 |
Pokaż wiadomości
|
Strony: [1]
|
2
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Październik 24, 2011, 19:21:40
|
Czasem, tylko czasem, Przychodzi taka chwila, Ze chce byĂŚ obok Ciebie, Gdy noc srebrzysta mija. Chce ujrzeĂŚ Twoje oczy, Gdy sÂłoĂące budzi siĂŞ. NaprawdĂŞ, tylko czasem Tak kochaĂŚ mi siĂŞ chce.
|
|
|
3
|
W Âświecie kulinarii / Kulinaria / Ciasto kruche z jablkami i cynamonem
|
: Październik 18, 2011, 22:45:19
|
rzygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 1 godzina
TrudnoœÌ: ³atwe
SkÂładniki na 12 porcji
• 3 szklanki mÂąki, 1 szklanka cukru, • 4 zó³tka, kostka masÂła lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego, • ÂłyÂżeczka proszku do pieczenia, 3 ÂłyÂżki kwasnej Âśmietany • 1 kg jabÂłek (winnych), cynamon, cukier do posypania Etapy przygotowania
1. Z m¹ki,cukru,¿ó³tek,mas³a (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i œmietany zagniatamy g³adkie ciasto. 2. Smarujemy brytfankê mas³em i posypujemy bu³k¹ tart¹. Jab³ka œcieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem. 3. 3/4 ciasta wyk³adamy na brytfankê i rozci¹gamy po ca³ej powierzchni, a resztê wk³adamy do zamra¿alnika ¿eby troszkê stward³o. Na cieœcie k³adziemy jab³ka (je¿eli maj¹ du¿o soku mo¿na odcisn¹Ì).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochê cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec œcieramy ciasto wyjête z zamra¿alnika na grubych oczkach. 4. Wk³adamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinê. Po upieczeniu mo¿na posypaÌ cukrem pudrem. Smacznego
|
|
|
4
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Październik 18, 2011, 22:33:46
|
MĂłw do mnie jeszcze, za takÂą rozmowÂą TĂŞskniÂłem lata - kaÂżde Twoje sÂłowo SÂłodkie w mym sercu wywoÂłuje dreszcze... MĂłw do mnie jeszcze...
MĂłw do mnie jeszcze ludzie nas nie sÂłyszÂą, SÂłowa Twe dziwnie pojÂą i koÂłyszÂą. Jak kwiatem kaÂżdym sÂłowem Twym siĂŞ pieszczĂŞ... MĂłw do mnie jeszcze...
MĂłw do mnie jeszcze nocÂą miÂłosiernÂą, Gdy serce paÂła miÂłoÂściÂą niezmiernÂą. A usta w Âżarze szukajÂą rozkoszy By serce ogrzaĂŚ, by serca nie spÂłosszyĂŚ
DopĂłki Âżycie w nas goÂści, i serce bĂŞdzie w nas biÂło A sÂłonce, ten wzĂłr miÂłoÂści, Daje nam ciepÂło tak miÂło
Zw¹tpieù cisn¹cych siê t³umnie Ona rozstrzyga zawi³oœÌ; M¹droœci¹ jest kochaÌ rozumnie! Lecz kto zrozumie mi³oœÌ?
Nic nie pomo¿e szukanie gdy przyjœÌ nie bêdzie chcia³a. Wchodzi do serc niespodzianie i patrzy czy szczêœcie nam da³a.
By rosÂła w nas wraz z oddechem trzeba karmiĂŚ jÂą stale, czuÂłoÂściÂą, ciepÂłem, uÂśmiechem wzajemnie wspieraĂŚ wytrwale.
najlepsze Âżyczenia
|
|
|
5
|
W Âświecie kulinarii / KsiÂązka kucharska Haneczki i Eli / Odp Keks
|
: Październik 18, 2011, 16:34:20
|
1 kostka Kasia 3/4 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego 2 i 1/2 szklanki m¹ki 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomaraùczowa, skórka cytrynowa, œliwki kalifornijskie, ¿urawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki m¹ki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii ZagotowaÌ wodê z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier siê rozpuœci, do garnka w³o¿yÌ Kasia i rozpuœciÌ j¹. Gdy ostygnie dodaÌ przesian¹ m¹kê, proszek do pieczenia i ¿ó³tka. Dok³adnie zmiksowaÌ. Na koniec dodaÌ pianê z bia³ek ubit¹ na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w m¹ce ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie musz¹ byÌ pociête na drobne kawa³eczki. WymieszaÌ.
Ciasto wlaĂŚ do foremek keksĂłwek, do 3/4 wysokoÂści, wysmarowanych dobrze Kasia i wysypanych buÂłkÂą tartÂą. Piec okoÂło 55-60 minut w temp.p. 180ºC. Najlepiej sprawdziĂŚ ciasto patyczkiem. JeÂżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygniĂŞciu posypaĂŚ cukrem pudrem.
|
|
|
6
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Październik 13, 2011, 20:51:14
|
PRZYJACIEL Nie ten ci przyjacielem, kto dom twój ka¿dego dnia nawiedza, a mówi¹c przy kawie wiele, b³yszczy g³ównie plotkarsk¹ wiedz¹. I nie jest przyjacielem, kto dla twego domu dobra z buciorami i b³otem nauk swych wyk³ada Ÿród³o. Lecz przyjaŸù ceù ka¿dego, kto cicho, skromnie z taktem wspiera ciê niewidzialny, gdy nieszczêœcie jest faktem. I nie pomyœli nawet, by mog³o byÌ inaczej, i czekaÌ bêdzie cicho, póki siê nie wyp³aczesz. Polecam: http://www.klamerka.pl/121-1-o,przyjazni.html#ixzz1agoL63Vjnajlepsze ¿yczenia
|
|
|
7
|
W Âświecie kulinarii / KsiÂązka kucharska Haneczki i Eli / Placek z jagodami
|
: Październik 13, 2011, 20:27:51
|
Sklaniki:
20 dag mÂąki pszennej 4 jaja 6 ÂłyÂżek oleju 3/4 szklanki cukru 1,5 ÂłyÂżeczki proszku do pieczenia kilka kropli esencji rumowej 60 dag jagĂłd lub innych miĂŞkkich owocĂłw cukier puder ÂłyÂżka masÂła lub margaryny do wysmarowania formy Przygotowanie:
Owoce op³ukaÌ, os¹czyÌ. Jajka ubiÌ z cukrem, wlaÌ 2 ³y¿ki wody, esencjê rumow¹ , olej i przez chwilê ubijaÌ. WsypaÌ m¹kê po³¹czon¹ z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszaÌ. Ciasto w³o¿yÌ na wysmarowan¹ blachê œredniej wielkoœci i przykryÌ owocami. WstawiÌ do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, a¿ ciasto zacznie odstawaÌ od œcianek formy (oko³o 30 min). Ciep³e ciasto posypaÌ cukrem pudrem.
|
|
|
8
|
W Âświecie kulinarii / Kulinaria / Sernik z brzoskwniami
|
: Wrzesień 26, 2011, 19:30:08
|
SkÂładniki na ciasto:
1 kostka mas³a/margaryny (250 g) 3 ³y¿ki cukru pudru 5 ¿ó³tek 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 3 szklanki m¹ki Wszystkie sk³adniki zagnieœÌ. Ciasto podzieliÌ na 2 czêœci, owin¹Ì foli¹, w³o¿yÌ na 2 godziny do zamra¿arki (lub Sk³adniki na masê serow¹:
1 kg twarogu pó³t³ustego lub t³ustego, niekwaœnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego) pó³ kostki miêkkiego mas³a (125 g) 3 jajka 1 szklanka cukru (da³am trochê mniej) krócej, jeœli ciasto bêdzie twarde na tyle, by je zetrzeÌ na tarce).
|
|
|
9
|
W Âświecie kulinarii / KsiÂązka kucharska Haneczki i Eli / Odp: Âżapiekanka z piersi kurczaka
|
: Wrzesień 03, 2011, 18:04:58
|
SkÂładniki:
3 jajka 15 dag cukru pudru 10 dag masÂła lub margaryny 1/3 szklanki mleka 25 dag mÂąki 1 ÂłyÂżeczka proszku do pieczenia 50 dag Âśliwek 4 dag cukru (do ubicia piany)
Przepis: Stopiony t³uszcz, 2 jajka, 1 ¿ó³tko, cukier puder i mleko utrzeÌ na puszyst¹ masê. DodaÌ m¹kê wymieszan¹ z proszkiem do pieczenia i wymieszaÌ. Ciasto prze³o¿yÌ do tortownicy wy³o¿onej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej mas³em i posypanej tatr¹ bu³k¹). Umyte œliwki przepo³owiÌ i usun¹Ì pestki. Po³ówki œliwek uk³adaÌ na ciasto zaczynaj¹c od brzegów tortownicy. Pianê z 1 bia³ka ubiÌ, dodaÌ 4 dag cukru i jeszcze ubiÌ. Gêst¹ pianê wylaÌ na œliwki. Upiec. KrajaÌ jak tort. Smacznego.
|
|
|
10
|
POEZJA I OPOWIADANIA / POEZJA I OPOWIADANIA / Odp: WIERSZE
|
: Sierpień 31, 2011, 19:16:22
|
BÂądÂż ramieniem co otula spokojem uÂśmiechem co otwiera nadziejĂŞ . BÂądÂż kaÂżdÂą minutÂą chwilÂą momentem .BÂądÂż obok jak cieĂą co nigdy nie zniknie jak sen co w nocy towarzyszy. BadÂż
|
|
|
11
|
W Âświecie kulinarii / KsiÂązka kucharska Haneczki i Eli / Deser lodowy z banami
|
: Sierpień 31, 2011, 19:02:40
|
Ocena przepisu 12345 Dla ilu osĂłb: 2 osoby Czas przyrzÂądzenia: 15 minut Orientacyjny koszt potrawy: nieznany Wszystkie wyÂświetlenia: 3443 Autor: Nieznany Dodany przez: !lakota Data dodania: 2010-08-17 Dodaj przepis do ulubionych Drukuj przepis Dodaj do listy zakupĂłw SkÂładniki
lody waniliowe 20 dag herbatniki pokruszone 5 dag banan 1 szt czekolada 1 tabliczka
SposĂłb przyrzÂądzenia
Lody lekko rozmraÂżamy i miksujemy dokÂładnie w blenderze na pÂłynnÂą masĂŞ. CzekoladĂŞ rozpuszczamy w mikrofalĂłwce lub w kÂąpieli wodnej (okÂładamy 1 kostkĂŞ). Do wysokich szklanek wkÂładamy pokruszone herbatniki, kilka plastrĂłw banana, zalewamy lodami, polewamy pÂłynnÂą czekoladÂą, ponownie nakÂładamy herbatniki, pokrojonego banana, polewamy lodem i czekoladÂą. Na samÂą gĂłrĂŞ nakÂładamy banana i posypujemy startÂą na tarce z drobnymi oczkami czekoladÂą.
|
|
|
12
|
W Âświecie kulinarii / KsiÂązka kucharska Haneczki i Eli / Âżapiekanka z piersi kurczaka
|
: Sierpień 31, 2011, 14:54:10
|
Czas przygotowania 10 minut czas pieczenia 1 godz.IloœÌ porcji 8 Sk³adniki z piersi kurczaka ziemniaki ,ser ¿o³ty majonez sol pieprz cebula olej do wysmarowania zio³a. Etapy przygotowania.Oczyszczone posypane przyprawami piersi z kurczaka una srodku ¿arodpornego naczynia. Ob³o¿yÌ nako³o cz¹stkami ziemniaków oprószonymi sol¹ i pieprzem. PrzykryÌ cienk¹ warstw¹ cebuli pokrojonej w kosteczkê oraz warstwy startego grubo ¿oltego sera. Wszystkie posmarowac cienka warstwa majonezem. Naczynia przykryÌ zapiekaÌ oko³o 1,5 godzinê
|
|
|
13
|
W Âświecie kulinarii / KsiÂązka kucharska Haneczki i Eli / Ciasto Zebra
|
: Lipiec 24, 2011, 20:41:37
|
Ciasto zebra
SZYBKIE,TANIE ,SMACZNE
Kategoria: Ciasta i Desery
Dodano: 18.03.2011 SkÂładniki dla >6 osĂłb
mÂąka, 3SZKLANKI jajka, 5 SZT cukier, 2 SZKL proszek do pieczenia, 2 ÂŁYÂŻECZKI olej, 1 SZKL woda gazowana, 3/4 SZKL kakao, 2 ÂŁYÂŻKI
Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min
1. JAJA UCIERAMY NA PUSZYSTY KREM Z CUKREM
2. WLEWAMY OLEJ,NASTĂPNIE SYPIEMY POÂŁOWĂ MÂĄKI WYMIESZANEJ Z PROSZKIEM.MIKSUJEMY.
3. SYPIEMY RESZTĂ MÂĄKI I WLEWAMY WODĂ GAZOWANÂĄ.
4. DZIELIMY NA 2 CZĂÂŚCI;DO JEDNEJ DODAJEMY KAKAO,DO DRUGIEJ 2 ÂŁYÂŻKI MÂĄKI
5. NALEWAMY CIASTO NA PRZEMIAN NA WYSMAROWANÂĄ TÂŁUSZCZEM BLACHĂ.
6. PIECZEMY OK.40-60 MIN.W TEMP.180 STOPNI
|
|
|
15
|
W Âświecie kulinarii / KsiÂązka kucharska Haneczki i Eli / chleb domowy chalka
|
: Czerwiec 02, 2011, 14:04:30
|
Sk³adniki: /proporcje na 2 w¹skie formy o d³. 30-40 cm/ 1 litr (4 szkl.) mocno ciep³ej wody - aby nie za ³atwo by³o wsadziÌ ³apkê (ok. 50° C) 50 g œwie¿ych dro¿d¿y 1 kg m¹ki zwyk³ej pszennej z dodatkiem otr¹b (LUB m¹ka razowa wymieszana ze zwyk³¹) 1 czubata ³y¿ka soli 2-3 ³y¿ki sto³owe oliwy olej lub (w wersji lakto-wege) mase³ko do wysmarowania foremek bu³ka tarta do ich posypania
ew. dodatki, np. pestki s³onecznika, sezam lub kminek Przygotowanie: Do du¿ego gara (4l) wlewamy mocno ciep³¹ wodê i rozpuszczamy w niej dro¿d¿e przez mieszanie ich ³apk¹. Wsypujemy inteligentnie m¹kê, ¿eby siê nie ufyfluniÌ i te¿ mieszamy j¹ ³apk¹. Wsypujemy (wczeœniej odmierzon¹, ¿eby nie uwalaÌ rozczynem solniczki) czubat¹ ³y¿kê (sto³ow¹) soli, wlewamy (jedno dobre chluœniêcie) na oko oliwê (pewnie ze dwie-trzy ³y¿ki sto³owe). Odstawiamy na pó³ godziny w ciep³e miejsce.
W tym czasie nie leniupociechaemy tylko:
- smarujemy dwie foremki mase³kiem (lub olejem) i posypujemy bu³k¹ tart¹ (tylko solidnie, ¿adnej fuszerki - mnie raz chlebuœ przywar³ jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlaz³a od mi¹¿szu)
- ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parê minut.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W poÂłowie czasu pieczenia moÂżna okryĂŚ foliÂą wierzch chlebkĂłw, Âżeby skĂłrka siĂŞ nie spaliÂła. Podobny efekt uzyskujĂŞ przez postawienie foremek na najniÂższym poziomie.
|
|
|
16
|
W Âświecie kulinarii / KsiÂązka kucharska Haneczki i Eli / Odp: przepis na placek
|
: Czerwiec 01, 2011, 19:21:17
|
SkÂładniki :
- 50 g namoczonych rodzynek
- mleko+ jaja - 400ml
- 2 jaja duÂże (kategoria L)
- 6 szklanek mÂąki pszennej
- 1 i 1/2 ÂłyÂżeczki miodu
- ¾ szklanki cukru
- 1 ÂłyÂżeczka soli
- ok.25 g masÂła
- ok. 20 g ÂświeÂżych droÂżdÂży.
SposĂłb przygotowania:
1, Do miarki wbiĂŚ jaja i uzupeÂłniĂŚ mlekiem do 400ml.
2. Do formy z dwoma mieszadÂłami wÂłoÂżyĂŚ, wszystkie skÂładniki pÂłynne mleko z jajami (mleko z jajami o temp. ok. 30 stop.C), cukrem, solÂą, miodem i masÂłem
3. NastĂŞpnie dodaĂŚ mÂąkĂŞ i rozkruszone ÂświeÂże droÂżdÂże oraz namoczone rodzynki .
4. Formê wstawiÌ do automatu i w³¹czyÌ program 8 wyrabianie ciasta.
5. Po zakoĂączeniu programu ciasto przeÂłoÂżyĂŚ do natÂłuszczonych 2 foremek( keksĂłwki).
6. Foremki z ciastem na ok.30 - 60 min. ,w temp.ok.30 stop.C zostawiĂŚ do wyroÂśniĂŞcia w piekarniku.
7. Po wyroœniêciu ciasta nastawiÌ temperaturê na ok.170 -180 stop. i piec ok.45 -60 min. C. Temperatura i czas zale¿¹ od piekarnika.
8. Upieczone chleby przykryÌ czyst¹ œciereczk¹ i po przestygniêciu wyj¹Ì z foremek
|
|
|
17
|
W Âświecie kulinarii / KsiÂązka kucharska Haneczki i Eli / przepis na placek
|
: Czerwiec 01, 2011, 15:48:48
|
1 margaryna pó³ szklanki mleka lub wody mniej ni¿ 2 szklanki cukru 4 ³y¿ki kakao 4 jaja 2 szklanki m¹ki ³y¿ka proszku do pieczenia aromat lub przyprawa do pierników
Margarynê, mleko, cukier, kakao podgrzaÌ do ca³kowitego rozpuszczenia. OdlaÌ pó³ szklanki na polewê. Po wystudzeniu dodaÌ m¹kê, proszek, ¿ó³tka i przyprawy. WymieszaÌ i dodaÌ ubit¹ pianê z bia³ek. Prze³o¿yÌ ciasto do foremki i upiec w œrednio nagrzanym piekarniku. PolaÌ polew¹ czekoladow¹.
|
|
|
18
|
W Âświecie kulinarii / KsiÂązka kucharska Haneczki i Eli / szybki placek z jablkami
|
: Maj 03, 2011, 16:29:19
|
4 jajka 1,5szklanki mÂąki ziemniaczanej 2 ÂłyÂżeczki proszku do pieczenia 200gramow g masÂła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 ,5duzych jabÂłek 1 czubata cukru. PRZYGOTOWANIE:
W rondelku roztop tluszcz powoli o odstaw do ostygniecia. W duzej misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj make i proszek do pieczenia, mozna dodac rowniez aromat do ciast jak kto lubi. Przyszykuj tortownice, najlepiej ze stozkiem w srodku, wysmaruj maslem i posyp bulka tarta, wylej 3/4 ciasta do tortownicy, poukladaj na wierzchu obrane i pokrojone w 8 lub 16 jablka (mozna posypac cynamonem). Reszte ciasta wymieszaj z kakao i wylej na jablka. Piecz 45min w 180 stopniach C. Smacznego!
|
|
|
20
|
Poznajemy siĂŞ / WITAMY SIĂ / Odp: poznajmy sie
|
: Marzec 16, 2011, 16:38:09
|
witam was kochani mam na imiĂŞ Halina jestem osobÂą niepeÂłnosprawnÂą mieszkam ÂświĂŞtokrzyskie . moje zainteresowanie to muzyka pomagam osobom niepeÂłnosprawnych i chcĂŞ im pomoc . Mam w domu dwa psyi jednego kota i chcĂŞ wam pomĂłc w rozwiÂązaniu naszych rad pozdrawiam was i ÂżyczĂŞ wam miÂłego dnia
|
|
|
|
|
|
 |