Napromieniowani

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: spostrzeganie niepeÂłnosprawnoÂści  (Przeczytany 28461 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
62norbi
Prezes
Administrator
zakochany w forum

ile piszemy 0

Prezes

« Odpowiedz #55 : Kwiecień 22, 2009, 11:41:30 »

Tak to prawda czÂłowiek po tego typu przeÂżyciach nabiera dystansu do innych i traci wiarĂŞ w ludzi, ale myÂślĂŞ, Âże postawa ludzi siĂŞ zmienia. W telewizji moÂżna zobaczyĂŚ coraz to wiĂŞcej programĂłw dotyczÂących problemĂłw osĂłb niepeÂłnosprawnych. Ostatnio przez przypadek trafiÂłem na 2 programy tego typu.
RĂłwnieÂż pozdrawiam UÂśmiech
MoÂże ja coÂś dorzucĂŞ do tego tematu... Tak to prawda Âże jest co raz wiĂŞcej programĂłw na nasze tematy, lecz one nie ukazujÂą naszych problemĂłw tak do koĂąca prawdziwie. UkazujÂą, natomiast nas jacy jesteÂśmy zadowoleni, jacy zadbani, jacy szczĂŞÂśliwi, jak nam pomagajÂą, wiĂŞc ÂżyĂŚ a nie umieraĂŚ... A rzeczywistoœÌ jest zupeÂłnie inna... Ludzie niepeÂłnosprawni sÂą nie widoczni na ulicach w miejscach publicznych chodzi o ludzi poruszajÂących siĂŞ na wĂłzkach, poniewaÂż ci ludzie najczĂŞÂściej sÂą zamkniĂŞci w swoich "czterech Âścianach"... Dlaczego??? Jest kilka najwaÂżniejszych powodĂłw. G³ównym powodem sÂą bariery architektoniczno-komunikacyjne, drugim z g³ównych powodĂłw jest ubezwÂłasnowolnienie i ignorowanie naszych potrzeb  przez opiekunĂłw (rodzinĂŞ) lub wspó³mieszkaĂącĂłw bloku lub kamienicy. Jest co raz wiĂŞcej miejsc publicznych niby bardzo dobrze przystosowanych do potrzeb "ON" na wĂłzkach ale to sÂą nowe obiekty, lecz zapomina siĂŞ Âże te nowe, piĂŞkne i wszechstronne obiekty sÂą po³¹czone z obiektami dawnej epoki, nie do "przeskoczenia" dla ludzi poruszajÂących siĂŞ na wĂłzkach... ZauwaÂżam Âże po wprowadzeniu bardziej restrykcyjnych przepisĂłw dotyczÂących parkowania na miejscach dla niepeÂłnosprawnych, jacy "ON" sÂą zmotoryzowani. To teraz jest dowĂłd na to jacy "ON" sÂą zasobni w portfele, jakie auta majÂą... Z przykroÂściÂą muszĂŞ stwierdziĂŚ Âże wiĂŞcej jak przeciĂŞtny "prawdziwy" nie "lewy" "ON" nie ma auta, bo go na to nie staĂŚ... BA, NIE STAÆ GO NA NAWET  NAJBARDZIEJ PODSTAWOWE ÂŚRODKI DOÂŻYCIA A NA LEKKI I REHABILITACJÊ NIE WSPOMNÊ...
Ostatnio ogl¹da³em program o pewnej parze niepe³nosprawnych który nie mog¹ wydostaÌ siê z miasta bo nie ma tam taksówek przystosowanych dla ON. W autobusach nie dzia³aj¹ platformy dla niepe³nosprawnych a o wejœciu do poci¹gu nie ma mowy bo porusza siê ona na elektrycznym wózku i jest on za szeroki dla wejœcia i za ciê¿ki ¿eby mo¿na go by³o podnieœÌ.
Strasznie nieprzyjemna sytuacja. Smutny
Ten powyÂższy cytat, to dowĂłd na to Âże wszĂŞdzie "ON" sÂą pomijani i ignorowani...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 12:02:24 wysłane przez 62norbi » Zapisane

Nie oglÂądaj siĂŞ na rzÂąd, bo wyrĂŞczajÂąc go, moÂżesz zrobiĂŚ duÂżo dobrego, zaÂś on nie wyrĂŞczy ciĂŞ w niczym.
Antybudynek (kliknij tu...)
http://duetkolezenski.pl.tl/
http://duetkolezenski.phorum.pl/
gruszka
Administrator
napromiieniowany w forum

ile piszemy 0

« Odpowiedz #54 : Marzec 15, 2009, 02:30:00 »

KR jest ale potrzebna  by byÂłe  edukacjia o wlatariatach by kaÂżdy niepeÂłnsprawny mial   swadomoÂśc ze takie coÂś istnieje,Âże  mamy moÂżliwoÂśc
KR
Gość
« Odpowiedz #53 : Luty 11, 2009, 10:57:35 »

W brew pozorom tych ludzi jest bardzo duÂżo.
buziolka
Gość
« Odpowiedz #52 : Luty 11, 2009, 09:33:08 »

wiem gosia ale sa ludzi chetni to pomocy
gruszka
Gość
« Odpowiedz #51 : Luty 11, 2009, 01:19:25 »

buzolka nie  kaÂżdy pomoÂże inni  nas kopiÂą w 4 ltery
buziolka
Gość
« Odpowiedz #50 : Luty 10, 2009, 21:37:12 »

Witajcie kochani zgadzam siĂŞ z tobÂą KR. Powiem ci tak Âże ludzie zdrowi tacy jak ja teÂż maja utrutnienia nie myÂślcie Âże maja taki super Âżycie!!!!!! Poptrzcie troszczke na matki z wĂłzkami dla dzieci. to tez maja przechlapane. znam to z wlasnego doÂświadczenia. ale wracaja to forum
nie koniecznie jest tak zle poniewaz ostanio razem ze strazakiem wnosilam osobe na wĂłzku do tranwaju, i pomagam w sklepie w ktorym pracuje osoba na wozkach poruszac sie po nim, margolciu jeÂżeli szukasz asystenta osoby niepeÂłnosprawnej to ja studiuje wÂłasnie ten kierunek jeÂżeli masz ochote pogadac i szukasz takiej osoby jestem zawsze do usÂług  MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 01:17:02 wysłane przez gruszka » Zapisane
KR
Gość
« Odpowiedz #49 : Luty 10, 2009, 19:13:58 »

Ostatnio ogl¹da³em program o pewnej parze niepe³nosprawnych który nie mog¹ wydostaÌ siê z miasta bo nie ma tam taksówek przystosowanych dla ON. W autobusach nie dzia³aj¹ platformy dla niepe³nosprawnych a o wejœciu do poci¹gu nie ma mowy bo porusza siê ona na elektrycznym wuzkui jest on za szeroki dla wejœcia i za ciê¿ki ¿eby mo¿na go by³o podnieœÌ.
Strasznie nieprzyjemna sytuacja. Smutny
gruszka
Gość
« Odpowiedz #48 : Luty 10, 2009, 16:23:05 »

czesc  margolciu  pytaj sie  buzolki o szczeguÂły zwazku z asystentem  ona  sie na tym zna
Margolcia
Gość
« Odpowiedz #47 : Luty 10, 2009, 14:36:01 »

czeÂśc margolciu nie wiem czy wiesz ? ale  od jakiegoÂś czasu w polsce  istnieje pojĂŞcie   asystent   osoby niepeÂłnosprawnej.
HEj Chichot Owszem coÂś na ten temat obiÂło mi siĂŞ o uszy ostatbio tyle Âże takiego asystenta(Âładne okreÂślenie DuÂży uÂśmiech )w naszym piĂŞknym kraju ze ÂświecÂą szukaĂŚ.RozmawiaÂłam niedawno z pewnÂą osobÂą ktĂłra chciaÂłaby skorzystaĂŚ z usÂług takiej osoby niestety nigdzie nie moÂże siĂŞ doszukaĂŚ... Smutny
Sama zresztÂą napisaÂłaÂś "w Polsce od jakiegoÂś czasu istnieje pojĂŞcie asystent osoby niepeÂłnosprawnej"  tyle teoria a gdzie praktyka???
To po pierwsze. Po drugie zbliÂża siĂŞ koniec 1 dekady XXI w a zmiany majÂące na celu uÂłatwienie Âżycia ON wdraÂżane sÂą bardzo powoli w Âżycie jeÂśli wogĂłle sÂą.AbstrapociechaÂąc od filmu o ktĂłrym pisaÂłam w poprzednim poÂście dawno temu mĂłj Ăłwczesny sÂąsiad ktĂłry zawodowo  zjezdÂźiÂł Europe opowiadaÂł mi kiedyÂś jak ÂżyjÂą ON wÂłaÂśnie w Szwecji(albo Danii nie pamiĂŞtam dokÂładnie DuÂży uÂśmiech ) ale utkwiÂło mi w pamiĂŞci 1 zdanie "Tam jest zupeÂłnie inaczej  niepeÂłnosprawni mogÂą liczyĂŚ na pomoc paĂąstwa" i wtedy wÂłaÂśnie po raz 1 usÂłyszaÂłam o tzw asystencie ON wÂłaÂśnie od tego mojego sÂąsiada i wtedy wprost  trudno mi byÂło w to uwierzyĂŚ Âże takie cuda dziejÂą siĂŞ w Âświecie a dodam jeszcze Âże wtedy byÂłam jeszcze ma³¹ dziewczynkÂą...
Teraz jestem dorosÂła i obserwuje jak RP dopiero raczkuje aby w tej kwestii sprostaĂŚ normom Europejskim(mĂłwie o Europie a nie w skali globalnej poniewaÂż jestem mieszkankÂą kontynentu i myÂśle Âże Polska powinna braĂŚ przykÂład z tego jak inne kraje  traktujÂą swoich niepeÂłeÂłnosprawnych obywateli. Nie ma co szukaĂŚ  daleko 3ba tylko wzi¹œÌ przykÂład z krajĂłw ktĂłre juÂż wprowadziÂły odpowiednie ustawy i przepisy uÂłatwjajÂące nam Âżycie.Kto wie moÂże za 20 lat siĂŞ doczekam... DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech   
gruszka
Gość
« Odpowiedz #46 : Luty 10, 2009, 01:18:12 »

czeÂśc margolciu nie wiem czy wiesz ? ale  od jakiegoÂś czasu w polsce  istnieje pojĂŞcie   asystent   osoby niepeÂłnosprawnej.
Margolcia
Gość
« Odpowiedz #45 : Luty 09, 2009, 23:56:47 »

Tak to prawda czÂłowiek po tego typu przeÂżyciach nabiera dystansu do innych i traci wiarĂŞ w ludzi, ale myÂślĂŞ, Âże postawa ludzi siĂŞ zmienia. W telewizji moÂżna zobaczyĂŚ coraz to wiĂŞcej programĂłw dotyczÂących problemĂłw osĂłb niepeÂłnosprawnych. Ostatnio przez przypadek trafiÂłem na 2 programy tego typu.
W istocie szkoda tylko Âże postawa ludzi wobec niepeÂłnosprawnych zmienia siĂŞ bardzo powoli w porĂłwnaniu np do UE gdzie ON uÂłatwia siĂŞ Âżycie dostosowujÂąc przestrzeĂą tak aby mogli w miare normalnie funkcjonowaĂŚ w spoÂłeczeĂąstwie np dostosowujÂąc dom tak aby ON mogÂła swobodnie i przyjaÂźnie czuĂŚ siĂŞ we wÂłasnym otoczeniu.KiedyÂś bardzo dawno temu oglÂądaÂłam dokument o Âżyciu osĂłb niepeÂłnosprawnych zagraniczny chyba szwedzki pewna nie jestem i tam obok udogodnieĂą w sensie dostosowania mieszkania istniaÂła "instytucja" opiekuna tzn osoby ktĂłra wrazie czego zrobi np zakupy.Przyczym osoba  wystĂŞpujÂąca w tym filmie byÂła ukazana  jak PEÂŁNOPRAWNY CZÂŁOWIEK SPOÂŁECZEÑSTWA BEZ KOMPLEKSÓW.Có¿ ale ja chyba nie doÂżyje czasĂłw kiedy RP zrozumie Âże lepiej ON stworzyĂŚ takie warunki aby mogÂły godnie ÂżyĂŚ Niezdecydowany W koĂącu najlepiej zamkn¹Ì w domu  i udawaĂŚ Âże w spoÂłeczeĂąstwie  polskim ludzi chorych poprostu NIE MA echhhhhh Mam tylko nadzieje Âże jeÂśli nie ja to nastĂŞpne pokolenia(nie ÂżyczĂŞ nikomu chorĂłb czy kalectwa)ale jeÂśli  juÂż to bĂŞdÂą miaÂły w Âżyciu  Âłatwiej!!!Pozdrawiam DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech
KR
Gość
« Odpowiedz #44 : Luty 09, 2009, 18:06:20 »

Margolcia
Gość
« Odpowiedz #43 : Luty 09, 2009, 01:11:52 »

Wiem , Âże jesteÂście normalnymi ludÂźmi, chodzi mi o strach przed poraÂżkom a nie przed wami. To jest tak jak np. chÂłopak nie podejdzie do dziewczyny bo boi siĂŞ, Âże ona mu odmĂłwi. Wynika to z niepewnoÂści i sÂłabej samooceny.
Z tego powodu ludzie bojÂą siĂŞ zareagowaĂŚ, niewÂątpliwe teÂż sÂą w szoku widzÂąc coÂś takiego bo nie majÂą z tym do czynienia na co dzieĂą.
Wiesz jak czÂłowiek siĂŞ "nacioÂł" ileÂś tam razy w Âżyciu (i nie mĂłwie o relacji kobieta-facet tylko bardziej  ogĂłlnie stosunki miĂŞdzy ludzmi)to nadchodzi czas kiedy zwyczajnie zamyka siĂŞ w sobie w obawie przed odrzuceniem , wyÂśmianiem , kpinÂą etc. KaÂżda czara goryczy musi kiedyÂś znaleŸÌ ujÂście...Pozdrawiam
KR
Gość
« Odpowiedz #42 : Grudzień 19, 2008, 13:21:34 »

Wiem , Âże jesteÂście normalnymi ludÂźmi, chodzi mi o strach przed poraÂżkom a nie przed wami. To jest tak jak np. chÂłopak nie podejdzie do dziewczyny bo boi siĂŞ, Âże ona mu odmĂłwi. Wynika to z niepewnoÂści i sÂłabej samooceny.
Z tego powodu ludzie bojÂą siĂŞ zareagowaĂŚ, niewÂątpliwe teÂż sÂą w szoku widzÂąc coÂś takiego bo nie majÂą z tym do czynienia na co dzieĂą.
gruszka
Gość
« Odpowiedz #41 : Grudzień 18, 2008, 22:41:06 »

Witam. Jesteśmy normalnymi ludźmi, nas nie trzeba się bać. A to, że jakoś się trzymamy w necie to  po prostu nasz opór...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 10:36:58 wysłane przez 62norbi » Zapisane
KR
Gość
« Odpowiedz #40 : Grudzień 18, 2008, 22:07:05 »

Witam wszystkich to jest mĂłj pierwszy post na tym forum i mam nadzieje ze nie ostatni. Jestem osobom peÂłnosprawnÂą ale bardzo przejmuje siĂŞ losem osĂłb niepeÂłnosprawnych. Mam z resztÂą stronĂŞ dla nich. PoznaÂłem przez niÂą wielu niepeÂłnosprawnych i z wieloma utrzymuje kontakt co mnie bardzo cieszy. DuÂży uÂśmiech PoznaÂłem dziewczynĂŞ ktĂłra zatoczyÂła taki cytat. "NajpiĂŞkniejszy uÂśmiech ma ten co wiele wycierpiaÂł". MyÂślĂŞ ze wÂłaÂśnie dlatego osoby niepeÂłnosprawne sÂą osobami wyjÂątkowymi bo sÂą szczegĂłlnie doÂświadczone przez Âżycie i przez to wraÂżliwe na nieszczĂŞÂście jak np. gruszka  MrugniĂŞcie MrugniĂŞcie
Jestem bardzo dumny ze jÂą znam.
Ludzie bojÂą siĂŞ reagowaĂŚ np. atak padaczki bo nie wiedzÂą jak zareagowaĂŚ albo po prostu bojÂą siĂŞ, Âże nie bĂŞdÂą mogli pomĂłc. Ale macie racje znieczulica w Polsce jest ogromna i wstyd mi za to.
A ostatnio nawet mi jest wstyd za polski rzÂąd te ich oszczĂŞdnoÂści sÂą Âśmieszne
gruszka
Gość
« Odpowiedz #39 : Październik 17, 2008, 15:12:51 »

Czarna ksiĂŞga dyskryminacji

Âśroda 8 paÂździernika 2008 04:24
Absurdy utrudniajÂą Âżycie niepeÂłnosprawnym

Niewidomy nie moÂże byĂŚ honorowym dawcÂą krwi, niesÂłyszÂący nie ma co liczyĂŚ na tajemnicĂŞ lekarskÂą, a sparaliÂżowany musi osobiÂście odebraĂŚ dowĂłd osobisty. "Czarna ksiĂŞga dyskryminacji osĂłb niepeÂłnosprawnych", do ktĂłrej dotarÂł DZIENNIK, peÂłna jest przykÂładĂłw kuriozalnych przepisĂłw, ktĂłre czyniÂą Âżycie kilku milionĂłw PolakĂłw prawdziwÂą udrĂŞkÂą, a Polsce daje ÂłatkĂŞ jednego z najmniej przyjaznych niepeÂłnosprawnym krajĂłw Unii.

Co gorsza, przyk³ady rozmówców DZIENNIKA pokazuj¹ paradoks: przepisy, które dyskryminuj¹ niepe³nosprawnych egzekwowane s¹ z ca³¹ surowoœci¹, zaœ te, które gwarantuj¹ ich prawa - s¹ czêsto fikcj¹.

Pawe³ ma 28 lat i mieszka w Szczecinie. Chcia³ oddaÌ krew - jest zdrowy, nie nale¿y do ¿adnej "grupy ryzyka". Na przeszkodzie stanê³o coœ zupe³nie innego - Pawe³ od urodzenia nie widzi, wiêc nie mo¿e z³o¿yÌ podpisu na formularzu. Odes³ano go z kwitkiem. "Poczu³em siê jak obywatel gorszej kategorii" - mówi DZIENNIKOWI. Sprawdziliœmy. Przepis, który go upokorzy³, znajduje siê w rozporz¹dzeniu Ministra Zdrowia z 18 kwietnia 2005 r. i stwierdza, ¿e "kandydat na dawcê krwi musi posiadaÌ znajomoœÌ jêzyka polskiego w mowie i piœmie i bez udzia³u osób trzecich, samodzielnie, rozumieÌ treœci kwestionariusza i pytania zwi¹zane z wywiadem lekarskim".

To tylko jeden przyk³ad spoœród kilkudziesiêciu przepisów kuriozów, które zebra³y fundacja Instytut Rozwoju Regionalnego oraz Polskie Forum Osób Niepe³nosprawnych. Z raportu, który planuj¹ opublikowaÌ pod koniec roku, wy³ania siê czarny obraz: Polska, od maja 2004 r. cz³onek Unii Europejskiej, wobec niepe³nosprawnych wci¹¿ zachowuje siê jak PRL. "Nie ma w³aœciwie dziedziny ¿ycia, w której nie by³oby przepisów poœrednio lub bezpoœrednio dyskryminuj¹cych niepe³nosprawnych" - mówi DZIENNIKOWI koordynator publikacji Jacek Zadro¿ny. "Wadliwe prawo dotyczy dostêpu do s³u¿by zdrowia, praw obywatelskich, edukacji, prawa pracy, a nawet dostêpu do rozrywki i informacji."

GÂłuchy studiowaĂŚ nie bĂŞdzie

Magdalena WĂłjcicka z Poznania jest niesÂłyszÂąca. Do gÂłowy jej jednak nie przyszÂło,Âże ten fakt pogrzebie jej szanse na studiowanie. StartowaÂła na historiĂŞ. "CĂłrka ciĂŞÂżko pracowaÂła na to, by mieĂŚ takie osiÂągniĂŞcia jak sÂłyszÂący, ale kiedy okazaÂło siĂŞ, Âże uczelnia nie ma tÂłumaczy, ktĂłrzy mogliby jej przekazaĂŚ pytania komisji, a potem przetÂłumaczyĂŚ odpowiedzi, musiaÂła zrezygnowaĂŚ" - opowiada jej matka.

Sprawdziliœmy. Jêzyk migowy nie ma u nas statusu jêzyka mniejszoœciowego, w przeciwieùstwie do wielu krajów UE. Co to oznacza? ¯e Magdalena Wójcicka nie mo¿e ¿¹daÌ od publicznej uczelni t³umacza. Mog³aby go przyprowadziÌ ze sob¹ i za w³asne pieni¹dze. A co potem? ZabieraÌ go na ka¿dy egzamin? Ten sam przepis komplikuje sytuacjê osoby g³uchoniemej korzystaj¹cej ze s³u¿by zdrowia. Musi przyprowadziÌ ze sob¹ zaufan¹ osobê. Oczywiœcie to pozbawia j¹ prawa do korzystania z tajemnicy lekarskiej.

Zreszt¹ osoba niepe³nosprawna do podobnej dyskryminacji przystosowuje siê najczêœciej od urodzenia. I tak wed³ug prawa dzieci niepe³nosprawne formalnie mog¹ chodziÌ do szkó³ razem z innymi, ale je¿eli potrzebuj¹ osoby wspomagaj¹cej (np. nauczyciela pomagaj¹cego niewidomemu uczniowi), mog¹ zapomnieÌ o równym starcie. Ustawa o systemie oœwiaty pozwala zatrudniÌ tak¹ osobê jedynie placówce o charakterze "specjalnym" lub "integracyjnym".

W tej samej ustawie Ministerstwo Edukacji Narodowej zapomniaÂło, Âże niewidome dzieci nie koĂączÂą nauki na gimnazjum, i nie zagwarantowaÂło im juÂż dowozu do liceum.

Efekt dyskryminacji edukacyjnej? Tylko 4,5 proc. osĂłb niepeÂłnosprawnych ma w Polsce wyÂższe wyksztaÂłcenie, podczas gdy Âśrednia dla caÂłego spoÂłeczeĂąstwa to okoÂło 15 proc.

ÂŚlepy nie dostanie pieniĂŞdzy

W "Czarnej ksiêdze..." sporo miejsca zajmuj¹ równie¿ powa¿ne zaniedbania na poziomie ustawodawcy. Oto przyk³ad: prawo bankowe zapewnia dostêp do us³ug równy dla wszystkich obywateli, ale ¿aden z aktów nie zobowi¹zuje banków do posiadania bankomatów dostosowanych dla osób niewidz¹cych czy na wózkach. A skoro nie zobowi¹zuje, to ich nie ma. Niewidomy 27-letni Tomasz Strzymiùski przez ponad miesi¹c obdzwania³ punkty obs³ugi u¿ytkownika w najwiêkszych sieciach bankowych, by zapytaÌ, gdzie mo¿e bezpiecznie wyj¹Ì pieni¹dze. "Us³ysza³em litaniê rad: ¿e powinienem przychodziÌ po pieni¹dze w godzinach pracy placówki albo bym bra³ z sob¹ osobê zaufan¹" - mówi DZIENNIKOWI.

TwĂłrcy raportu, ktĂłry ma byĂŚ opublikowany pod koniec roku, nie opisali jeszcze czĂŞÂści materiaÂłu dotyczÂącego transportu publicznego, a wiadomo, Âże brakĂłw bĂŞdzie mnĂłstwo. Najlepszy przykÂład: historia niewidomego szefa biura ds. niepeÂłnosprawnych na Uniwersytecie Warszawskim PawÂła WdĂłwika, ktĂłrego w 2005 r. nie wpuszczono do samolotu LOT, bo towarzyszyÂł mu pies przewodnik. ChoĂŚ w Unii powszechnie uznawane jest przez linie lotnicze prawo niewidomych do lotu z psem, to nie dziaÂła ono w Polsce, bo nasze prawo nie zna pojĂŞcia "pies przewodnik".

WdĂłwik zostaÂł w Polsce. MiaÂł lecieĂŚ do StanĂłw. By odebraĂŚ nagrodĂŞ za walkĂŞ z dyskryminacjÂą osĂłb niepeÂłnosprawnych.

Sylwia Czubkowska  material z strony Czarna ksiĂŞga dyskryminacji

Niewidomy nie moÂże byĂŚ honorowym dawcÂą krwi, niesÂłyszÂący nie ma co liczyĂŚ na tajemnicĂŞ lekarskÂą, a sparaliÂżowany musi osobiÂście odebraĂŚ dowĂłd osobisty. "Czarna ksiĂŞga dyskryminacji osĂłb niepeÂłnosprawnych", do ktĂłrej dotarÂł DZIENNIK, peÂłna jest przykÂładĂłw kuriozalnych przepisĂłw, ktĂłre czyniÂą Âżycie kilku milionĂłw PolakĂłw prawdziwÂą udrĂŞkÂą, a Polsce daje ÂłatkĂŞ jednego z najmniej przyjaznych niepeÂłnosprawnym krajĂłw Unii.

Co gorsza, przyk³ady rozmówców DZIENNIKA pokazuj¹ paradoks: przepisy, które dyskryminuj¹ niepe³nosprawnych egzekwowane s¹ z ca³¹ surowoœci¹, zaœ te, które gwarantuj¹ ich prawa - s¹ czêsto fikcj¹.

Pawe³ ma 28 lat i mieszka w Szczecinie. Chcia³ oddaÌ krew - jest zdrowy, nie nale¿y do ¿adnej "grupy ryzyka". Na przeszkodzie stanê³o coœ zupe³nie innego - Pawe³ od urodzenia nie widzi, wiêc nie mo¿e z³o¿yÌ podpisu na formularzu. Odes³ano go z kwitkiem. "Poczu³em siê jak obywatel gorszej kategorii" - mówi DZIENNIKOWI. Sprawdziliœmy. Przepis, który go upokorzy³, znajduje siê w rozporz¹dzeniu Ministra Zdrowia z 18 kwietnia 2005 r. i stwierdza, ¿e "kandydat na dawcê krwi musi posiadaÌ znajomoœÌ jêzyka polskiego w mowie i piœmie i bez udzia³u osób trzecich, samodzielnie, rozumieÌ treœci kwestionariusza i pytania zwi¹zane z wywiadem lekarskim".

To tylko jeden przyk³ad spoœród kilkudziesiêciu przepisów kuriozów, które zebra³y fundacja Instytut Rozwoju Regionalnego oraz Polskie Forum Osób Niepe³nosprawnych. Z raportu, który planuj¹ opublikowaÌ pod koniec roku, wy³ania siê czarny obraz: Polska, od maja 2004 r. cz³onek Unii Europejskiej, wobec niepe³nosprawnych wci¹¿ zachowuje siê jak PRL. "Nie ma w³aœciwie dziedziny ¿ycia, w której nie by³oby przepisów poœrednio lub bezpoœrednio dyskryminuj¹cych niepe³nosprawnych" - mówi DZIENNIKOWI koordynator publikacji Jacek Zadro¿ny. "Wadliwe prawo dotyczy dostêpu do s³u¿by zdrowia, praw obywatelskich, edukacji, prawa pracy, a nawet dostêpu do rozrywki i informacji."

Magdalena WĂłjcicka z Poznania jest niesÂłyszÂąca. Do gÂłowy jej jednak nie przyszÂło,Âże ten fakt pogrzebie jej szanse na studiowanie. StartowaÂła na historiĂŞ. "CĂłrka ciĂŞÂżko pracowaÂła na to, by mieĂŚ takie osiÂągniĂŞcia jak sÂłyszÂący, ale kiedy okazaÂło siĂŞ, Âże uczelnia nie ma tÂłumaczy, ktĂłrzy mogliby jej przekazaĂŚ pytania komisji, a potem przetÂłumaczyĂŚ odpowiedzi, musiaÂła zrezygnowaĂŚ" - opowiada jej matka.

Sprawdziliœmy. Jêzyk migowy nie ma u nas statusu jêzyka mniejszoœciowego, w przeciwieùstwie do wielu krajów UE. Co to oznacza? ¯e Magdalena Wójcicka nie mo¿e ¿¹daÌ od publicznej uczelni t³umacza. Mog³aby go przyprowadziÌ ze sob¹ i za w³asne pieni¹dze. A co potem? ZabieraÌ go na ka¿dy egzamin? Ten sam przepis komplikuje sytuacjê osoby g³uchoniemej korzystaj¹cej ze s³u¿by zdrowia. Musi przyprowadziÌ ze sob¹ zaufan¹ osobê. Oczywiœcie to pozbawia j¹ prawa do korzystania z tajemnicy lekarskiej.

Zreszt¹ osoba niepe³nosprawna do podobnej dyskryminacji przystosowuje siê najczêœciej od urodzenia. I tak wed³ug prawa dzieci niepe³nosprawne formalnie mog¹ chodziÌ do szkó³ razem z innymi, ale je¿eli potrzebuj¹ osoby wspomagaj¹cej (np. nauczyciela pomagaj¹cego niewidomemu uczniowi), mog¹ zapomnieÌ o równym starcie. Ustawa o systemie oœwiaty pozwala zatrudniÌ tak¹ osobê jedynie placówce o charakterze "specjalnym" lub "integracyjnym".

W tej samej ustawie Ministerstwo Edukacji Narodowej zapomniaÂło, Âże niewidome dzieci nie koĂączÂą nauki na gimnazjum, i nie zagwarantowaÂło im juÂż dowozu do liceum.

Efekt dyskryminacji edukacyjnej? Tylko 4,5 proc. osĂłb niepeÂłnosprawnych ma w Polsce wyÂższe wyksztaÂłcenie, podczas gdy Âśrednia dla caÂłego spoÂłeczeĂąstwa to okoÂło 15 proc.

W "Czarnej ksiêdze..." sporo miejsca zajmuj¹ równie¿ powa¿ne zaniedbania na poziomie ustawodawcy. Oto przyk³ad: prawo bankowe zapewnia dostêp do us³ug równy dla wszystkich obywateli, ale ¿aden z aktów nie zobowi¹zuje banków do posiadania bankomatów dostosowanych dla osób niewidz¹cych czy na wózkach. A skoro nie zobowi¹zuje, to ich nie ma. Niewidomy 27-letni Tomasz Strzymiùski przez ponad miesi¹c obdzwania³ punkty obs³ugi u¿ytkownika w najwiêkszych sieciach bankowych, by zapytaÌ, gdzie mo¿e bezpiecznie wyj¹Ì pieni¹dze. "Us³ysza³em litaniê rad: ¿e powinienem przychodziÌ po pieni¹dze w godzinach pracy placówki albo bym bra³ z sob¹ osobê zaufan¹" - mówi DZIENNIKOWI.

TwĂłrcy raportu, ktĂłry ma byĂŚ opublikowany pod koniec roku, nie opisali jeszcze czĂŞÂści materiaÂłu dotyczÂącego transportu publicznego, a wiadomo, Âże brakĂłw bĂŞdzie mnĂłstwo. Najlepszy przykÂład: historia niewidomego szefa biura ds. niepeÂłnosprawnych na Uniwersytecie Warszawskim PawÂła WdĂłwika, ktĂłrego w 2005 r. nie wpuszczono do samolotu LOT, bo towarzyszyÂł mu pies przewodnik. ChoĂŚ w Unii powszechnie uznawane jest przez linie lotnicze prawo niewidomych do lotu z psem, to nie dziaÂła ono w Polsce, bo nasze prawo nie zna pojĂŞcia "pies przewodnik".

WdĂłwik zostaÂł w Polsce. MiaÂł lecieĂŚ do StanĂłw. By odebraĂŚ nagrodĂŞ za walkĂŞ z dyskryminacjÂą osĂłb niepeÂłnosprawnych.

Sylwia Czubkowska   Czarna ksiĂŞga dyskryminacji

Sylwia Czubkowska  http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article248283/Absurdy_utrudniaja_zycie_niepelnosprawnym.html?gclid=CIqMisaorpYCFQZ3MAod8zdMLA
gruszka
Gość
« Odpowiedz #38 : Październik 12, 2008, 17:39:52 »

popieram:)   o widze   ze  leniuszki pisza:) moje promyczki:UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 15:10:20 wysłane przez gruszka » Zapisane
Margolcia
Gość
« Odpowiedz #37 : Październik 12, 2008, 17:08:16 »

Ludzie sÂą ró¿ni kaÂżdy na swĂłj sposĂłb reaguje na niepeÂłnosprawnoœÌ wiele zaleÂży od wychowania  wraÂżliwoÂśc i przedewszystkim ÂŚWIADOMOÂŚCI SPOÂŁECZNEJ
gruszka
Gość
« Odpowiedz #36 : Październik 12, 2008, 16:28:47 »

SEBEK  GRATULUJE:)  ODWAGI:) 

ATERAZ  zminiajac   temat  udostepnie moja rozmowe  z   mama  ZOSI   chorej na  autyzm

"Ja6
witam
zoska
MaÂłgosiu:)
Ja6
mam moze gupie pytanie   moge?
zoska
oczywiÂście
Ja6
jak  znajomi    akceptuja   xosi
Ja6
zosie
zoska
bez problemu
Ja6
ok
zoska
teraz kiedy wiedza Âże jest chora jeszce bradziej otaczaja ja troska i miÂłosciÂą:)

zoska
wiesz.Zosia jest jeszce maÂła, myslĂŞ ze problem pojawia siĂŞ razem z wiekiem
Ja6
wiem   mam pytanie czy moge to wykorzystac na forum
Ja6
?
Ja6 17:13:34
nasza rozmowe
Ja6 17:13:57

zoska 17:14:51
a oczywiÂście ze tak:)

na maÂłe dziecko patrzy siĂŞ z pobÂłaÂżliwoÂściÂą nawet jak zachowuje siĂŞ dziwnie, inaczej niÂż normalne dzieci

wiem

z osobami starszymi bywa ró¿nie...

wybacza sie

ale co tu wybaczaĂŚ MaÂłgosi? Nikt nie jest winny swojemu kalectwu, no chyba ze np. staÂł siĂŞ kalekÂą bo wsiadÂł po alkoholu za kierownice  miaÂł wypadek

wiem mi chodzi ze    na dzieci sie nie reaguje
dokÂładnie

choc z tym teÂż rĂłznie bywa

wiem

Ja6
dzieki"
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wilcze-zycie blackspider ostrovirsk svcraft nwm