nie ma siĂŞ co ÂłudziĂŚ - z powodĂłw ekonomicznych. Taka praca nie jest doceniania i odpowiednio wynagradzana i dopĂłki ta sytuacja siĂŞ nie zmieni, bĂŞdziemy sÂłyszeĂŚ o karygodnym postĂŞpowaniu opiekunĂłw w dps-ach, a oÂśrodki prowadzone przez osoby duchowne bĂŞdÂą wiodÂły prym.
«
Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 01:05:24 wysłane przez 62norbi
»
Strony: [
1
]
2
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Forum archiwalne, proszĂŞ o nie rejestrowanie siĂŞ, forum przeniosiono do www.forumunorbiego.cba.pl zapraszamy...
=> UWAGA
SÂłowa na dobry poczÂątek..
=> WstĂŞpne sÂłowo
=> OCHOTNICY PISZÂĄCY W NASZEJ "KRAINIE MYÂŚLI OSĂB NIEPEÂŁNOSPRAWNYCH"...
=> REGULAMIN
Zdrowie i Uroda.
=> Lecznicze ZioÂła
=> NowoÂści
=> Najczestrze Schorzenia porozmawajmy o nich
=> Rodzaje terapii
Spis treÂści
=> SPIS DZAÂŁĂW