Napromieniowani
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: cukrzyca  (Przeczytany 924 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mietek
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2008, 19:23:34 »

tak mam insuline i sie regularnie lecze ale czasem jem sÂłodycze DuÂży uÂśmiech
Zapisane
kwiatek_1982
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2008, 23:17:32 »

mam nadzieje, ze leczysz sie odpowiednio u diabetologa?
Zapisane
mietek
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2008, 18:05:27 »

ja mam cukrzyce czasem i 200 do 300 jednostek
Zapisane
kwiatek_1982
Gość
« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2008, 12:36:13 »

to prawda, jesli dbasz o siebie, mozna normalnie z nia zyc
Zapisane
jerychiasz
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2008, 02:59:23 »

moj wujek i ciotka majÂą tÂą chorobe ale nie jest Âźle;)
Zapisane
kwiatek_1982
Gość
« : Luty 01, 2008, 01:59:36 »

Cukrzyca
Jest to zaburzenie metabolizmu glukozy spowodowane caÂłkowitym bÂądÂź czĂŞÂściowym spadkiem produkcji insuliny.
Insulina jest hormonem produkowanym w trzustce. Odpowiada za transport glukozy z krwi do komĂłrki, gdzie z glukozy produkowana jest energia.
W cukrzycy, gdy nie ma dostatecznej iloÂści insuliny, dochodzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Nie moÂże byĂŚ ona wykorzystana do produkcji energii gdyÂż organizm nie jest
w stanie sprawiĂŚ, by wniknĂŞÂła do wnĂŞtrza komĂłrek!
Rozró¿nia siê cukrzycê typu I i typu II:
1. W pierwszym typie dochodzi do caÂłkowitego zaprzestania produkcji i wydzielania insuliny przez trzustkĂŞ. Brak tego hormonu musi byĂŚ wyrĂłwnany wstrzykniĂŞciami insuliny.
2. W drugim typie uwalnianie bÂądÂź dziaÂłanie insuliny na receptory w komĂłrkach jest zmniejszone. Gdy stopieĂą zaawansowania choroby jest nieduÂży, leczenie moÂże ograniczaĂŚ siĂŞ do odpowiedniej modyfikacji diety i zalecenia wiĂŞkszej iloÂści ruchu. Przy wzroÂście zaawansowania potrzebne stajÂą siĂŞ doustne leki hipoglikemizujÂące. W bardziej zaawansowanym stadium choroby (gdy nie da siĂŞ juÂż bardziej wystymulowaĂŚ trzustki do zwiĂŞkszania produkcji insuliny) konieczne staje siĂŞ podawanie insuliny jak w cukrzycy pierwszego typu.
Hiperglikemia
ÂŚpiÂączka cukrzycowa
Cukrzyca dotychczas nierozpoznana lub niedostatecznie leczona moÂże doprowadziĂŚ do utraty przytomnoÂści. ÂŚpiÂączka cukrzycowa jest ciĂŞÂżkim, ostrym powikÂłaniem cukrzycy.
Przyczyny hiperglikemii:
·   zwiĂŞkszone spoÂżycie wĂŞglowodanĂłw (cukrĂłw)
·   sytuacje stresowe
·   obci¹¿enia psychiczne
·   niedostateczna dawka insuliny (zaniechanie iniekcji, zbyt maÂła dawka, niewÂłaÂściwa insulina, np. krĂłtkodziaÂłajÂąca zamiast dÂługodziaÂłajÂącej)
Skutki:
·   wzmoÂżone pragnienie (organizm prĂłbuje w ten sposĂłb „rozcieĂączyĂŚ” zbyt du¿¹ iloœÌ cukru we krwii)
·   wzmoÂżone oddawanie moczu (organizm pozbywa siĂŞ z moczem nadmiaru cukru)
·   wzmoÂżonym Âłaknieniem (w przeciwieĂąstwie do krwi, poziom cukru w komĂłrkach jest bardzo niski, a to wÂłaÂśnie ten poziom odpowiada poÂśrednio za odczuwanie gÂłodu)
Energia produkowana jest wiĂŞc z tÂłuszczĂłw, ktĂłrych metabolity (sÂą nimi ciaÂła ketonowe) powodujÂą ÂśpiÂączkĂŞ i charakterystyczny zapach acetonu z ust!
Rozpoznanie:
A. JeÂśli pacjent jest przytomny to:
·   uczucie pragnienia
·   bĂłle brzucha
B. JeÂśli jest nieprzytomny, to:
·   zapach acetonu z ust
·   sucha skĂłra, ÂśluzĂłwki, jĂŞzyk (nie ma mechanizmĂłw obronnych- nieprzytomny nie pije a produkuje du¿¹ iloœÌ moczu)
·   przyspieszone tĂŞtno
PostĂŞpowanie:
UdzielajÂący pomocy z reguÂły nie ma moÂżliwoÂści oznaczenia poziomu cukru na miejscu zdarzenia. Przy trudnoÂściach w rozpoznaniu, czy ma siĂŞ do czynienia z hiper- czy z hipo-glikemiÂą, naleÂży:
1. Jeœli poszkodowany ma zachowan¹ œwiadomoœÌ- podajemy cukier. Mo¿e byÌ rozpuszczony w herbacie, nigdy zaœ w postaci suchego proszku!
2. JeÂśli poszkodowany jest nieprzytomny to:
·   uÂłoÂżenie w pozycji bezpiecznej
·   wezwanie karetki
·   prowadzenie kontroli waÂżnych funkcji Âżyciowych (oddech, tĂŞtno)
·   dbanie o utrzymanie ciepÂła chorego (np. okrycie kocem)
Hipoglikemia
(niedocukrzenie)
Do tego stanu dochodzi u cukrzykĂłw, u ktĂłrych poziom cukru we krwi jest obniÂżony, najczĂŞÂściej w wyniku zbyt wysokiego poziomu insuliny.
W sytuacji zbyt niskiego poziomu cukru we krwi dochodzi do utraty przytomnoÂści jak
w przypadku omdlenia, z tÂą ró¿nicÂą, Âże tutaj przyczynÂą jest „niedoÂżywienie” mĂłzgu a nie niedotlenienie.
Objawy:
Z poczÂątku:
·   uczucie gÂłodu
·   mroczki przed oczami
·   drÂżenie miĂŞÂśni
PóŸniej do³¹czaj¹ siê objawy wstrz¹su:
·   zimny pot
·   przyspieszone tĂŞtno
·   stan pobudzenia
·   niepokĂłj
W koĂącu – utrata przytomnoÂści.
PostĂŞpowanie:
Jak przy ÂśpiÂączce hiperglikemicznej:
1. Jeœli poszkodowany ma zachowan¹ œwiadomoœÌ- podajemy cukier. Mo¿e byÌ rozpuszczony w herbacie, nigdy zaœ w postaci suchego proszku!
2. JeÂśli poszkodowany jest nieprzytomny to:
·   uÂłoÂżenie w pozycji bezpiecznej
·   wezwanie karetki
·   prowadzenie kontroli waÂżnych funkcji Âżyciowych (oddech, tĂŞtno)
·   dbanie o utrzymanie ciepÂła chorego (np. okrycie kocem)
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.019 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ostrovirsk nwm polskiserwerzycia svcraft kociaprzystan