Napromieniowani

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie zmiany powinno wprowadziĂŚ PKP aby mogli podroÂżowaĂŚ niepeÂłnosprawni???  (Przeczytany 22578 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
raf
raf
zaangaÂżowany

ile piszemy 0

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 05, 2009, 13:54:01 »

czĂŞsto  tak  bywa  osoby  niepeÂłnosprawne  sÂą  zaczepiane  przez  piane  osoby niektĂłre  osoby  ubliÂżajÂą  im  proszĂŞ  o  bezpieczeĂąstwo   takich  osĂłb   dbaĂŚ  takie  pytanie dlaczego  nie  zrobiÂą   pociÂągĂłw  obniÂżanych  jak   autobusy  dla  wĂłzkĂłw
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 04, 2009, 22:20:11 »

PrzeÂżyÂłem jedne z najgorszych w Âżyciu chwil wstydu, upokorzenia i zwykÂłego strachu - 

opisuje podró¿ InterCity pose³ Platformy Obywatelskiej Marek Plura. Jest niepe³nosprawny. Do Sejmu zwykle doje¿d¿a z Katowic samochodem. Ostatnio musia³ skorzystaÌ z us³ug Polskich Kolei Paùstwowych

Przed wyjazdem na waÂżne posiedzenie sejmowej komisji zdrowia poseÂł kilka razy dzwoniÂł i sprawdzaÂł, czy pociÂąg InterCity z Katowic do Warszawy o 8.00 rano na pewno jest przystosowany do przewoÂżenia osĂłb na wĂłzku. - Informowano mnie, Âże drzwi w wagonach sÂą szerokie i bez problemu wsiÂądĂŞ. UmĂłwiÂłem siĂŞ z osobami pracujÂącymi na dworcu, Âże pomogÂą mi dostaĂŚ siĂŞ do pociÂągu. Katowicki dworzec jest dla niepeÂłnosprawnych jak forteca - pomoc innych jest absolutnie konieczna - tÂłumaczy Marek Plura.

PoseÂł umĂłwiÂł siĂŞ, Âże przyjedzie pod dworzec 50 minut przed odjazdem pociÂągu. Na peron inwalida moÂże zjechaĂŚ tylko windÂą towarowÂą (te znajdujÂą siĂŞ przy kaÂżdym peronie). OkazaÂło siĂŞ, Âże winda, ktĂłrÂą miaÂł zjechaĂŚ Plura, jest zepsuta. Kolejarze zaprowadzili go do innej, na sÂąsiedni peron. - A potem po prostu zÂłapali za wĂłzek i przenieÂśli mnie przez torowisko - wzdycha poseÂł.

Gazeta Wyborcza, Katowice 3.07.2008

Wiem coÂś o tym. Mam niepeÂłnosprawnÂą matkĂŞ. Teraz dopiero widzĂŞ jak wiele barier postawiliÂśmy przez lata sami sobie: koÂślawe chodniki, wysokie krawĂŞÂżniki, schody, bloki bez wind, wÂąskie przejÂścia, Âśrodki komunikacji dla mÂłodych i wysportowanych. Ci ludzie sÂą dyskryminowani. Wielu z nas bĂŞdzie dyskryminowanymi. Wystarczy wypadek, udar mĂłzgu, choroba krĂŞgosÂłupa czy narzÂądĂłw ruchu. A wiĂŞc, ciszmy siĂŞ Âżyciem dopĂłki potrafimy chodziĂŚ.
--------------------------------------------------------------------------------
             CZY PAN POSEÂŁ PLURA ZROBI COÂŚ DLA NAS? WATPIÊ

ZAPRASZAMY PANA DO DYSKUCJI
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 02:09:25 wysłane przez gruszka » Zapisane
izkaa189
Izka
Administrator
mieszkaniec

ile piszemy 0

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 04, 2009, 21:25:37 »

ja wiem cos na temat podrozy osob na wozkach pociagiem bo co roku jezdzilam po 15 godz nad morze to poprostu smiech na sali jak osoby ON jezdza na turnusy pociagien po 8 osob w przedziale spalismy na ziemi to karygodne i to sie tylko nadaje do telewizji cyrki i niby nasza polska idzie z postepem
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 22:18:35 wysłane przez gruszka » Zapisane
Aga
oj maÂło nam piszesz:)
*

ile piszemy 0

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 04, 2009, 20:21:54 »

Czy ten pracownik napewno chce usÂłyszeĂŚ odpowiedÂź.
Moim zdaniem to nasze pociÂągi  dwprce sÂą zupeÂłnie nie przystosowane dla osĂłb niepeÂłnosprawnych. schody na dworcach, nie ma moÂżliwoÂści aby osoba na wĂłzku wjechaÂła do pociÂągu, poniewaÂż drzwi sÂą za wÂąskie a perony nie dostosowane do wysokoÂści pociÂągu.  czasami widzĂŞ jak osoby sprawne tylko np starsze majÂą problem Âżeby wsi¹œÌ. Osoby z innÂą niepeÂłnosprawnoÂścia (np niewidome), sÂą zdane na swoich opiekunĂłw. a zatem zmieniĂŚ powinny siĂŞ wagony, perony. co do zachowania pracownikĂłw ty pewnie nie moÂżna uogĂłlniaĂŚ czyli sa tacy co pomogÂą,  tacy co uwaÂżajÂą Âże niepeÂłnosprawni powinni siedzieĂŚ w domu, sa teÂż tacy co poprostu nie wiedzÂą jak siĂŞ w stosunku do osby niepeÂłnosprawnej zachowaĂŚ.
No i jeszcze jedna  kwestia to bezpieczeĂąstwo,  ktĂłrego pracownicy PKP nie zapewniajÂą a pociÂągami jeÂżdÂża jednak ró¿ni ludzie.
Sporo zatem musi siĂŞ zmieniĂŚ.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 04, 2009, 18:57:01 »

Ja jestem osoba niepeÂłnosprawna i mam dwoje dzieci niepeÂłnosprawnych<padaczka,wada serca>,owszem sa przedziaÂły dostosowane dla podrĂłznych z fdziecmi do lat 4 ale dla osĂłb niepeÂłnosprawnych nie,nieraz prosiÂłam konduktora aby otworzyÂł taki przedziaÂł dla nas  to w odpowiedzi usÂłyszaÂłam ze to tylko dla dzieci do lat 4!!!!!!A ja na to to gdzie jest przedziaÂł dl osĂłb niepeÂłnosprawnych??Bo tez sie zdarzaja takie osby!!!!!!!!!!!!!!!!Niema,od biedy mozna korzystac z tego przedziaÂłu dla matek z dziecmi do lat 4,ale wejscie do pociagu graniczy z

cudem,a jak ma sie zmiescic tam osoba na wĂłzku czy o kulach??Jest to niemozlwie....Zmiany ...powinne byc jakies specjalne podnosniki aby osoby na wĂłzkach mogÂły wsiasc i wysiasc bez probleu,a takze osoby majace problemy z poruszaniem sie,oraz powinny byc wydzielone przedziÂłay lub choc miejsca dla osĂłb niepeÂłnosprawnych...pozdrawiam

DLATEGO MUSIMY WALCZYÆ,O NASZE PRAWA

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 19:12:34 wysłane przez gruszka » Zapisane
zuzanna
oj maÂło nam piszesz:)
*

ile piszemy 0

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 04, 2009, 17:38:45 »

Ja jestem osoba niepeÂłnosprawna i mam dwoje dzieci niepeÂłnosprawnych<padaczka,wada serca>,owszem sa przedziaÂły dostosowane dla podrĂłznych z fdziecmi do lat 4 ale dla osĂłb niepeÂłnosprawnych nie,nieraz prosiÂłam konduktora aby otworzyÂł taki przedziaÂł dla nas  to w odpowiedzi usÂłyszaÂłam ze to tylko dla dzieci do lat 4!!!!!!A ja na to to gdzie jest przedziaÂł dl osĂłb niepeÂłnosprawnych??Bo tez sie zdarzaja takie osby!!!!!!!!!!!!!!!!Niema,od biedy mozna korzystac z tego przedziaÂłu dla matek z dziecmi do lat 4,ale wejscie do pociagu graniczy z cudem,a jak ma sie zmiescic tam osoba na wĂłzku czy o kulach??Jest to niemozlwie....Zmiany ...powinne byc jakies specjalne podnosniki aby osoby na wĂłzkach mogÂły wsiasc i wysiasc bez probleu,a takze osoby majace problemy z poruszaniem sie,oraz powinny byc wydzielone przedziÂłay lub choc miejsca dla osĂłb niepeÂłnosprawnych...pozdrawiam
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2009, 17:30:27 »

DuÂżo,nam bakuje,by dogoniĂŚ  Unie EuropejskÂą
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

Prezes

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2009, 17:26:17 »

Ostatnio duÂżo jeÂździÂłem pociÂągami i wÂątpiĂŞ aby osoba poruszajÂąca siĂŞ na wĂłzku mogÂła swobodnie korzystaĂŚ z usÂług PKP.
W czasie swoich podró¿ jecha³em wagonem 2 piêtrowym który w ¿aden sposób nie by³ przystosowany dla osób ON. Zreszt¹ wagony z przedzia³ami równie¿ s¹ niedostêpne dla nich.
JeŸdzi³em równie¿ du¿o w Anglii, i tam wiêkszoœÌ poci¹gów jest przystosowanych do przewozu osób ON. Na ka¿dej stacji jest personel który z przyjemnoœci¹ pomo¿e osobie niepe³noprawnej. Tam nie ma problemu ON z wsiadaniem i wysiadaniem z poci¹gu. Tam na ka¿dej stacji czaka specjalny podjazd dla ON i kobiet z dzieÌmi w wózku czego nie widzia³em w Polsce.
Bo tam jest kultura a u nas najwyÂżej moÂżna dostaĂŚ siĂŞ pod koÂła pociÂągu....

Nie oglÂądaj siĂŞ na rzÂąd, bo wyrĂŞczajÂąc go, moÂżesz zrobiĂŚ duÂżo dobrego, zaÂś on nie wyrĂŞczy ciĂŞ w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 04, 2009, 17:06:50 »

Podobno,idzie spotkaĂŚ udogodnienia? tak sÂłyszaÂłam
KR
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 04, 2009, 16:56:49 »

Ostatnio duÂżo jeÂździÂłem pociÂągami i wÂątpiĂŞ aby osoba poruszajÂąca siĂŞ na wĂłzku mogÂła swobodnie korzystaĂŚ z usÂług PKP.
W czasie swoich podró¿ jecha³em wagonem 2 piêtrowym który w ¿aden sposób nie by³ przystosowany dla osób ON. Zreszt¹ wagony z przedzia³ami równie¿ s¹ niedostêpne dla nich.
JeŸdzi³em równie¿ du¿o w Anglii, i tam wiêkszoœÌ poci¹gów jest przystosowanych do przewozu osób ON. Na ka¿dej stacji jest personel który z przyjemnoœci¹ pomo¿e osobie niepe³noprawnej. Tam nie ma problemu ON z wsiadaniem i wysiadaniem z poci¹gu. Tam na ka¿dej stacji czaka specjalny podjazd dla ON i kobiet z dzieÌmi w wózku czego nie widzia³em w Polsce.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« : Kwiecień 04, 2009, 14:08:50 »

1).Co sÂądzicie o PKP pod punktem dostosowania, dla osĂłb niepeÂłnosprawnych oraz co chcielibyÂście aby siĂŞ zmieniÂło?
2) Co sÂądzicie o zachowaniu  pracownikĂłw PKP?
Pytania zadane na proÂśbĂŞ pracownikĂłw PKP
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 14:50:41 wysłane przez 62norbi » Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 1.936 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

blackspider kociaprzystan ostrovirsk nwm svcraft