Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Napromieniowani
>
SÂłowa na dobry poczÂątek..
>
REGULAMIN
>
spostrzeganie niepeÂłnosprawnoÂści
Strony:
1
[
2
]
3
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: spostrzeganie niepeÂłnosprawnoÂści (Przeczytany 28411 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sebastian
Gość
Odp: spostrzeganie niepeÂłnosprawnoÂści
«
Odpowiedz #35 :
Październik 12, 2008, 16:19:25 »
acha jeszcze jedno teraz za dwa tygodnie jade do Zakopanego na weekend
sebastian
Gość
«
Odpowiedz #34 :
Październik 12, 2008, 16:12:26 »
Witam.Wiecie co osoba niepelnosprawna boi sie aczkolwiek tzreba wychodzic do ludzi.Ja np.. chodze teraz do L.O W BYTOMIU COSINUS zeby uÂświadomiĂŚ ze ludzie niepeÂłnosprawni tez potrafia poruszaĂŚ sie wÂśrod pelnosprawnych ludzi aczkolwiek tez chce udowodnic ze taka osoba potrafi uczyĂŚ sie w normalnej szkole a nie w integracyjnej lub specjanej.Pozdrawiam was
gruszka
Gość
«
Odpowiedz #33 :
Październik 12, 2008, 15:56:48 »
margolciu popieram:) opinie o wizerunku:) a co to tego chlopaka PYTAM SIE GDZIE SA ZNAJOMI? OPIEKA SPOLECZNA? MOZE MATKA SOBIE NIE DAJE RADE
WYTACZYÂŁO BY MOÂŻE TAKIM RODZINA DORADZIC?
PODAC ADRESY ROZNYCH INSTYTUCJI?
A MOÂŻE ZWYKÂŁY USMIECH BY POMUGÂŁ? PODANIE DLONI?
MARGOLCIA NIE KIERUJE TYCH SÂŁOW DO CIEBIE TYLKO DO BEZ DUSZNIKOW PA PA
«
Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 16:05:01 wysłane przez gruszka
»
Margolcia
Gość
«
Odpowiedz #32 :
Październik 12, 2008, 14:49:04 »
Cytat: voniu Październik 12, 2008, 02:30:46
TakÂże znasz temat i moÂżesz go oceniĂŚ z obu stron.
Ja jestem zdrowy i znam niepeÂłnosprawnych tylko " z widzenia". Nie jestem teÂż wolontariuszem, choĂŚ staram siĂŞ coÂś pomagaĂŚ. Gruszka wie.
Temat dotyczy postrzegania siebie nawzajem. I jak widaĂŚ po dzisiejszych postach w tym temacie ( gdzie ostatnie wpisy byÂły z czĂŞstotliwoÂściÂą 1/miesiÂąc), Âże coraz wiĂŞcej ludzi dostrzega ten problem. No ale teÂż kto zna to forum? Kto ze zdrowych tutaj zaglÂąda? DuÂże BRAWA dla Gruszki, Âże coÂś siĂŞ zaczĂŞÂło tutaj dziaĂŚ. To Ona mnie tutaj "wciÂągnĂŞÂła" i zainteresowaÂła.
Jak chcemy coÂś zmieniĂŚ, musimy dziaÂłaĂŚ. ByĂŚ "agresywnym".
WYJÂŚĂ DO LUDZI.
Czyli otworzyĂŚ siĂŞ na Âświat, pokazaĂŚ siĂŞ na ulicy, w mediach. Jest przecieÂż niepeÂłnosprawny poseÂł PawÂłowski bodajÂże. MoÂże jego trzeba zaangaÂżowaĂŚ. Bo wÂłaÂśnie ostatnio go nie widaĂŚ w telewizji - co, przestaÂł dziaÂłaĂŚ? To trzeba mu o sobie przypomnieĂŚ! Nich pomoÂże np dotrzeĂŚ do TV, poruszyĂŚ ten temat?!
Co sÂądzicie?
Hmmm opowiem pewnÂą historie : mianowicie byÂłam kiedyÂś u fryzjerki a jak to czĂŞsto bywa u fryziera moÂżna se pogadaĂŚ na najrozmaitrze tematy
W pewnym momencie powiedziaÂłam :
Wie pani ja sie czasem czuje jakbym byla jedynÂą niepeÂłnosprawnÂą w tym mieÂście...
Na co usÂłyszaÂłam odpowiedÂź
AleÂż nie sÂą sÂą i inni ale ich zwyczajnie nie widaĂŚ u mnie w bloku mieszka nawet niepeÂłnosprawny chÂłopak z matkÂą - kontynowaÂła dalej fryzjerka - Jest w ciĂŞÂższym stanie od pani( niestety co to za choroba nie pamiĂŞtam ale zdaje siĂŞ Âże obok fizycznej uÂłomnoÂści takÂże upoÂśledzenie umysÂłowe) kolejne zdanie ktĂłre mnie aÂż zmroziÂło - Matka czĂŞsto zostawia go na balkonie i najzwyczajniej w Âświecie sobie wychodzi ( z tego co wywnioskowaÂłam to ta kobieta nie radzi sobie z wychowaniem niepeÂłnosprawnego dziecka i najzwyczajniej w Âświecie nie ma serca Âżeby sie nim zajmowaĂŚ ale to co usÂłyszaÂłam poprostu zwaliÂło mnie z nĂłg)
Z tego co dalej siĂŞ dowiedziaÂłam chÂłopak Âżadko wychodzi na powietrze nie uczĂŞszczaÂł teÂż do Âżadnego oÂśrodka (choĂŚ teraz moÂże coÂś
sie zmieniÂło bo od tej rozmowy mineÂło sporo czasu a ja siĂŞ przeprowadziÂłam)
Has³o "WyjœÌ do ludzi czyli otworzyÌ siê na œwiat" brzmi piêknie( przypomina mi spot wyborczy
) ale powiedzieĂŚ to jedno a zrobiĂŚ to juÂż inna para kaloszy 3ba naprawde wielkiej siÂły i determinacji a wcale nie jest wyjÂątkiem Âże osoba niepeÂłnosprawna nie jest akceptowana w rodzinie a skoro w gronie najbliÂższych nie ma wsparcia to jak taka osoba ma siĂŞ otworzyĂŚ na ludzi?
Ponadto sama wiem z wÂłasnego doÂświadczenia jak istotny wbrew pozorom dla osoby niepeÂłnosprawnej jest wyglÂąd.Chodzi nie tyle o to Âże zdrowi odbierajÂą nas wtedy inaczej a przedewszystkim o wÂłasnÂą samoocenĂŞ. Jasne jest to Âże pewnych hmmm delikatnie mĂłwiÂąc niedoskonaÂłoÂści nie da siĂŞ w naszym wyglÂądzie zmieniĂŚ. ale to nie zwalnia nas z obowiÂązku dbania o siebie i swĂłj wizerunek kiedyÂś usÂłyszaÂłam od pewnej niepeÂłnosprawnej dziewczyny zdanie w stylu "Ja nie pĂłjde do fryzjera bo to mi i tak nie pomoÂże i tak bĂŞde brzydka" Rozumiecie niepeÂłnosprawnoœÌ w jej rozumieniu = brzydocie a dodam tak od siebie Âże dziewczyna wcale do brzydkich nie naleÂży ona postrzega siebie tylko przez pryzmat swojej niepeÂłnosprawnoÂści a to jest duÂży blÂąd KAÂŻDY NIEPEÂŁNOSPRWNY OBOJĂTNIE CZY KOBIETA CZY MĂÂŻCZYZNA POWINIEN DBAĂ O WYGLÂĄD BO TO ÂŻE MAMY PIĂKNE WNĂTRZE TO WIADOME A TAK NAPRAWDE NIEWIELE OSĂB ZDAJE SOBIE SPRAWE ÂŻE FIZYCZNIE POMIMO UÂŁOMNOÂŚCI TEÂŻ MOÂŻEMY BYĂ CAÂŁKIEM CAÂŁKIEM.
Zrozumcie mnie dobrze nie chodzi o to Âże zewnĂŞtrzny image ma byĂŚ priorytetem chodzi o to aby skoĂączyĂŚ ze sterotypem myÂślenia Jestem niepeÂłnosprawny(a) nie musze dbaĂŚ o siebie bo i po co ? przecieÂż i tak zawsze bĂŞde odstawaĂŚ od reszty.
Guzik prawda taki tok rozumowania powoduje tylko frustracje i sprawia Âże ON zamykajÂą siĂŞ w 4 Âścianach
Dobry wygl¹d(nic extrawaganckiego : fryzura , ubranie) daje przedewszystkim pewnoœÌ siebie i sprawia ¿e zdecydowanie ³atwiej jest wyjœÌ do ludzi
(wiem z autopsji)Pozdrawiam
gruszka
Gość
«
Odpowiedz #31 :
Październik 12, 2008, 03:43:01 »
witam o to krodka rozmowa z osobÂą na jednym czacie
to znaczy to normalni ludzie?? co masz na mysli?
- wiesz dlamnie mie nie ma normy slevin
czyli?
waznw jakim kto sie czuje .... wazny nie wazny ale zawsze istotny.
trzeba miec to w nosie pieniczyc to
nie zapedzaj sie w gozi rog"normalnosci... nadaj zycu swoj vieg i tor,
przepraszam za radykalizm ale inaczek nie umiem dojsc mam zamkow by komus doprze zrobic.
powiem ci ze zbudzil sie umnie bunt w czyn ty malas by bys gorsza od innych?
w niczym
- nawaznijsza jest twoja osoba uwzglaniajac innych, nie patrz na bariery
pa pa
gruszka
Gość
«
Odpowiedz #30 :
Październik 12, 2008, 02:55:07 »
WITAJ USARID FAJNIE ZE KOGOS KOCHASZ GRATULUJE:)
gruszka
Gość
«
Odpowiedz #29 :
Październik 12, 2008, 02:50:18 »
WITAM A JA ZACYTUJE WIERSZ:) PEWIEN JAK MOGE:)
W niczym siê nie ró¿niê
Nieco z poczuciem humoru o niepeÂłnosprawnoÂści.
Nie biegam na wyÂścigach,
nie taĂączĂŞ jak Primadonna baletnica,
ale czujĂŞ siĂŞ jak normalna dziewczyna,
gdy za moimi plecami sÂłyszĂŞ,
jak woÂłajÂą za mnÂą fajna bryka!
Niczym siê od innych nie ró¿niê,
swojej niepeÂłnosprawnoÂści nie lubiĂŞ,
wĂłzek inwalidzki to moje nogi,
nie muszĂŞ na nich wysokich szpilek nosiĂŚ.
ÂŚwiat jest piĂŞkny, a los bezlitosny,
a w moim sercu panuje stan wiosny.
Po schodach nie muszĂŞ chodziĂŚ.
I po drabinie nie muszĂŞ siĂŞ wspinaĂŚ.
CzujĂŞ siĂŞ jak zbuntowany anioÂł,
ktĂłry leci na skrzydÂłach o wÂłasnych siÂłach.
Wci¹¿ siê pu³apkom architektonicznym sprytnie wymykam,
i na przekĂłr chandrze, ktĂłra mnie dopada,
Z zamglonej mgÂły moich Âźrenic siĂŞ uÂśmiecham.
W 2005 r. napisany
Autor: assand
userid385
Gość
«
Odpowiedz #28 :
Październik 12, 2008, 02:48:29 »
a zgadnij kogo ja KOCHAM gruszka..... no pomyÂśl.... o kim myÂśli misio o tej porze?? bo ja KOCHAM nie kogoÂś innego tylko... zgadnij kogo.... niepeÂłnosprawnÂą dziewczynĂŞ, a o kim mĂłwiĂŞ to Âłatwo sie domysliĂŚ.....
gruszka
Gość
«
Odpowiedz #27 :
Październik 12, 2008, 02:42:23 »
WITAM
PO PIERWSZE KIERUJE SÂŁOWA DO VONIU.
MASZ RACJIE ZE TREZEBA GLOSNO KRZYCZEC:) ZE NIEPLNOSPRAWNI SA W POLSCE:) A TERAZ USARID
A CZY MAM WYJSCIE HIHI:) NIE MAM BO TO KOCHAM
Margolcia
Gość
«
Odpowiedz #26 :
Październik 12, 2008, 02:40:32 »
Cytat: userid385 Październik 12, 2008, 02:00:50
ktoÂś mi kiedyÂś powiedziaÂł.... NIE JESTEM ZDOLNA BY KOCHAĂ, NIE MAM PRAWA DO MIÂŁOÂŚCI... powiedziaÂła mi to osoba niepeÂłnosprawna... gruszka wie o kim mĂłwiĂŞ, powiem to tak... niepeÂłnosprawni potrafiÂą kochaĂŚ i potrafiÂą tÂą miÂłoœÌ okazaĂŚ tylko Âże zdrowi nie rozumiejÂą czego my chcemy od nich. mĂłwiĂŞ teraz do osoby c mi powiedziaÂła te sÂłowa, Âże nie potrafi kochaĂŚ.... POTRAFISZ KOCHAĂ I JESTEÂŚ KOCHANA, MASZ PRAWO DO MIÂŁOÂŚCI JAK KAÂŻDY CZÂŁOWIEK, BO JESTEÂŚ CZÂŁOWIEKIEM NIE KIMÂŚ INNYM ZA KOGO UWAÂŻAJÂĄ CIĂ INNI...
To jest piĂŞkne to co mĂłwisz(hmm napisze to i spadam spaĂŚ) i naprawde chciaÂłabym wierzyĂŚ Âże to co piszesz jest realne
Powiem tak jeszcze 2 lata temu powiedziaÂłabym o sobie Âże jestem naiwne dziewczÂątko jeÂśli chodzi o moje wyobraÂżenie "a propo tych spraw" ale Âżycie czĂŞsto weryfikuje nasze poglÂądy
Niestety sÂą faceci (nie uogĂłlniam zaznaczam) dla ktĂłrych liczy siĂŞ "laska" (nie lubie tego okreÂślenia) fajna zgrabna i powabna mniej liczy siĂŞ to co kobieta ma w gÂłowie
U kobiet jest inaczej(choÌ s¹ te¿ wyj¹tki) te szukaj¹ ciep³a troski mi³oœci oparcia psychicznego czegoœ g³êbszego w zwi¹zku. TrudnoœÌ polega na tym ¿e niestety trudno trafiÌ na tego w³aœciwego(zw³aszcza kobiecie niep)bo faceci s¹ wzrokowcami i TAKA JEST PRAWDA
Natomiast mĂŞÂżczyzna ma nieco bardziej uÂłatwione zadanie bo dla kobiet bardziej niÂż wyglÂąd liczy siĂŞ "to coÂś" Dobranoc
Ps ¿eby nie by³o nie sprowadzam mi³oœci do wy³¹cznie aspektu fizycznego dla mnie liczy siê - UCZUCIE
Nie jestem te¿ "potworzyc¹" jak¹œ i wiem GRUSZKO ¯E MY POTRAFIMY DAWAà MI£OŒà ale wiem te¿ jaki jest stosunek ludzi zdrowych hmmm (najlepiej przemilczeÌ temat bo my w ich mniemaniu jesteœmy aseksualni)przykre ale prawdziwe Ja wierze ¿e mogê daÌ komuœ to co mam najcenniejsze (ale nic na si³e byle by spróbowaÌ" jak to jest)jeœli opatrznoœÌ postawi na mojej drodze kogoœ kto mnie pokocha tak¹ jak¹ jestem - czyli zlepek wad
to super ale jeÂśli nie to...
userid385
Gość
«
Odpowiedz #25 :
Październik 12, 2008, 02:33:55 »
a kto gadaÂł, Âże jest informatyczny tÂłuk?? Twoje sÂłowa, a jednak udaÂło ci sie prowadziĂŚ to forum hehehheh.... WiĂŞc taki tÂłuk nie jesteÂś, a jesteÂś niepeÂłnosprawna i inteligentnÂą laskÂą, w ktĂłrej siĂŞ.... moÂże skoĂącze bo powiem o jedno sÂłowo za duÂżo.....
voniu
oj maÂło nam piszesz:)
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #24 :
Październik 12, 2008, 02:30:46 »
TakÂże znasz temat i moÂżesz go oceniĂŚ z obu stron.
Ja jestem zdrowy i znam niepeÂłnosprawnych tylko " z widzenia". Nie jestem teÂż wolontariuszem, choĂŚ staram siĂŞ coÂś pomagaĂŚ. Gruszka wie.
Temat dotyczy postrzegania siebie nawzajem. I jak widaĂŚ po dzisiejszych postach w tym temacie ( gdzie ostatnie wpisy byÂły z czĂŞstotliwoÂściÂą 1/miesiÂąc), Âże coraz wiĂŞcej ludzi dostrzega ten problem. No ale teÂż kto zna to forum? Kto ze zdrowych tutaj zaglÂąda? DuÂże BRAWA dla Gruszki, Âże coÂś siĂŞ zaczĂŞÂło tutaj dziaĂŚ. To Ona mnie tutaj "wciÂągnĂŞÂła" i zainteresowaÂła.
Jak chcemy coÂś zmieniĂŚ, musimy dziaÂłaĂŚ. ByĂŚ "agresywnym".
WYJÂŚĂ DO LUDZI.
Czyli otworzyĂŚ siĂŞ na Âświat, pokazaĂŚ siĂŞ na ulicy, w mediach. Jest przecieÂż niepeÂłnosprawny poseÂł PawÂłowski bodajÂże. MoÂże jego trzeba zaangaÂżowaĂŚ. Bo wÂłaÂśnie ostatnio go nie widaĂŚ w telewizji - co, przestaÂł dziaÂłaĂŚ? To trzeba mu o sobie przypomnieĂŚ! Nich pomoÂże np dotrzeĂŚ do TV, poruszyĂŚ ten temat?!
Co sÂądzicie?
gruszka
Gość
«
Odpowiedz #23 :
Październik 12, 2008, 02:28:33 »
A CO JA USARID UMIE ROBIC
KRZYCZEC? NA KOGOS :
? NO CIO:)
userid385
Gość
«
Odpowiedz #22 :
Październik 12, 2008, 02:17:08 »
VONIU trzeba pewnym osobom wytÂłumaczyĂŚ, Âże nie sÂą osobami, ktĂłre nic w zyciu nie potrafiÂą, trzeba teÂż wytlumaczyĂŚ, Âże nie sÂą jakimiÂś potworami... ja jestem wolontariuszem w Centrum Wolontariatu w PÂłocku wiĂŞc wiem to i owo o niepeÂłnosprawnych, sam teÂż jestem niepeÂłnosprawny choĂŚ mam zdrowe nogi i rĂŞce, choruje jednak na padaczkĂŞ i astmĂŞ oskrzelowÂą, nie mogĂŞ siĂŞ mĂŞczyĂŚ, bo mi wÂątroba daje znaĂŚ o tym Âże jestem chory. DÂługo by tu wymieniaĂŚ.... gruszka wie o czym mĂłwiĂŞ....
voniu
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #21 :
Październik 12, 2008, 02:07:57 »
GGawoÂżyÂłem na ten temat z GruszkÂą.
Ale widzĂŞ, Âże i tu siĂŞ pojawiÂł.
Mia³em 20 lat temu znajomego na wózku, ca³y poskrêcany, z bardzo nie wyraŸn¹ wymow¹. Ch³op BARDZO inteligentny, zna³ 7 jêzyków. niektóre ksi¹¿ki na pamiêÌ. Oczywiœcie trzeba mu by³o te ksi¹¿ki czytaÌ lub puszczaÌ z magnetofonu - ale ch³on¹³ to wszystko jak g¹bka.
Ale potrafiÂł byĂŚ teÂż bardzo nieprzyjemny - wyzywaÂł opiekunĂłw, pluÂł jedzeniem.
A nie dawno dowiedziaÂłem siĂŞ, Âże ma ÂżonĂŞ i mieszkajÂą sobie w domu opieki i SÂĄ SZCZĂÂŚLIWI!!!
KaÂżdy moÂże kochaĂŚ i moÂże zostaĂŚ pokochanym.
gruszka
Gość
«
Odpowiedz #20 :
Październik 12, 2008, 02:04:54 »
TERAZ JUÂŻ TO ZROZUMIAÂŁAM. ZWARACAM SIE DO MARGOLCI. DOGA MARGOLCIU MY UMIEMY DAWAC MILOSC MY NIE GORSI:)
userid385
Gość
«
Odpowiedz #19 :
Październik 12, 2008, 02:00:50 »
ktoÂś mi kiedyÂś powiedziaÂł.... NIE JESTEM ZDOLNA BY KOCHAĂ, NIE MAM PRAWA DO MIÂŁOÂŚCI... powiedziaÂła mi to osoba niepeÂłnosprawna... gruszka wie o kim mĂłwiĂŞ, powiem to tak... niepeÂłnosprawni potrafiÂą kochaĂŚ i potrafiÂą tÂą miÂłoœÌ okazaĂŚ tylko Âże zdrowi nie rozumiejÂą czego my chcemy od nich. mĂłwiĂŞ teraz do osoby c mi powiedziaÂła te sÂłowa, Âże nie potrafi kochaĂŚ.... POTRAFISZ KOCHAĂ I JESTEÂŚ KOCHANA, MASZ PRAWO DO MIÂŁOÂŚCI JAK KAÂŻDY CZÂŁOWIEK, BO JESTEÂŚ CZÂŁOWIEKIEM NIE KIMÂŚ INNYM ZA KOGO UWAÂŻAJÂĄ CIĂ INNI...
gruszka
Gość
«
Odpowiedz #18 :
Październik 12, 2008, 02:00:05 »
ja sie nie wstydze:) no mo ze troche:) ale inni tez sie wstydza:) poto jest:) foum by pisac o tym. to nie boli.
inni tez niech pomyÂśla
userid385
Gość
«
Odpowiedz #17 :
Październik 12, 2008, 01:54:02 »
To dlaczego wstydzisz sie wyjœÌ do ludzi?? VONIU ma racjê, my siê boimy wyjœÌ do ludzi, jakby nasza niepe³nosprawnoœÌ by³a czymœ be... wstydzimy siê jej, a powinniœmy o niej mówiÌ, powinniœmy siê wiêcej o niej dowiadywaÌ, przekazywaÌ t¹ wiedzê zdrowym i integrowaÌ sie z nimi mówi¹c o nas i naszych prze¿yciach, radoœciach i smutkachpomyœl o tym...
voniu
ile piszemy 0
«
Odpowiedz #16 :
Październik 12, 2008, 01:50:39 »
Cytat: Margolcia Październik 12, 2008, 01:37:25
niektĂłrych z pozoru prostch rzeczy zwyczajnie nie moge zrobiĂŚ sama i musze albo sobie darowaĂŚ albo prosiĂŚ o pomoc (czego generalnie nie lubie robiĂŚ
No to teÂż zawarÂłem w swoim poÂście - ludzie niepeÂłnosprawni nie lubiÂą siĂŞ prosiĂŚ, a zdrowi nie chcÂą siĂŞ narzucaĂŚ, by nie uraziĂŚ...Hmm, ciĂŞÂżki temat...
Strony:
1
[
2
]
3
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Forum archiwalne, proszĂŞ o nie rejestrowanie siĂŞ, forum przeniosiono do www.forumunorbiego.cba.pl zapraszamy...
=> UWAGA
SÂłowa na dobry poczÂątek..
=> WstĂŞpne sÂłowo
=> OCHOTNICY PISZÂĄCY W NASZEJ "KRAINIE MYÂŚLI OSĂB NIEPEÂŁNOSPRAWNYCH"...
=> REGULAMIN
Zdrowie i Uroda.
=> Lecznicze ZioÂła
=> NowoÂści
=> Najczestrze Schorzenia porozmawajmy o nich
=> Rodzaje terapii
Spis treÂści
=> SPIS DZAÂŁĂW