Napromieniowani

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: spostrzeganie niepeÂłnosprawnoÂści  (Przeczytany 28411 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sebastian
Gość
« Odpowiedz #35 : Październik 12, 2008, 16:19:25 »

acha jeszcze jedno teraz za dwa tygodnie jade do Zakopanego na weekend
sebastian
Gość
« Odpowiedz #34 : Październik 12, 2008, 16:12:26 »

Witam.Wiecie co osoba niepelnosprawna boi sie aczkolwiek tzreba wychodzic do ludzi.Ja np.. chodze teraz do L.O W BYTOMIU COSINUS zeby uÂświadomiĂŚ ze ludzie niepeÂłnosprawni tez potrafia poruszaĂŚ sie wÂśrod pelnosprawnych ludzi aczkolwiek tez chce udowodnic ze taka osoba potrafi uczyĂŚ sie w normalnej szkole a nie w integracyjnej lub specjanej.Pozdrawiam was
gruszka
Gość
« Odpowiedz #33 : Październik 12, 2008, 15:56:48 »

margolciu   popieram:)  opinie o wizerunku:) a co to tego chlopaka  PYTAM SIE GDZIE SA ZNAJOMI?  OPIEKA  SPOLECZNA?  MOZE MATKA SOBIE  NIE DAJE RADE PÂłacz
   WYTACZYÂŁO BY MOÂŻE   TAKIM RODZINA  DORADZIC?
   PODAC  ADRESY ROZNYCH INSTYTUCJI?
    A MOÂŻE ZWYKÂŁY USMIECH   BY POMUGÂŁ?  PODANIE DLONI?

MARGOLCIA NIE KIERUJE TYCH SÂŁOW DO CIEBIE  TYLKO DO  BEZ DUSZNIKOW PA PA
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 16:05:01 wysłane przez gruszka » Zapisane
Margolcia
Gość
« Odpowiedz #32 : Październik 12, 2008, 14:49:04 »

TakÂże znasz temat i moÂżesz go oceniĂŚ z obu stron.
Ja jestem zdrowy i znam niepeÂłnosprawnych tylko " z widzenia". Nie jestem teÂż wolontariuszem, choĂŚ staram siĂŞ coÂś pomagaĂŚ. Gruszka wie.
Temat dotyczy postrzegania siebie nawzajem. I jak widaĂŚ po dzisiejszych postach w tym temacie ( gdzie ostatnie wpisy byÂły z czĂŞstotliwoÂściÂą 1/miesiÂąc), Âże coraz wiĂŞcej ludzi dostrzega ten problem. No ale teÂż kto zna to forum? Kto ze zdrowych tutaj zaglÂąda? DuÂże BRAWA dla Gruszki, Âże coÂś siĂŞ zaczĂŞÂło tutaj dziaĂŚ. To Ona mnie tutaj "wciÂągnĂŞÂła" i zainteresowaÂła.
Jak chcemy coÂś zmieniĂŚ, musimy dziaÂłaĂŚ. ByĂŚ "agresywnym".

WYJ¦Æ DO LUDZI.

Czyli otworzyĂŚ siĂŞ na Âświat, pokazaĂŚ siĂŞ na ulicy, w mediach. Jest przecieÂż niepeÂłnosprawny poseÂł PawÂłowski bodajÂże. MoÂże jego trzeba zaangaÂżowaĂŚ. Bo wÂłaÂśnie ostatnio go nie widaĂŚ w telewizji - co, przestaÂł dziaÂłaĂŚ? To trzeba mu o sobie przypomnieĂŚ! Nich pomoÂże np dotrzeĂŚ do TV, poruszyĂŚ ten temat?!
Co sÂądzicie?

Hmmm opowiem pewnÂą historie : mianowicie byÂłam kiedyÂś u fryzjerki a jak to czĂŞsto bywa u  fryziera moÂżna se pogadaĂŚ na najrozmaitrze tematy
W pewnym momencie powiedziaÂłam :
Wie pani ja sie czasem czuje jakbym byla jedynÂą niepeÂłnosprawnÂą w tym mieÂście...
Na co usÂłyszaÂłam odpowiedÂź
AleÂż nie  sÂą sÂą i inni ale ich zwyczajnie nie widaĂŚ u mnie w bloku mieszka nawet niepeÂłnosprawny chÂłopak z matkÂą - kontynowaÂła dalej fryzjerka - Jest w ciĂŞÂższym stanie od pani( niestety co to za choroba  nie pamiĂŞtam ale zdaje siĂŞ Âże obok fizycznej uÂłomnoÂści takÂże upoÂśledzenie umysÂłowe)  kolejne zdanie ktĂłre mnie aÂż zmroziÂło - Matka czĂŞsto  zostawia go na balkonie i najzwyczajniej w Âświecie sobie wychodzi ( z tego co wywnioskowaÂłam to ta kobieta nie radzi sobie z wychowaniem niepeÂłnosprawnego dziecka i najzwyczajniej w Âświecie nie ma serca Âżeby sie nim zajmowaĂŚ ale to co usÂłyszaÂłam poprostu zwaliÂło mnie z nĂłg)
Z tego co dalej siĂŞ dowiedziaÂłam chÂłopak Âżadko wychodzi na powietrze nie uczĂŞszczaÂł teÂż do Âżadnego oÂśrodka (choĂŚ teraz moÂże coÂś
sie zmieniÂło bo od tej rozmowy mineÂło sporo czasu a ja siĂŞ przeprowadziÂłam)
HasÂło "WyjœÌ do ludzi czyli otworzyĂŚ siĂŞ na Âświat" brzmi piĂŞknie( przypomina  mi spot wyborczy  DuÂży uÂśmiech ) ale powiedzieĂŚ  to jedno a zrobiĂŚ to juÂż inna para kaloszy 3ba naprawde wielkiej siÂły i determinacji a wcale nie jest wyjÂątkiem Âże osoba niepeÂłnosprawna nie jest akceptowana w rodzinie a skoro  w gronie  najbliÂższych nie ma  wsparcia to jak taka osoba ma siĂŞ otworzyĂŚ na ludzi?
Ponadto sama wiem z  wÂłasnego doÂświadczenia jak istotny wbrew pozorom dla osoby niepeÂłnosprawnej  jest wyglÂąd.Chodzi nie tyle o to Âże zdrowi odbierajÂą nas wtedy inaczej a przedewszystkim o wÂłasnÂą samoocenĂŞ. Jasne jest to Âże pewnych hmmm delikatnie mĂłwiÂąc niedoskonaÂłoÂści nie da siĂŞ w naszym wyglÂądzie zmieniĂŚ. ale to nie zwalnia nas z obowiÂązku dbania o siebie i swĂłj wizerunek kiedyÂś usÂłyszaÂłam od pewnej niepeÂłnosprawnej dziewczyny zdanie w stylu "Ja nie  pĂłjde do fryzjera bo to mi i tak nie pomoÂże i tak bĂŞde brzydka" Rozumiecie niepeÂłnosprawnoœÌ w jej rozumieniu = brzydocie a dodam tak od siebie Âże dziewczyna wcale  do brzydkich nie naleÂży ona postrzega siebie tylko przez pryzmat swojej niepeÂłnosprawnoÂści a to jest  duÂży blÂąd  KAÂŻDY NIEPEÂŁNOSPRWNY OBOJÊTNIE CZY KOBIETA CZY MʯCZYZNA POWINIEN DBAÆ O WYGLÂĄD BO TO ÂŻE MAMY PIÊKNE WNÊTRZE TO WIADOME A TAK NAPRAWDE NIEWIELE OSÓB ZDAJE SOBIE SPRAWE ÂŻE FIZYCZNIE POMIMO UÂŁOMNOÂŚCI TEÂŻ MOÂŻEMY BYÆ CAÂŁKIEM CAÂŁKIEM.
Zrozumcie mnie dobrze  nie chodzi o to Âże zewnĂŞtrzny image ma byĂŚ priorytetem chodzi o to aby skoĂączyĂŚ ze sterotypem myÂślenia Jestem niepeÂłnosprawny(a) nie musze dbaĂŚ o siebie bo i po co ? przecieÂż i tak zawsze bĂŞde odstawaĂŚ od reszty.
Guzik prawda taki tok rozumowania powoduje tylko frustracje i sprawia Âże ON zamykajÂą siĂŞ w 4 Âścianach
Dobry wygl¹d(nic extrawaganckiego : fryzura , ubranie) daje przedewszystkim pewnoœÌ siebie i sprawia ¿e zdecydowanie ³atwiej jest wyjœÌ do ludzi Du¿y uœmiech (wiem z autopsji)Pozdrawiam
gruszka
Gość
« Odpowiedz #31 : Październik 12, 2008, 03:43:01 »

witam o to   krodka rozmowa z osobÂą  na jednym czacie

to znaczy to normalni ludzie??  co masz na mysli?

-   wiesz  dlamnie mie nie ma  normy                                                                                           slevin

czyli? 
    waznw jakim kto sie czuje   .... wazny nie wazny ale zawsze  istotny.
        trzeba miec  to w nosie pieniczyc to
     nie zapedzaj sie w  gozi rog"normalnosci... nadaj zycu  swoj  vieg i tor,

przepraszam za radykalizm ale inaczek nie umiem dojsc mam  zamkow by  komus  doprze zrobic.

powiem ci ze   zbudzil sie umnie bunt   w czyn ty malas by bys  gorsza od innych?

w  niczym 
      -   nawaznijsza jest twoja osoba uwzglaniajac   innych, nie patrz na bariery

pa pa

gruszka
Gość
« Odpowiedz #30 : Październik 12, 2008, 02:55:07 »

WITAJ USARID FAJNIE ZE KOGOS  KOCHASZ GRATULUJE:)
gruszka
Gość
« Odpowiedz #29 : Październik 12, 2008, 02:50:18 »

WITAM A JA ZACYTUJE WIERSZ:)  PEWIEN JAK MOGE:)

W niczym siĂŞ nie ró¿niĂŞ   
Nieco z poczuciem humoru o niepeÂłnosprawnoÂści.   
Nie biegam na wyÂścigach,
nie taĂączĂŞ jak Primadonna baletnica,
ale czujĂŞ siĂŞ jak normalna dziewczyna,
gdy za moimi plecami sÂłyszĂŞ,
jak woÂłajÂą za mnÂą fajna bryka!

Niczym siê od innych nie ró¿niê,
swojej niepeÂłnosprawnoÂści nie lubiĂŞ,
wĂłzek inwalidzki to moje nogi,
nie muszĂŞ na nich wysokich szpilek nosiĂŚ.

ÂŚwiat jest piĂŞkny, a los bezlitosny,
a w moim sercu panuje stan wiosny.
Po schodach nie muszĂŞ chodziĂŚ.
I po drabinie nie muszĂŞ siĂŞ wspinaĂŚ.

CzujĂŞ siĂŞ jak zbuntowany anioÂł,
ktĂłry leci na skrzydÂłach o wÂłasnych siÂłach.
Wci¹¿ siê pu³apkom architektonicznym sprytnie wymykam,
i na przekĂłr chandrze, ktĂłra mnie dopada,
Z zamglonej mgÂły moich Âźrenic siĂŞ uÂśmiecham.

W 2005 r. napisany   
Autor: assand
userid385
Gość
« Odpowiedz #28 : Październik 12, 2008, 02:48:29 »

a   zgadnij  kogo  ja  KOCHAM  gruszka.....  no  pomyÂśl.... o  kim  myÂśli  misio o  tej  porze?? bo  ja  KOCHAM nie  kogoÂś  innego  tylko...  zgadnij  kogo....  niepeÂłnosprawnÂą  dziewczynĂŞ,  a  o  kim  mĂłwiĂŞ  to    Âłatwo  sie  domysliĂŚ.....
gruszka
Gość
« Odpowiedz #27 : Październik 12, 2008, 02:42:23 »

WITAM UÂśmiech PO   PIERWSZE KIERUJE SÂŁOWA DO  VONIU.  
  MASZ RACJIE ZE TREZEBA   GLOSNO  KRZYCZEC:)  ZE      NIEPLNOSPRAWNI SA  W   POLSCE:)  A  TERAZ USARID UÂśmiech A CZY  MAM WYJSCIE  HIHI:) NIE MAM BO TO KOCHAM
Margolcia
Gość
« Odpowiedz #26 : Październik 12, 2008, 02:40:32 »

ktoÂś  mi   kiedyÂś  powiedziaÂł....  NIE  JESTEM  ZDOLNA  BY  KOCHAÆ,  NIE  MAM  PRAWA  DO  MIÂŁOÂŚCI...  powiedziaÂła  mi  to  osoba niepeÂłnosprawna...  gruszka  wie  o  kim  mĂłwiĂŞ,  powiem  to  tak...  niepeÂłnosprawni  potrafiÂą  kochaĂŚ  i  potrafiÂą  tÂą  miÂłoœÌ  okazaĂŚ  tylko    Âże  zdrowi  nie  rozumiejÂą  czego  my  chcemy od  nich.  mĂłwiĂŞ  teraz  do   osoby  c  mi  powiedziaÂła  te sÂłowa,  Âże  nie  potrafi  kochaĂŚ....  POTRAFISZ  KOCHAÆ I JESTEÂŚ  KOCHANA, MASZ PRAWO  DO  MIÂŁOÂŚCI JAK  KAÂŻDY  CZÂŁOWIEK,  BO JESTEÂŚ  CZÂŁOWIEKIEM NIE KIMÂŚ INNYM ZA  KOGO  UWAÂŻAJÂĄ  CIÊ  INNI...

To jest piĂŞkne to co mĂłwisz(hmm napisze to i spadam spaĂŚ) i  naprawde chciaÂłabym wierzyĂŚ Âże to co piszesz jest realne
Powiem tak jeszcze 2 lata temu powiedziaÂłabym o sobie Âże jestem naiwne dziewczÂątko jeÂśli chodzi o moje wyobraÂżenie "a propo tych spraw" ale Âżycie czĂŞsto weryfikuje nasze poglÂądy
Niestety sÂą faceci (nie uogĂłlniam zaznaczam) dla ktĂłrych liczy siĂŞ "laska" (nie lubie tego okreÂślenia) fajna zgrabna i powabna mniej liczy siĂŞ to co kobieta ma w gÂłowie
U kobiet jest inaczej(choÌ s¹ te¿ wyj¹tki) te szukaj¹ ciep³a troski mi³oœci oparcia psychicznego czegoœ g³êbszego w zwi¹zku. TrudnoœÌ polega na tym ¿e niestety trudno trafiÌ na tego w³aœciwego(zw³aszcza kobiecie niep)bo faceci s¹ wzrokowcami i TAKA JEST PRAWDA
Natomiast mĂŞÂżczyzna ma nieco bardziej  uÂłatwione zadanie bo dla kobiet bardziej niÂż wyglÂąd liczy siĂŞ "to coÂś"  Dobranoc
Ps Âżeby nie byÂło nie sprowadzam miÂłoÂści do wy³¹cznie aspektu fizycznego dla mnie liczy siĂŞ -  UCZUCIE
Nie jestem teÂż "potworzycÂą" jak¹œ i wiem  GRUSZKO ÂŻE MY POTRAFIMY DAWAÆ MIÂŁO¦Æ ale wiem teÂż jaki jest stosunek ludzi zdrowych hmmm (najlepiej przemilczeĂŚ temat bo my w ich mniemaniu jesteÂśmy aseksualni)przykre ale prawdziwe Ja wierze Âże mogĂŞ daĂŚ komuÂś to co mam najcenniejsze  (ale nic na siÂłe  byle by sprĂłbowaĂŚ" jak to jest)jeÂśli opatrznoœÌ postawi na mojej drodze kogoÂś kto mnie pokocha takÂą jakÂą jestem - czyli zlepek wad DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech  to super ale jeÂśli nie to...   
userid385
Gość
« Odpowiedz #25 : Październik 12, 2008, 02:33:55 »

a  kto  gadaÂł, Âże  jest  informatyczny  tÂłuk?? Twoje  sÂłowa,  a  jednak  udaÂło  ci  sie  prowadziĂŚ  to  forum hehehheh....  WiĂŞc  taki  tÂłuk  nie  jesteÂś,  a jesteÂś  niepeÂłnosprawna  i inteligentnÂą  laskÂą,  w  ktĂłrej siĂŞ....  moÂże  skoĂącze  bo  powiem  o  jedno  sÂłowo  za  duÂżo.....
voniu
oj maÂło nam piszesz:)
*

ile piszemy 0

« Odpowiedz #24 : Październik 12, 2008, 02:30:46 »

TakÂże znasz temat i moÂżesz go oceniĂŚ z obu stron.
Ja jestem zdrowy i znam niepeÂłnosprawnych tylko " z widzenia". Nie jestem teÂż wolontariuszem, choĂŚ staram siĂŞ coÂś pomagaĂŚ. Gruszka wie.
Temat dotyczy postrzegania siebie nawzajem. I jak widaĂŚ po dzisiejszych postach w tym temacie ( gdzie ostatnie wpisy byÂły z czĂŞstotliwoÂściÂą 1/miesiÂąc), Âże coraz wiĂŞcej ludzi dostrzega ten problem. No ale teÂż kto zna to forum? Kto ze zdrowych tutaj zaglÂąda? DuÂże BRAWA dla Gruszki, Âże coÂś siĂŞ zaczĂŞÂło tutaj dziaĂŚ. To Ona mnie tutaj "wciÂągnĂŞÂła" i zainteresowaÂła.
Jak chcemy coÂś zmieniĂŚ, musimy dziaÂłaĂŚ. ByĂŚ "agresywnym".

WYJ¦Æ DO LUDZI.

Czyli otworzyĂŚ siĂŞ na Âświat, pokazaĂŚ siĂŞ na ulicy, w mediach. Jest przecieÂż niepeÂłnosprawny poseÂł PawÂłowski bodajÂże. MoÂże jego trzeba zaangaÂżowaĂŚ. Bo wÂłaÂśnie ostatnio go nie widaĂŚ w telewizji - co, przestaÂł dziaÂłaĂŚ? To trzeba mu o sobie przypomnieĂŚ! Nich pomoÂże np dotrzeĂŚ do TV, poruszyĂŚ ten temat?!
Co sÂądzicie?
gruszka
Gość
« Odpowiedz #23 : Październik 12, 2008, 02:28:33 »

A CO JA   USARID  UMIE ROBIC DuÂży uÂśmiech KRZYCZEC?  NA   KOGOS : Chichot ?    NO CIO:)
userid385
Gość
« Odpowiedz #22 : Październik 12, 2008, 02:17:08 »

VONIU trzeba  pewnym  osobom  wytÂłumaczyĂŚ, Âże  nie  sÂą osobami,  ktĂłre  nic   w  zyciu  nie  potrafiÂą,  trzeba  teÂż  wytlumaczyĂŚ, Âże  nie  sÂą  jakimiÂś  potworami...  ja  jestem  wolontariuszem w  Centrum  Wolontariatu  w  PÂłocku  wiĂŞc  wiem  to i  owo  o  niepeÂłnosprawnych,  sam  teÂż  jestem  niepeÂłnosprawny  choĂŚ  mam  zdrowe  nogi  i rĂŞce,  choruje  jednak  na  padaczkĂŞ  i  astmĂŞ  oskrzelowÂą, nie  mogĂŞ  siĂŞ  mĂŞczyĂŚ,  bo  mi  wÂątroba  daje  znaĂŚ o  tym Âże jestem  chory.  DÂługo  by  tu  wymieniaĂŚ.... gruszka  wie  o  czym  mĂłwiĂŞ....
voniu
*

ile piszemy 0

« Odpowiedz #21 : Październik 12, 2008, 02:07:57 »

GGawoÂżyÂłem na ten temat z GruszkÂą.
Ale widzĂŞ, Âże i tu siĂŞ pojawiÂł.
Mia³em 20 lat temu znajomego na wózku, ca³y poskrêcany, z bardzo nie wyraŸn¹ wymow¹. Ch³op BARDZO inteligentny, zna³ 7 jêzyków. niektóre ksi¹¿ki na pamiêÌ. Oczywiœcie trzeba mu by³o te ksi¹¿ki czytaÌ lub puszczaÌ z magnetofonu - ale ch³on¹³ to wszystko jak g¹bka.
Ale potrafiÂł byĂŚ teÂż bardzo nieprzyjemny - wyzywaÂł opiekunĂłw, pluÂł jedzeniem.
A nie dawno dowiedzia³em siê, ¿e ma ¿onê i mieszkaj± sobie w domu opieki i S¡ SZCZʦLIWI!!!

KaÂżdy moÂże kochaĂŚ i moÂże zostaĂŚ pokochanym.
gruszka
Gość
« Odpowiedz #20 : Październik 12, 2008, 02:04:54 »

TERAZ  JUÂŻ  TO ZROZUMIAÂŁAM. ZWARACAM SIE DO MARGOLCI.  DOGA  MARGOLCIU   MY  UMIEMY  DAWAC MILOSC MY NIE  GORSI:)
userid385
Gość
« Odpowiedz #19 : Październik 12, 2008, 02:00:50 »

ktoÂś  mi   kiedyÂś  powiedziaÂł....  NIE  JESTEM  ZDOLNA  BY  KOCHAÆ,  NIE  MAM  PRAWA  DO  MIÂŁOÂŚCI...  powiedziaÂła  mi  to  osoba niepeÂłnosprawna...  gruszka  wie  o  kim  mĂłwiĂŞ,  powiem  to  tak...  niepeÂłnosprawni  potrafiÂą  kochaĂŚ  i  potrafiÂą  tÂą  miÂłoœÌ  okazaĂŚ  tylko    Âże  zdrowi  nie  rozumiejÂą  czego  my  chcemy od  nich.  mĂłwiĂŞ  teraz  do   osoby  c  mi  powiedziaÂła  te sÂłowa,  Âże  nie  potrafi  kochaĂŚ....  POTRAFISZ  KOCHAÆ I JESTEÂŚ  KOCHANA, MASZ PRAWO  DO  MIÂŁOÂŚCI JAK  KAÂŻDY  CZÂŁOWIEK,  BO JESTEÂŚ  CZÂŁOWIEKIEM NIE KIMÂŚ INNYM ZA  KOGO  UWAÂŻAJÂĄ  CIÊ  INNI...
gruszka
Gość
« Odpowiedz #18 : Październik 12, 2008, 02:00:05 »

ja sie nie  wstydze:) no mo ze troche:)  ale  inni tez  sie  wstydza:)  poto jest:) foum  by   pisac o tym. to nie   boli. 
  inni tez niech pomyÂśla
userid385
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 12, 2008, 01:54:02 »

To  dlaczego   wstydzisz  sie  wyjœÌ  do  ludzi??  VONIU  ma  racjĂŞ,  my  siĂŞ  boimy  wyjœÌ  do  ludzi,  jakby  nasza  niepeÂłnosprawnoœÌ  byÂła  czymÂś  be...  wstydzimy  siĂŞ jej,  a  powinniÂśmy  o  niej  mĂłwiĂŚ, powinniÂśmy  siĂŞ  wiĂŞcej  o  niej  dowiadywaĂŚ,  przekazywaĂŚ  tÂą  wiedzĂŞ  zdrowym i  integrowaĂŚ  sie  z  nimi  mĂłwiÂąc  o  nas  i  naszych  przeÂżyciach,  radoÂściach  i  smutkachpomyÂśl o  tym...
voniu
*

ile piszemy 0

« Odpowiedz #16 : Październik 12, 2008, 01:50:39 »

niektĂłrych z pozoru prostch rzeczy zwyczajnie nie moge zrobiĂŚ sama i musze albo sobie darowaĂŚ albo prosiĂŚ o pomoc (czego generalnie nie lubie robiĂŚ

No to teÂż zawarÂłem w swoim poÂście - ludzie niepeÂłnosprawni nie lubiÂą siĂŞ prosiĂŚ, a zdrowi nie chcÂą siĂŞ narzucaĂŚ, by nie uraziĂŚ...Hmm, ciĂŞÂżki temat...
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.148 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ostrovirsk brazylia2014 wilcze-zycie polskiserwerzycia nwm