Napromieniowani

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: AAA szukam biegÂłego....PrzeraÂżajÂące...  (Przeczytany 740 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ROBERTO
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 17, 2009, 13:24:55 »

Bo to tylko Polska Gruszeczko.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2009, 00:35:15 »

KOSZMAR JAK TAK MOÂŻNA!!!!!!
ROBERTO
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 06, 2009, 07:27:49 »

OT I CAÂŁA POLSKA. Szok Szok Szok
ROBERTO
Gość
« : Sierpień 06, 2009, 07:26:28 »

AAA szukam biegÂłego....PrzeraÂżajÂące...
Ewa Zwierzchowska , Marek Kozubal 05-08-2009, ostatnia aktualizacja 05-08-2009 22:44

Nawet trzy lata muszÂą czekaĂŚ skrzywdzeni pacjenci na ekspertyzĂŞ biegÂłego. A zdobycie dla sÂądu zaÂświadczenia o chorobie graniczy z cudem. Lekarzy, ktĂłrzy je wydajÂą, potrzeba 1500, jest kilkunastu.

Gdy MichaÂł z Warszawy trafiÂł do szpitala, miaÂł 13 lat. ByÂł juÂż peÂłnoletni, gdy zakoĂączyÂł siĂŞ jego proces o odszkodowanie.W 2003 r. MichaÂł zostaÂł sparaliÂżowany po Âźle przeprowadzonej operacji krĂŞgosÂłupa. Trzy lata musiaÂł czekaĂŚ na opiniĂŞ biegÂłych.

Kolejne oœrodki odmawia³y jego rodzicom ekspertyzy. Dopiero lekarze z Bydgoszczy orzekli, ¿e sto³eczni ortopedzi pope³nili b³¹d. S¹d rozpatrywa³ jego sprawê piêÌ lat, a rodzice Micha³a dramatycznie szukali pieniêdzy na opiekê.

Teraz ca³a Polska us³ysza³a o ch³opcu, któremu rehabilitanci ze szpitala w Szczecinie podczas zajêÌ po³amali nogi i biodro. Matka 11-latka wyst¹pi³a do s¹du o odszkodowanie, bo jej zdaniem pracownicy lecznicy pope³nili b³¹d. Us³ysza³a, ¿e na ekspertyzê bieg³ych bêdzie czekaÌ dwa lata.

Sprawa poruszyÂła Andrzeja WÂłodarczyka, prezesa OkrĂŞgowej Rady Lekarskiej w Warszawie. ZnalazÂł specjalistĂŞ w szpitalu w Otwocku, ktĂłry zgodziÂł siĂŞ w dwa tygodnie przygotowaĂŚ ekspertyzĂŞ. – Sprawa medycznie jest prosta – mĂłwi „ÂŻW” profesor, wybitny specjalista z dziedziny ortopedii, ktĂłry napisze opiniĂŞ dla MichaÂła. – WczeÂśniej przygotowywaÂłem kilka podobnych ekspertyz – dodaje.

PieniÂądze to nie wszystko

Na liÂście SÂądu OkrĂŞgowego dla Warszawy jest 149 biegÂłych lekarzy. Powinno byĂŚ kilkakrotnie wiĂŞcej. MaÂłgorzata Kosicka, wiceprezes sÂądu, alarmuje: lekarzy aÂż 32 specjalizacji nie ma w ogĂłle. Brakuje m.in

. neurologa, okulisty, ortopedy, laryngologa.

Zdesperowani sĂŞdziowie osobiÂście wysyÂłajÂą listy do znanych profesorĂłw, proszÂąc, by zostali biegÂłymi. Zrobili to w czerwcu, powtĂłrzyli w lipcu. OgÂłoszenie o naborze biegÂłych caÂły czas tkwi na stronach internetowych warszawskich sÂądĂłw i izby lekarskiej. – Lekarze odmawiajÂą, bo stawki za ekspertyzy sÂą ÂżenujÂąco niskie. 100 – 200 zÂł to profesor bierze za 15-minutowÂą prywatnÂą konsultacjĂŞ – mĂłwi Andrzej WÂłodarczyk.

– PieniÂądze to nie wszystko. ZrezygnowaÂłem z funkcji biegÂłego, bo lekcewaÂżono mĂłj czas i pacjentĂłw, np. dwa razy byÂłem wzywany do Szczecina, skreÂśliÂłem operacje, a rozprawy odwoÂłano, o czym mnie nie powiadomiono. A na operacjĂŞ pacjenci zapisujÂą siĂŞ dwa lata wczeÂśniej – opowiada wybitny traumatolog z Warszawy. – Biegli niektĂłrych specjalnoÂści nie przyjmujÂą juÂż akt do opiniowania, przeci¹¿eni pracÂą nie sÂą w stanie dotrzymaĂŚ terminĂłw wyznaczonych przez sÂąd – tÂłumaczy MaÂłgorzata Kosicka.

– Na ekspertyzĂŞ trzeba czekaĂŚ dwa, trzy lata – przyznaje Adam Sandauer, przewodniczÂący Stowarzyszenia PacjentĂłw Primum Non Nocere. – W sytuacjach podbramkowych prokuratorzy i sÂądy zwracajÂą siĂŞ do lekarzy spoza listy biegÂłych, dopuszcza to prawo – dodaje Katarzyna Szeska, rzecznik Prokuratury Krajowej.

PogoĂą za zaÂświadczeniem

W stolicy jest teÂż problem z lekarzami sÂądowymi. A tylko oni mogÂą wystawiĂŚ zaÂświadczenie o niemoÂżnoÂści uczestniczenia w rozprawie. – Wiele godzin z gorÂączkÂą szukaÂłem lekarza, ktĂłry wydaÂłby mi takie zaÂświadczenie – wspomina Adam Sandauer. Brak pieczÂątki moÂże kosztowaĂŚ Âświadka nawet 10 tys. zÂł.

Andrzej WÂłodarczyk z ORL szacuje, Âże na Mazowszu brakuje ok. 1500 lekarzy sÂądowych. Np. sÂąd okrĂŞgowy potrzebuje pilnie 400 lekarzy sÂądowych. Ma ich ledwie 12. Nie ma na swej liÂście nawet lekarza psychiatry. PowĂłd – finansowy, za 80 zÂł od zaÂświadczenia lekarze nie chcÂą dodatkowych obowiÂązkĂłw.

Dodaj swojÂą opiniĂŞ

ÂŻycie Warszawy
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.13 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

blackspider brazylia2014 ostrovirsk kociaprzystan wilcze-zycie