|  | 
		
		
		| 
 
			
				| 
			
				|  Poka¿ wiadomo¶ci |  
				| Strony: [1] |  
			
				| 
						
							| 2 | POEZJA I OPOWIADANIA  / POEZJA I OPOWIADANIA  / Odp: WIERSZE | : Pa¼dziernik 24, 2011, 19:21:40 |  
							| Czasem, tylko czasem,Przychodzi taka chwila,
 Ze chce byæ obok Ciebie,
 Gdy noc srebrzysta mija.
 Chce ujrzeæ Twoje oczy,
 Gdy s³oñce budzi siê.
 Naprawdê, tylko czasem
 Tak kochaæ mi siê chce.
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 3 | W ¶wiecie kulinarii / Kulinaria  / Ciasto kruche z jablkami i cynamonem | : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:45:19 |  
							| rzygotowanie: 15 minut
 Pieczenie: 1 godzina
 
 Trudno¶æ: ³atwe
 
 
 Sk³adniki na 12 porcji
 
 
 •      3 szklanki m±ki, 1 szklanka cukru,
 
 •      4 zó³tka, kostka mas³a lub margaryny, opakowanie cukru waniliowego,
 
 •      Â³y¿eczka proszku do pieczenia, 3 ³y¿ki kwasnej ¶mietany
 
 •      1 kg jab³ek (winnych), cynamon, cukier do posypania
 Etapy przygotowania
 
 
 1.      Z m±ki,cukru,¿ó³tek,mas³a (margaryny), cukru waniliowego, proszku do pieczenie i ¶mietany zagniatamy g³adkie ciasto.
 
 2.      Smarujemy brytfankê mas³em i posypujemy bu³k± tart±. Jab³ka ¶cieramy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z cynamonem.
 
 3.      3/4 ciasta wyk³adamy na brytfankê i rozci±gamy po ca³ej powierzchni, a resztê wk³adamy do zamra¿alnika ¿eby troszkê stward³o. Na cie¶cie k³adziemy jab³ka (je¿eli maj± du¿o soku mo¿na odcisn±æ).Po wierzchu sypiemy jeszcze trochê cynamonu i ewentualnie cukrem.Na koniec ¶cieramy ciasto wyjête z zamra¿alnika na grubych oczkach.
 
 4.      Wk³adamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinê. Po upieczeniu mo¿na posypaæ cukrem pudrem. Smacznego
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 4 | POEZJA I OPOWIADANIA  / POEZJA I OPOWIADANIA  / Odp: WIERSZE | : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:33:46 |  
							| Mów do mnie jeszcze, za tak± rozmow±Têskni³em lata - ka¿de Twoje s³owo
 S³odkie w mym sercu wywo³uje dreszcze...
 Mów do mnie jeszcze...
 
 Mów do mnie jeszcze ludzie nas nie s³ysz±,
 S³owa Twe dziwnie poj± i ko³ysz±.
 Jak kwiatem ka¿dym s³owem Twym siê pieszczê...
 Mów do mnie jeszcze...
 
 Mów do mnie jeszcze noc± mi³osiern±,
 Gdy serce pa³a mi³o¶ci± niezmiern±.
 A usta w ¿arze szukaj± rozkoszy
 By serce ogrzaæ, by serca nie sp³osszyæ
 
 
 
 
 Dopóki ¿ycie w nas go¶ci,
 i serce bêdzie w nas bi³o
 A s³once, ten wzór mi³o¶ci,
 Daje nam ciep³o tak mi³o
 
 Zw±tpieñ cisn±cych siê t³umnie
 Ona rozstrzyga zawi³o¶æ;
 M±dro¶ci± jest kochaæ rozumnie!
 Lecz kto zrozumie mi³o¶æ?
 
 Nic nie pomo¿e szukanie
 gdy przyj¶æ nie bêdzie chcia³a.
 Wchodzi do serc niespodzianie
 i patrzy czy szczê¶cie nam da³a.
 
 By ros³a w nas wraz z oddechem
 trzeba karmiæ j± stale,
 czu³o¶ci±, ciep³em, u¶miechem
 wzajemnie wspieraæ wytrwale.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 najlepsze ¿yczenia
 
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 5 | W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska  Haneczki i Eli  / Odp Keks | : Pa¼dziernik 18, 2011, 16:34:20 |  
							|     1 kostka Kasia3/4 szklanki wody
 1 i 1/2 szklanki cukru
 2 torebki cukru waniliowego
 2 i 1/2 szklanki m±ki
 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
 4 jajka
 bakalie (rodzynki, skórka pomarañczowa, skórka cytrynowa, ¶liwki kalifornijskie, ¿urawina, morele, orzechy)
 1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii
 Zagotowaæ wodê z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier siê rozpu¶ci, do garnka w³o¿yæ   Kasia i rozpu¶ciæ j±. Gdy ostygnie dodaæ przesian± m±kê, proszek do pieczenia i ¿ó³tka. Dok³adnie zmiksowaæ. Na koniec dodaæ pianê z bia³ek ubit± na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w m±ce ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie musz± byæ pociête na drobne kawa³eczki. Wymieszaæ.
 
 Ciasto wlaæ do foremek keksówek, do 3/4 wysoko¶ci, wysmarowanych dobrze   Kasia i wysypanych bu³k± tart±. Piec oko³o 55-60 minut w temp.p. 180ºC. Najlepiej sprawdziæ ciasto patyczkiem. Je¿eli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygniêciu posypaæ cukrem pudrem.
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 6 | POEZJA I OPOWIADANIA  / POEZJA I OPOWIADANIA  / Odp: WIERSZE | : Pa¼dziernik 13, 2011, 20:51:14 |  
							| PRZYJACIEL Nie ten ci przyjacielem, kto dom twój ka¿dego dnia nawiedza, a mówi±c przy kawie wiele, b³yszczy g³ównie plotkarsk± wiedz±. I nie jest przyjacielem, kto dla twego domu dobra z buciorami i b³otem nauk swych wyk³ada ¼ród³o. Lecz przyja¼ñ ceñ ka¿dego, kto cicho, skromnie z taktem wspiera ciê niewidzialny, gdy nieszczê¶cie jest faktem. I nie pomy¶li nawet, by mog³o byæ inaczej, i czekaæ bêdzie cicho, póki siê nie wyp³aczesz. Polecam: http://www.klamerka.pl/121-1-o,przyjazni.html#ixzz1agoL63Vj najlepsze ¿yczenia |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 7 | W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska  Haneczki i Eli  / Placek z jagodami | : Pa¼dziernik 13, 2011, 20:27:51 |  
							| Sklaniki:
 20 dag m±ki pszennej
 4 jaja
 6 ³y¿ek oleju
 3/4 szklanki cukru
 1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
 kilka kropli esencji rumowej
 60 dag jagód lub innych miêkkich owoców
 cukier puder
 ³y¿ka mas³a lub margaryny do wysmarowania formy
 Przygotowanie:
 
 Owoce op³ukaæ, os±czyæ. Jajka ubiæ z cukrem, wlaæ 2 ³y¿ki wody, esencjê rumow± , olej i przez chwilê ubijaæ. Wsypaæ m±kê po³±czon± z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszaæ. Ciasto w³o¿yæ na wysmarowan± blachê ¶redniej wielko¶ci i przykryæ owocami. Wstawiæ do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, a¿ ciasto zacznie odstawaæ od ¶cianek formy (oko³o 30 min). Ciep³e ciasto posypaæ cukrem pudrem.
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 8 | W ¶wiecie kulinarii / Kulinaria  / Sernik z brzoskwniami | : Wrzesieñ 26, 2011, 19:30:08 |  
							| Sk³adniki na ciasto:
 1 kostka mas³a/margaryny (250 g)
 3 ³y¿ki cukru pudru
 5 ¿ó³tek
 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
 3 szklanki m±ki
 Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ. Ciasto podzieliæ na 2 czê¶ci, owin±æ foli±, w³o¿yæ na 2 godziny do zamra¿arki (lub Sk³adniki na masê serow±:
 
 1 kg twarogu pó³t³ustego lub t³ustego, niekwa¶nego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
 pó³ kostki miêkkiego mas³a (125 g)
 3 jajka
 1 szklanka cukru (da³am trochê mniej)
 krócej, je¶li ciasto bêdzie twarde na tyle, by je zetrzeæ na tarce).
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 9 | W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska  Haneczki i Eli  / Odp: ¿apiekanka z piersi kurczaka | : Wrzesieñ 03, 2011, 18:04:58 |  
							| Sk³adniki:    
 3 jajka
 15 dag cukru pudru
 10 dag mas³a lub margaryny
 1/3 szklanki mleka
 25 dag m±ki
 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
 
 50 dag ¶liwek
 
 4 dag cukru (do ubicia piany)
 
 Przepis:    Stopiony t³uszcz, 2 jajka, 1 ¿ó³tko, cukier puder i mleko utrzeæ na puszyst± masê. Dodaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i wymieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do tortownicy wy³o¿onej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej mas³em i posypanej tatr± bu³k±).
 
 Umyte ¶liwki przepo³owiæ i usun±æ pestki. Po³ówki ¶liwek uk³adaæ na ciasto zaczynaj±c od brzegów tortownicy. Pianê z 1 bia³ka ubiæ, dodaæ 4 dag cukru i jeszcze ubiæ. Gêst± pianê wylaæ na ¶liwki. Upiec. Krajaæ jak tort. Smacznego.
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 10 | POEZJA I OPOWIADANIA  / POEZJA I OPOWIADANIA  / Odp: WIERSZE | : Sierpieñ 31, 2011, 19:16:22 |  
							| B±d¿ ramieniem co otula spokojem u¶miechem co otwiera nadziejê . B±d¿ ka¿d±  minut± chwil± momentem .B±d¿  obok jak cieñ co nigdy nie zniknie jak sen co w nocy towarzyszy. Bad¿  |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 11 | W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska  Haneczki i Eli  / Deser lodowy z banami | : Sierpieñ 31, 2011, 19:02:40 |  
							| Ocena przepisu12345
 Dla ilu osób: 2 osoby
 Czas przyrz±dzenia: 15 minut
 Orientacyjny koszt potrawy: nieznany
 Wszystkie wy¶wietlenia: 3443
 Autor: Nieznany
 Dodany przez: !lakota
 Data dodania: 2010-08-17
 Dodaj przepis do ulubionych
 Drukuj przepis
 Dodaj do listy zakupów
 Sk³adniki
 
 lody waniliowe 20 dag
 herbatniki pokruszone 5 dag
 banan 1 szt
 czekolada 1 tabliczka
 
 Sposób przyrz±dzenia
 
 Lody lekko rozmra¿amy i miksujemy dok³adnie w blenderze na p³ynn± masê. Czekoladê rozpuszczamy w mikrofalówce lub w k±pieli wodnej (ok³adamy 1 kostkê). Do wysokich szklanek wk³adamy pokruszone herbatniki, kilka plastrów banana, zalewamy lodami, polewamy p³ynn± czekolad±, ponownie nak³adamy herbatniki, pokrojonego banana, polewamy lodem i czekolad±. Na sam± górê nak³adamy banana i posypujemy start± na tarce z drobnymi oczkami czekolad±.
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 12 | W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska  Haneczki i Eli  / ¿apiekanka z piersi kurczaka | : Sierpieñ 31, 2011, 14:54:10 |  
							| Czas przygotowania 10 minut czas pieczenia 1 godz.Ilo¶æ porcji 8 Sk³adniki z piersi kurczaka ziemniaki ,ser  ¿o³ty majonez sol pieprz cebula olej do wysmarowania zio³a. Etapy przygotowania.Oczyszczone posypane przyprawami piersi z kurczaka una srodku ¿arodpornego naczynia. Ob³o¿yæ nako³o cz±stkami ziemniaków oprószonymi sol± i pieprzem. Przykryæ cienk± warstw± cebuli pokrojonej w kosteczkê oraz warstwy startego grubo ¿oltego sera. Wszystkie posmarowac cienka warstwa majonezem. Naczynia przykryæ zapiekaæ oko³o 1,5 godzinê |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 13 | W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska  Haneczki i Eli  / Ciasto Zebra | : Lipiec 24, 2011, 20:41:37 |  
							| Ciasto zebra
 
 
 
 
 
 SZYBKIE,TANIE ,SMACZNE
 
 Kategoria: Ciasta i Desery
 
 Dodano: 18.03.2011
 Sk³adniki
 dla >6 osób
 
 m±ka, 3SZKLANKI
 jajka, 5 SZT
 cukier, 2 SZKL
 proszek do pieczenia, 2 £Y¯ECZKI
 olej, 1 SZKL
 woda gazowana, 3/4 SZKL
 kakao, 2 £Y¯KI
 
 
 
 
 
 
 
 
 Opis przygotowania
 czas przygotowania: do 60 min
 
 1. JAJA UCIERAMY NA PUSZYSTY KREM Z CUKREM
 
 2. WLEWAMY OLEJ,NASTÊPNIE SYPIEMY PO£OWÊ M¡KI WYMIESZANEJ Z PROSZKIEM.MIKSUJEMY.
 
 3. SYPIEMY RESZTÊ M¡KI I WLEWAMY WODÊ GAZOWAN¡.
 
 4. DZIELIMY NA 2 CZʦCI;DO JEDNEJ DODAJEMY KAKAO,DO DRUGIEJ 2 £Y¯KI M¡KI
 
 5. NALEWAMY CIASTO NA PRZEMIAN NA WYSMAROWAN¡ T£USZCZEM BLACHÊ.
 
 6. PIECZEMY OK.40-60 MIN.W TEMP.180 STOPNI
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 15 | W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska  Haneczki i Eli  / chleb domowy chalka | : Czerwiec 02, 2011, 14:04:30 |  
							| 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Sk³adniki:
 /proporcje na 2 w±skie formy o d³. 30-40 cm/
 1 litr (4 szkl.) mocno ciep³ej wody - aby nie za ³atwo by³o wsadziæ ³apkê (ok. 50° C)
 50 g ¶wie¿ych dro¿d¿y
 1 kg m±ki zwyk³ej pszennej z dodatkiem otr±b (LUB m±ka razowa wymieszana ze zwyk³±)
 1 czubata ³y¿ka soli
 2-3 ³y¿ki sto³owe oliwy
 olej lub (w wersji lakto-wege) mase³ko do wysmarowania foremek
 bu³ka tarta do ich posypania
 
 ew. dodatki, np. pestki s³onecznika, sezam lub kminek
 Przygotowanie:
 Do du¿ego gara (4l) wlewamy mocno ciep³± wodê i rozpuszczamy w niej dro¿d¿e przez mieszanie ich ³apk±. Wsypujemy inteligentnie m±kê, ¿eby siê nie ufyfluniæ i te¿ mieszamy j± ³apk±. Wsypujemy (wcze¶niej odmierzon±, ¿eby nie uwalaæ rozczynem solniczki) czubat± ³y¿kê (sto³ow±) soli, wlewamy (jedno dobre chlu¶niêcie) na oko oliwê (pewnie ze dwie-trzy ³y¿ki sto³owe). Odstawiamy na pó³ godziny w ciep³e miejsce.
 
 W tym czasie nie leniupociechaemy tylko:
 
 - smarujemy dwie foremki mase³kiem (lub olejem) i posypujemy bu³k± tart± (tylko solidnie, ¿adnej fuszerki - mnie raz chlebu¶ przywar³ jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlaz³a od mi±¿szu)
 
 - ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parê minut.
 
 Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W po³owie czasu pieczenia mo¿na okryæ foli± wierzch chlebków, ¿eby skórka siê nie spali³a. Podobny efekt uzyskujê przez postawienie foremek na najni¿szym poziomie.
 
 
 
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 16 | W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska  Haneczki i Eli  / Odp: przepis na  placek | : Czerwiec 01, 2011, 19:21:17 |  
							| Sk³adniki :
 -  50 g namoczonych rodzynek
 
 -  mleko+ jaja - 400ml
 
 - 2  jaja  du¿e (kategoria L)
 
 -  6 szklanek m±ki pszennej
 
 - 1 i 1/2 ³y¿eczki miodu
 
 - ¾ szklanki  cukru
 
 - 1 ³y¿eczka soli
 
 -  ok.25 g mas³a
 
 -  ok. 20 g ¶wie¿ych  dro¿d¿y.
 
 Sposób przygotowania:
 
 1, Do miarki wbiæ jaja i uzupe³niæ mlekiem do 400ml.
 
 2. Do formy z dwoma mieszad³ami  w³o¿yæ, wszystkie sk³adniki p³ynne mleko z jajami (mleko z jajami  o temp. ok. 30 stop.C), cukrem, sol±, miodem i mas³em
 
 3. Nastêpnie dodaæ m±kê i rozkruszone ¶wie¿e dro¿d¿e oraz namoczone rodzynki  .
 
 4. Formê wstawiæ do automatu i w³±czyæ program 8 wyrabianie ciasta.
 
 5. Po zakoñczeniu programu ciasto prze³o¿yæ do nat³uszczonych  2 foremek( keksówki).
 
 6. Foremki z ciastem na ok.30 - 60  min. ,w temp.ok.30 stop.C zostawiæ do wyro¶niêcia  w piekarniku.
 
 7. Po wyro¶niêciu ciasta nastawiæ temperaturê na ok.170 -180 stop. i piec ok.45 -60 min. C. Temperatura i czas zale¿± od piekarnika.
 
 8. Upieczone chleby przykryæ czyst± ¶ciereczk± i po przestygniêciu wyj±æ z foremek
 
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 17 | W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska  Haneczki i Eli  / przepis na  placek | : Czerwiec 01, 2011, 15:48:48 |  
							|    
 1 margaryna
 pó³ szklanki mleka lub wody
 mniej ni¿ 2 szklanki cukru
 4 ³y¿ki kakao
 4 jaja
 2 szklanki m±ki
 ³y¿ka proszku do pieczenia
 aromat lub przyprawa do pierników
 
 Margarynê, mleko, cukier, kakao podgrzaæ do ca³kowitego rozpuszczenia. Odlaæ pó³ szklanki na polewê. Po wystudzeniu dodaæ m±kê, proszek, ¿ó³tka i przyprawy. Wymieszaæ i dodaæ ubit± pianê z bia³ek.
 
 Prze³o¿yæ ciasto do foremki i upiec w ¶rednio nagrzanym piekarniku. Polaæ polew± czekoladow±.
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 18 | W ¶wiecie kulinarii / Ksi±zka kucharska  Haneczki i Eli  / szybki placek z jablkami | : Maj 03, 2011, 16:29:19 |  
							| 4 jajka 1,5szklanki m±ki ziemniaczanej 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 200gramow g mas³a lub margaryny 1 szklanka cukru 4 ,5duzych jab³ek 1 czubata cukru. PRZYGOTOWANIE:
 W rondelku roztop tluszcz powoli o odstaw do ostygniecia. W duzej misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj make i proszek do pieczenia, mozna dodac rowniez aromat do ciast jak kto lubi. Przyszykuj tortownice, najlepiej ze stozkiem w srodku, wysmaruj maslem i posyp bulka tarta, wylej 3/4 ciasta do tortownicy, poukladaj na wierzchu obrane i pokrojone w 8 lub 16 jablka (mozna posypac cynamonem). Reszte ciasta wymieszaj z kakao i wylej na jablka. Piecz 45min w 180 stopniach C. Smacznego!
 
 |  
							|  |  |  
			
				| 
						
							| 20 | Poznajemy siê / WITAMY SIÊ / Odp: poznajmy sie | : Marzec 16, 2011, 16:38:09 |  
							| witam was  kochani mam na imiê Halina  jestem osob± niepe³nosprawn±   mieszkam  ¶wiêtokrzyskie . moje zainteresowanie to muzyka    pomagam osobom niepe³nosprawnych i chcê im pomoc . Mam w domu dwa psyi jednego kota  i  chcê wam pomóc  w rozwi±zaniu naszych    rad pozdrawiam was i ¿yczê wam mi³ego dnia |  
							|  |  |  |  |  |  |