Napromieniowani

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: CZY NIEPEŁNOSPRAWNOŚC TO WIĘZIENIE?  (Przeczytany 6896 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 18, 2009, 03:08:56 »

TU.JEST CUDOWNIE:) WSZYSTKO MUSISZ DROGI ZDROWY PRZYJACIELU ZDOBYÆ,NAWET ZROZUMIENIE.

A TERAZ.TROCHE POEZJI DLA POPRAWY ATMOSFERY.

Do moich uczniĂłw
Uczniowie moi, uczenniczki drogie,
ze szkó³ dla umys³owo niedorozwiniêtych,
com wam uczyÂł lat kilka, straciÂł nerwy swoje,
i wam niechaj poÂświĂŞcĂŞ kilka wspomnieĂą Âświetych.

Jurku, z buziÂą otwartÂą, dorosÂły gÂłuptasie-
gdzie siĂŞ teraz podziewasz, w jakim obcym tÂłumie -
czy ci znĂłw dokuczajÂą na pauzie i w klasie -
i kto twe smutne oczy nareszcie zrozumie.

Janko Kosiarska z rÂączkami sztywnymi,
z noskiem co siĂŞ tak uparÂł, Âże zostaÂł krĂłciutki -
za oknem wiatr czerwcowy z pannami Âładnymi -
a tobie kto daruje choĂŚ uÂśmiech malutki.

PamiĂŞtasz tamta lekcjĂŞ, gdym o niebie mĂłwi,
te Âłzy co w okularach na religii stajÂą -
wÂłaÂśnie o robotnikach myÂślaÂłem z winnicy,
co wo³ali na dworze - nikt nas nie chce naj¹Ì.

Janku bez nogi prawej, z duszÂą pod rzĂŞsami -
grubasku i jÂąkaÂło - osowiaÂły, niemy -
Zosiu coœ wczeœnie zmar³a, aby nó¿ki krzywe
szybko okryĂŚ ÂżaÂłobnym cieniem chryzantemy.

Wojtku wiecznie pÂłaczÂący i ty coÂś po sznurze
drapa³ siê, by mi ukraœÌ parasol, ³obuzie -
PaweÂłku z wodÂą w gÂłowie i ty niewdziĂŞczniku
coÂś mi Âżaby poÂłoÂżyÂł na szkolnym dzienniku.

Czekam na was, najdroÂżsi, z kaÂżdÂą pierwszÂą gwiazdkÂą -
ze srebrem betlejemskim co w pudeÂłkach Âświeci -
z barankiem wielkanocnym. - Bez was Âświeczki gasnÂą -
i nie ma Âżyc dla kogo.

Ten od gÂłupich dzieci.

Jan Twardowski

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2009, 03:20:39 wysłane przez gruszka » Zapisane
irenaanna
troche tu wchodzisz
**

ile piszemy 0

Kocham zwierzĂŞta Ludzi toleruje

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 15, 2009, 01:33:52 »

Niepe³nosprawnoœÌ to nie wiêzienie to kara boska za przodków .Ktoœ z naszych przodków dobrze namiesza³ narozrabia³ na tym padole ³ez i tam na górze nie by³ w stanie odpokutowaÌ za swoje wybryki i postanowi³ siê z kimœ podzieliÌ z przysz³ej rodziny no i wybra³ sobie Ciebie i teraz ty pokutujesz za jego grzech ale to ci bêdzie tam zaliczone i w nastêpnym cieleniu bêdziesz zdrowy .Tak ¿e nie martw siê jeszcze wszystko przed tob¹ .A tak po prawdzie czym jest niepe³nosprawnoœÌ .To jakieœ dziwne okreœlenie
bo przecieÂż My ludzie trochĂŞ inaczej sprawni moÂżemy powiedzieĂŚ  o tych innych ze oni sÂą niepeÂłnosprawni .chodzÂą inaczej mĂłwiÂą inaczej i zupeÂłnie  inni od nas  .Nasz Âświat jest inny i ich Âświat jest inny .My w tym Âświecie tkwimy w wiĂŞkszoÂści od zawsze ale sÂą tacy co do naszego Âświata trafiajÂą z tamtego Âświata i dopiero sÂą biedni na poczÂątku ale z czasem siĂŞ godzÂą .Bo nasz Âświat wcale nie jest taki zÂły daje siĂŞ w nim ÂżyĂŚ .To kwestia pogodzenia siĂŞ z losem i Âżycia w naszym Âświecie   

Irena Anna
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 07, 2009, 02:35:57 »

ZNAM TO DOSKONALE ... NO TAK BIEDNI NIEPEÂŁNOSPRAWNI Smutny NAPWNO SOBIE NIE PORADZÂĄ?
    JAK NAM NIE POZWOLICIE NA NORMALNE ÂŻYCIA..... SPRAWNI PRZYJACIELE TO BEDZIEMY BIEDNI!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2009, 03:25:07 wysłane przez gruszka » Zapisane
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

Prezes

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 07, 2009, 02:27:08 »

NiektĂłrzy rodzice osĂłb niepeÂłnosprawnych niechcÂący robiÂą krzywdĂŞ dzieciom niepeÂłnosprawnym, ograniczajÂąc, zabraniajÂąc im kontaktĂłw miĂŞdzy zdrowymi rĂłwieÂśnikami wmawiajÂąc im Âże to jest dla ich dobra, aby siĂŞ nie Âśmiano z nich, aby na nich nie pokazywali palcami. aby o nich nie mĂłwiono Âże sÂą inni. Âże nie potrafiÂą czegoÂś co zdrowi... A znowu rodzice zdrowych dzieci zalecajÂą  im aby te nie kontaktowaÂły siĂŞ z niepeÂłnosprawnymi rĂłwieÂśnikami bo oni nie mogÂą tam tego owego, Âże im bĂŞdzie smutno... itd. itd. Ja przez to przechodziÂłem jako dziecko, ale do czasu, jak siĂŞ zaczĂŞÂła szkoÂła zawodowa, to byÂłem miĂŞdzy zdrowymi uczniami i miĂŞdzy niepeÂłnosprawnymi i o dziwo miĂŞdzy nami nie byÂło aÂż takiej ró¿nicy pomiĂŞdzy nami bo jak u zdrowych i jak u "ON" byli wiĂŞcej zdolni i mniej zdolni... Nawet lepsi jesteÂśmy od zdrowych, np. ja... Ja mam obie rĂŞce niesprawne, uszkodzony sÂłuch, wadĂŞ mowy, a gram na instrumentach tak jak zdrowy.  Tu nie chodzi o przechwaÂłki,  a pokazanie Âże przez naszÂą cierpliwoœÌ i zawziĂŞtoœÌ moÂżna duÂżo, a nawet bardzo duÂżo osiÂągn¹Ì....  A te zamykanie siĂŞ niektĂłrych "ON" we wÂłasnych (jak im siĂŞ wydaje) Âścianach), lub ograniczanie nam wolnoÂści na niby dla naszego dobra nie prowadzi donikÂąd, dlatego jesteÂśmy izolowani. a to wszystko sami w wiĂŞkszej mierze sobie stwarzamy takie warunki, bo zbyt biernie odbieramy caÂły Âświat....

Nie oglÂądaj siĂŞ na rzÂąd, bo wyrĂŞczajÂąc go, moÂżesz zrobiĂŚ duÂżo dobrego, zaÂś on nie wyrĂŞczy ciĂŞ w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 06, 2009, 23:31:11 »

POPIERAM...
Wiecie czemu my siĂŞ boimy? hmmm.... nie wiecie? To ja wam powiem, jakie jest moje zdanie.
to spoÂłeczeĂąstwo robi z nas " ÂłamagĂłw" CO ZASKOCZENIE? Wiem ale taka prawda. WyobraÂźmy sobie Âże osobami co z nas robiÂą ofermy losu, biedakĂłw sÂą niekiedy nasi rodzice wÂłaÂśnie rodzice. chroniÂą nas przed? hmmmm Âświatem?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 23:51:56 wysłane przez 62norbi » Zapisane
Kasia
Moderator Globalny
mieszkaniec

ile piszemy 0

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 06, 2009, 19:05:52 »

a ja  nieplenosprawnosc nie uwazam za wieznie . to jak siĂŞ czujemy zalerzy tylko od nas
czy staramy sie zyĂŚ normalnie , usmiechac sie na codzien i myslesc pozytwnie   
irenaanna
troche tu wchodzisz
**

ile piszemy 0

Kocham zwierzĂŞta Ludzi toleruje

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 06, 2009, 03:15:59 »

Ja sobie z nimi inaczej zataĂączĂŞ taki im urzÂądzĂŞ SAJGON w poniedziaÂłek Âże im siĂŞ odechce wyzywaĂŚ wszystkich inwalidĂłw porĂłwnali nas do Hi >:(tlera i ze wszyscy mamy szkoÂły specjalne

Irena Anna
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 06, 2009, 02:44:43 »

NACHABER.MY CHCEMY NORMANIE ¯YÆ, A NIE BYÆ WIÊZNIAMI NASZEGO RZ¡DU.
Nachbar
troche tu wchodzisz
**

ile piszemy 0

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2009, 21:45:05 »

Norbi napisa³ ca³¹ prawdê o forum niepe³nosprawni. To przykrywka dla dzia³alnoœci pana PP, aby móg³ wypinaÌ pierœ po medale.
Forum, ktĂłre z zaÂłoÂżenia powinno sÂłuÂżyĂŚ ON pomocÂą i wsparciem w walce - okreÂślenie dosÂłownie "walka"- o zrĂłwnanie szans i spowodowanie, aby ON wyszÂły z cienia i mogli normalnie funkcjonowaĂŚ w spoÂłeczeĂąstwie,  w praktyce jest tylko jednym z for towarzyskich. MiÂła atmosfera i dyÂżurni, ktĂłrzy czuwajÂą, aby przypadkiem nikt nic nie zmieniÂł.  A przecieÂż nie kaÂżda niepeÂłnosprawnoœÌ dyskwalifikuje danÂą osobĂŞ. PracowaÂłem kiedyÂś z ON to wiem, Âże to wspaniali ludzie, przewyÂższajÂący niekiedy osoby sprawne swoim uporem, wiedzÂą i podejÂściem do pracy, do Âżycia. Zdolni i niedocenieni. SpoÂłeczeĂąstwo bardzo maÂło wie o problemach ON. JeÂżeli coÂś trafia do mediĂłw, jest to tylko na zasadzie akcji. Raz na jakiÂś czas pokazaĂŚ siĂŞ i znikn¹Ì. PokazaĂŚ siĂŞ i skasowaĂŚ forsĂŞ za wystĂŞp.
W innych przypadkach ON potrzebne sÂą, aby biznesmeni mogli zarobiĂŚ. To pod nich opracowuje siĂŞ ustawy.
Norbi napisaÂł prawdĂŞ.
bejkerek87
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 20

It's Me

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2009, 21:18:15 »

Popieram Norbi...

Adulka
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2009, 21:09:07 »

POPIERAM,NORBIEGO,ZE NIE MOÂŻWMY SIÊ DAÆ!!!!!!!
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

Prezes

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2009, 20:46:35 »

Tak, moje sÂłodkie dziewczyny, ten Pan Janek to bardzo mÂądry czÂłowiek, przeszedÂł przez Âżycie i poznaÂł jego nie raz gorzki smak... Ja wam teÂż to mĂłwiĂŞ i piszĂŞ, nawoÂłujĂŞ do walki... A tak, niby dlaczego mnie zbanowano na http://forum.niepelnosprawni.pl/ i to dwukrotnie bo jako 62nobi i jako czapka5, bo tam nawoÂływaÂłem do tego o czym mĂłwiÂł wam ten jakÂże mÂądry czÂłowiek, szanowny Pan Janek, do ktĂłrego mam wielki szacunek... Tam na http://forum.niepelnosprawni.pl/ widocznie zaleÂży kierownictwu tego Stowarzyszenia Przyjació³ Integracji na tym aby z nasz zrobiĂŚ leniwe "cztery litery"... Aby przypadkiem ktoÂś z nas nie wyszedÂł lub wyjechaÂł z tego ukrycia. Bo wtedy musieliby dbaĂŚ o nas, wszĂŞdzie budowaĂŚ podjazdy, poprawiaĂŚ krawĂŞÂżniki, budowaĂŚ windy, platformy, dostosowywaĂŚ dworce PKP, PKS, MPK, sklepy, biura, lokale uciech, restauracje, bary, teatry, kina, koÂścioÂły.... ZatrudniaĂŚ nas, ksztaÂłciĂŚ. PozwoliĂŚ nam w miarĂŞ normalnie ÂżyĂŚ... Musieliby zrezygnowaĂŚ z czĂŞÂści ekskluzywnych przywilejĂłw... Za to wola nas zamkn¹Ì w jakiÂś "klitkach bez moÂżliwoÂści wyjÂścia, utrudniaĂŚ nam Âżycie barierami nie tylko architektoniczno - komunikacyjnymi a prawnymi, mentalnymi, tak aby nie dopuszczaĂŚ nas do publicznego pokazywania siĂŞ, do normalnego Âżycia publicznego... WolÂą  nasyÂłaĂŚ na nasz, na Integracji czyli tam http://forum.niepelnosprawni.pl/ klakierĂłw, mÂąciĂŚ, kasowaĂŚ posty i prowokowaĂŚ k³ótnie w tematach gdzie ktoÂś pozwoli siĂŞ na pisanie o rzeczywistych naszych potrzebach... aÂż do zbanowania nie wygodnych uÂżytkownikĂłw co wiedzÂą trochĂŞ wiĂŞcej niÂż oni na to pozwalajÂą....
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 23:48:10 wysłane przez 62norbi » Zapisane

Nie oglÂądaj siĂŞ na rzÂąd, bo wyrĂŞczajÂąc go, moÂżesz zrobiĂŚ duÂżo dobrego, zaÂś on nie wyrĂŞczy ciĂŞ w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
izkaa189
Izka
Administrator
mieszkaniec

ile piszemy 0

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2009, 19:02:45 »

gosia to jet prawda co pan Janek mowil bo to zalezy od nas czy bedziemy wytrwali w walce i jak dlugo sie nie poddamy i bedziemy walczyc
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« : Wrzesień 05, 2009, 18:30:19 »

CZY NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ TO WIĘZIENIE? JAK MYŚLICIE? CZY BĘDĄC NIEPEŁNOSPRAWNYM  JEST SIĘ WIĘŹNIEM? WIEM PEWNIE, ŻE TAK. ALE WIĘKSZA NIE WOLA JEST SIEDZENIE W PACE ZA NIEWINNOŚĆ, GDZIE NAWET NIE MOŻESZ CZŁOWIEKU SIĘ ZAŁATWIĆ BO CIEBIE PILNUJĄ TO PRAWDA BO WIEM TO  OD PANA "JANKA" KTÓRY SPĘDZIŁ W TAKIM MIEJSCU PARĘ LATEK. ÓW PAN JANEK KIEDYŚ PO PEWNEJ ROZMOWIE STWIERDZIŁ ZE MY NIEPEŁNOSPRAWNI SAMI  Z SIEBIE ROBIMY WIĘŹNIÓW, BO ZAMIAST WALCZYĆ TO CZEKAMY NA TO AŻ ZA NAS COŚ ZROBIĄ, BO MY BIEDNI, BO CHORZY... O NIE, MY NIE BIEDNI!!!!! A CWANE BESTIE, TYLKO, JAK TO PAN JANEK MÓWI "NIE CHCE WAM SIĘ 4 LITERY RUSZYĆ" PODOBNO W WIEZIENIU LUDZIE WIĘCEJ CHCĄ WOLNOŚCI NIŻ MY. MOŻE CZAS JUŻ WYJŚĆ Z TEJ "DZIUPLI", A NIE CZEKAĆ NA CUD? BO CUDY NIE ISTNIEJĄ!!!!!!! A JAK JUŻ ISTNIEJĄ TO POTRZEBUJĄ NASZEJ POMOCY, BY SIĘ NARODZIĆ W NAS SAMYCH. WIECIE CZEGO PAN JANEK ŻAŁUJE? ZE ZEPSUŁ SOBIE ŻYCIE ZE NIE SKORZYSTAŁ Z SZANSY, CZY MY TEŻ Z NIEJ ZREZYGNUJEMY?  I BĘDZIEMY CZEKAĆ NA KONIEC KARY? CZY ZACZNIEMY Z NIĄ ŻYĆ? I WALCZYĆ O LEPSZE WARUNKI DO ŻYCIA? WSPOMNIANY PAN JANEK KIEDYŚ MI POWIEDZIAŁ, ŻE "MOŻESZ SOBIE ODGRYŹĆ ŁAPĘ (RĘKĘ) ALE BĘDZIESZ WOLNY" DLACZEGO? PONIEWAŻ "JEŚLI CZŁOWIEK JEST JEDYNYM MYŚLĄCYM ZWIERZĘCIEM NA ŚWIECIE POWINIEN WALCZYĆ DO KOŃCA JAK WILK ZŁAPANY W SIDŁA"  WIEC DO ROBOTY UWALNIAMY SIĘ. WALCZMY Z BIUROKRACJA I LĘKIEM  W NAS.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2009, 19:59:56 wysłane przez 62norbi » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.026 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

polskiserwerzycia wilcze-zycie svcraft blackspider ostrovirsk