Napromieniowani
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Placek z jagodami  (Przeczytany 4405 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Hania47
oj mało nam piszesz:)
*

ile piszemy 0
Offline Offline

Wiadomości: 20


« Odpowiedz #2 : Październik 24, 2011, 19:33:12 »

Szybki placek z owocami Lista składników

    125 g   Kasia
    250 g mąki
    5 łyżek cukru
    5 łyżek wody
    2 jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    owoce sezonowe (brzoskwinie, nektarynki
Zapisane
Hania47
oj mało nam piszesz:)
*

ile piszemy 0
Offline Offline

Wiadomości: 20


« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2011, 16:34:20 »

    1 kostka Kasia
    3/4 szklanki wody
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 torebki cukru waniliowego
    2 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii
Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć   Kasia i rozpuścić ją. Gdy ostygnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać.

Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze   Kasia i wysypanych bułką tartą. Piec około 55-60 minut w temp.p. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Zapisane
Hania47
oj mało nam piszesz:)
*

ile piszemy 0
Offline Offline

Wiadomości: 20


« : Październik 13, 2011, 20:27:51 »

Sklaniki:

    20 dag mąki pszennej
    4 jaja
    6 łyżek oleju
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropli esencji rumowej
    60 dag jagód lub innych miękkich owoców
    cukier puder
    łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy
Przygotowanie:

Owoce opłukać, osączyć. Jajka ubić z cukrem, wlać 2 łyżki wody, esencję rumową , olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto włożyć na wysmarowaną blachę średniej wielkości i przykryć owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy (około 30 min). Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

dzikie-koty antyczni oceana amazing-monster-wolfs-world pyb